Bağımsız uzmanlardan oluşan komite, yayımladığı raporunda, Çin adalet sisteminde özellikle şüphelilerin itiraf etmesini sağlamak için işkence ve kötü muamelenin yaygın biçimde devam ettiğine dair bilgiler olduğunu ve bu konudan "derin endişe" duyduklarını kaydetti.
Rapor, 2008'den bu yana ilk kez Çin'in işkence kayıtlarının incelenmesi için Pekin'den gelen kalabalık bir hükümet heyetiyle iki gün süren görüşmelerin ardından yayımlandı.
Raporda Çin'in 2010'da başlattığı adalet reformunun işkence kullanımını sona erdirmediğine dikkat çekildi.
Bağımsız uzmanlardan oluşan komite, raporunda avukatlar ve eylemcilere yönelik operasyonlara da son verilmesi gerektiğini vurguladı. Raporda Çin'de temmuz ayından bu yana 200 avukatın gözaltına alındığı, bunlardan 25'inin hala gözaltında olduğu kaydedildi.
Raporda, gözaltında ölüm oranlarının hala endişe verecek düzeyde yüksek olduğuna işaret edildi.
Görüşmeler sırasında komite üyelerinin gözaltı merkezlerinde şüphelilerin saatlerce acı verici bir şekilde oturmaya zorlandığı "sorgu sandalyeleri"nin kullanılmasından duydukları endişeyi dile getirdiği belirtilen raporda, Çin heyetinin söz konusu sandalyelerin şüphelilerin kendilerine zarar vermesini önlemek için kullanıldığını ileri sürdüğü kaydedildi.
Komite, Çin'e "İşkenceye ve Diğer Zalimane, Gayriinsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi" çerçevesinde ilerleme sağlaması için bir yıl süre tanıdı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çin, son yıllarda hukukun üstünlüğü çerçevesinde işkencenin önlenmesi dahil olmak üzere birçok alanda büyük çaba harcamaktadır" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.