• BIST 9044.89
  • Altın 2884.746
  • Dolar 34.2259
  • Euro 37.5884
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C

BM Dünya Gıda Programı küresel kıtlığa karşı uyardı

BM Dünya Gıda Programı, rekor düzeydeki açlığı önlemek için acil önlem çağrısında bulundu
BM Dünya Gıda Programı küresel kıtlığa karşı uyardı

BM Dünya Gıda Programı (WFP), küresel gıda krizi daha fazla insanı kötüleşen akut gıda güvensizliğine sürüklüyor. WFP, Dünyanın yeni bir açlık yılına girme riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

WFP, bu yıl 16 Ekim Dünya Gıda Günü öncesinde mevcut krizin temel nedenlerini ele almak için dünyayı acil önlemler almaya yönlendirdi. Küresel gıda krizinin iklim değişimi, çatışmalar ve ekonomik streslerin neden olduğu zorlukların bir araya gelmesi sonucu ortaya çıktığını belirtti. Bu durumun, 2022 yılının ilk aylarında dünya çapında aç insan sayısının 282 milyondan 345 milyona yükselmesine yol açtığına dikkati çekti.

WFP, gıda yardımı hedeflerinin kapsamını bu yıl 153 milyon gibi rekor nüfusa ulaşacağı öngörüsüyle, yıl ortasında 111 milyon 200 bin kişiye yardımda bulunduğunu açıkladı. WFP İcra Direktörü David Beasley konuya dair şu açıklamaları yaptı: “Benzeri küresel gıda kriziyle karşı karşıyayız ve son üç yılda açlık oranları defalarca yeni zirvelere ulaştı. Açık konuşayım, bu krizin temel nedenlerini ele almak için yaygın ve koordineli bir çaba olmadığı sürece işler daha da kötüleşebilir ve kötüleşecektir. Bir yıl daha rekor düzeyde açlığa tanık olamayız.”

BAE İklim Değişikliği ve Çevre Bakanı Meryem binti Muhammed el-Muheyri, "Bugün dünyamızın karşı karşıya olduğu krizler ve zorluklar, gelişmiş veya fakir ülkeler arasında ayrım yapmadan milyonlarca insanın sağlığını ve hayatını tehlikeye atıyor. Pek çok bölgedeki kargaşa, gıda mevcudiyetini ve tedarik zincirlerinin dayanıklılığını ve sürekliliğini doğrudan etkileyerek herkesi gıda güvensizliği ile tehdit ediyor.”

El-Muheyri konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu durum hepimizi el ele vermeye ve iş birliği yapmaya ve aynı zamanda çevresel ve iklimsel çalışma gereksinimlerini de dikkate alan girişimler ve programlarla gıda güvenliğimizi ve gıdanın bulunabilirliğini artırmaya yönelik çabalarımızı hızlandırmamız gerektiğini gösteriyor.”

Ülkesinin yerel düzeyde gıda güvenliğine yönelik ulusal strateji benimsediğini ve bu stratejiyi gıda güvenliğinin artırılmasını sağlayacak şekilde uygulamaya çalıştığını kaydetti. Modern teknolojiler ve sürdürülebilir sistemleri dikkate alarak tarım ve gıda temelli alanlarda küresel olarak 8 milyar dolarlık yatırımları teşvik etmeyi amaçlayan ABD ile iş birliği içinde İklim için Tarımsal İnovasyon Girişimi'ni başlattı.

El-Muheyri yaptığı açıklamalarda, Dünya Gıda Programı'nın 5 ülkede kıtlığı önlemek için insani yardım alanında ortaklarla iş birliği yaptığını belirtti. Bu ülkeler; Afganistan, Etiyopya, Somali, Güney Sudan ve Yemen. Çatışmalar, en savunmasız olanları, iletişim kesintileri, insani yardım erişiminin güçlüğü ve yerinden edilmenin yanı sıra feci açlığa maruz bırakmada genellikle ana faktör.

Programda, Ukrayna'daki savaşın küresel ticaretin sekteye uğramasına, bunun da yüksek nakliye maliyetlerinin ve nakliye için gereken sürelerin uzamasına yol açtığını ifade etti. Ayrıca, çiftçilerin ihtiyaç duydukları tarımsal girdilerden yoksun kalmasına neden olduğunu ve bunun dolaylı etkisinin dünyanın her bir yanında ekonomiye yansıyacağını açıkladı.

Körfez İşbirliği Konseyi'ndeki Dünya Gıda Programı Temsilcisi Abdülmecid Yahya ise şunları söyledi: “Körfez İşbirliği Konseyi bölgesindeki stratejik ortaklarımızla yakın bir şekilde çalışıyoruz ve onların cömert yardımları sayesinde Yemen’deki açlık krizini önledik. Onlar hayat kurtarmak için mümkün olana tüm yardımı sağlamaya devam ediyorlar. Özellikle yardım talebinde benzeri görülmemiş bir artışa tanık olduğumuz bu yıl boyunca, dünyadaki siyasi çatışmaların ve iklim şoklarının yıkıcı etkileri altında acı çeken milyonlarca insanın acısını hafifletmek için bu ortakların sürekli desteğine güveniyoruz.

Program, ulusal sosyal koruma sistemlerini desteklemek amacıyla uluslararası finans kuruluşlarından 655 milyon dolarlık katkı ve hizmet sağlama anlaşmaları sağlamayı başardı. İklim finansmanı konusunda yenilikçi ortaklıkları büyütmek için de benzer çabalar sürüyor. Buna ek olarak, WFP, ulusal güvenlik ağı programlarını desteklemek için yerel tahıl rezervlerindeki eksiklikleri gidermek için gıda ürünlerinin tedariki ve nakliyesi gibi tedarik zinciri hizmetleriyle hükümetleri desteklemeye devam ediyor.

Etiketler: , , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler