ŞAM Suriye yönetiminin dün izin verdiğini açıklamasının ardından çalışmalarına başlayan BM Heyeti, 6 araçlık konvoyla kimyasal saldırının gerçekleştiği Doğu Guta bölgesine doğru hareket etti. Heyete, bir ambulans ile güvenlik güçlerinin eşlik ettiği belirtildi. BM Heyetinin şu anda Muaddamiyet eş-Şam bölgesine ulaştığı kaydedildi. Öte yandan Doğu Guta bölgesinde bulunan Şam Banliyöleri Yerel Devrim Komitesi yetkilisi Uveys Eş-Şami, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Esed güçleri sabahtan beri Doğu Guta bölgesine 200'den fazla havan topu attı. Şuana kadar 3 ölü, 19 yaralı var. Biz BM Heyeti'ni beklerken saldırıların devam etmesi şaşırtıcı" dedi. Sonuçlar hayati önem taşıyor Suriye'ye uluslararası müdahalenin yoğun olarak tartışıldığı bir ortamda, BM misyonunun elde edeceği sonuçların, hayati önem taşıdığı belirtiliyor. Heyetin, kimyasal silah kullanıldığını tespiti durumunda BM'nin izleyeceği yol haritası da tartışılıyor. Heyetin görevi BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Dr. Selström başkanlığında şu anda Şam'da bulunan heyetin ana önceliğinin, 21 Ağustos'taki olayla ilgili gerçekleri saptamak olması gerektiği talimatını verdiğini açılamıştı. Bu doğrultuda, Dünya Sağlık Örgütü ve Kimyasal Silahların Önlenmesi Misyonu üyelerinin de yer aldığı heyetin, en kısa sürede kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığına yönelik bulguları değerlendirmesi ve BM'ye konuya dair raporunu sunması bekleniyor. Heyetin çalışma takvimine yönelik hukuki bir zaman sınırlamasının bulunmamasına rağmen, uluslararası camiada oluşan infial nedeniyle soruşturmayı en kısa sürede sonladıracağı belirtiliyor. Kimyasal silahın tespiti BM misyonunun araştırmaları sonucunda kimyasal silah kullanıldığını tespit etmesi durumunda gerekBM gerekse uluslararası camia tarafından ne tür adımlar atılacağı da önemli bir tartışma konusu olarak ön plana çıkıyor. Konuyu AA muhabirine değerlendiren Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Özdem Sanberk, Suriye'de bulunan BM misyonunun ilk görevinin kimyasal silahın kullanılıp kullanılmadığının tespit edilmesi olduğunu belirtirken, misyona verilen görev talimatında "kimyasal silah kullanıldığının tespiti durumunda, kim tarafından kullanıldığının da araştırılması" yönünde bir tanımlama yer alıyorsa, bu durumda heyetin bu konuyu da ele alabileceğini ifade etti. Emekli Büyükelçi Uluç Özülker ise kimyasal silah kullanıldığının tespitinin öncelik olduğunu, bunun ardından yapılacak araştırmanın ise "polisiye bir vaka" olarak ilerleyeceğini kaydetti. Özülker, "Kimyasal silahın kullanıldığının tespiti durumunda, bunun kim tarafından kullanıldığının araştırılması için BM tarafından yeni bir görevlendirme de yapılabilir veya büyük devletler devreye girerek, eğer bu silahlar füzeyle fırlatıldıysa, uydu görüntülerine de başvurulabilir" değerlendirmesini yaptı.
BM heyeti yola çıktı


Etiketler: BM heyeti yola çıktı
- Yorumlar 0
- Facebook Yorumları
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler




- 22:47 - Tarife savaşları: ABD, akıllı telefonları, bilgisayar ve çipleri vergiden muaf tuttu
- 22:31 - CHP, Samsun'dan yola çıktı: "Türkiye'nin 19 Mart'ta karşı karşıya kaldığı şey bir sivil darbedir ve bu darbenin başındaki cuntanın karargahı saraydır"
- 18:17 - İmamoğlu’ndan Miting Çağrısı: “Zulmedenler Gidecek, Millet Kazanacak”
- 18:15 - Pazartesi okullarda siyah tişört giyilecek!
- 18:10 - Türki Devletler Rum Kesimine elçi atadı! KKTC'yi tanımayacağız diye bildirge imzaladı!
- 18:07 - "Karanlığa Teslim Olmayacağız" Diyenler 14 Nisan’da Meclis Önünde Buluşuyor
- 15:58 - 12’nci Yiğitler Gafgarıt Festivali, 13 Nisan’da yapılıyor
- 13:20 - Tuncer Bağışkan anısına düzenlenen “Tarihimizden Detaylar” tasarım yarışmasının ödül töreni ve sergi açılışı yapıldı
- 13:12 - Trafikte 331 sürücüye rapor
- 11:18 - Girne - Alsancak Anayolu'nda kaza yapan sürücü alkollü çıktı
- 11:17 - Karpaz'da alkollü sürücü kaza yaptı!
- 11:15 - 4 tişörtü ödemeden çıktılar
- 11:14 - Burun kemiğini kırdı!
- 11:12 - Festivallere erteleme
- 11:11 - Birleşmiş Milletler, 10 Mayıs’ta Kıbrıs’ta toplanacak!
Atatürk'ün ilk kez yayınlanan fotoğrafları
Atatürk’ün az bilinen fotoğrafları
Beş bin yıllık problem: İyi karpuz nasıl seçilir
Karpuz kilo yapar mı?
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Detay Kıbrıs | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 392 444 79 79 - +90 533 851 38 51 Faks : haber@detaykibris.com
Tel : +90 392 444 79 79 - +90 533 851 38 51 Faks : haber@detaykibris.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.