• BIST 8663.88
  • Altın 3021.991
  • Dolar 34.3322
  • Euro 37.3761
  • Lefkoşa 15 °C
  • Mağusa 12 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 12 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

 ‘Bölünmüş Başkent’in Hayalet Havaalanı’

 ‘Bölünmüş Başkent’in Hayalet Havaalanı’

Başkent Lefkoşa’nın hemen dibinde, 40 küsur yıldır kapalı duran Lefkoşa Uluslararası Havaalanı belgesele konu oldu. Bir Kanal SİM yapımı olan 2.5 saatlik belgeselde havaalanının tarihinden kesitler, 50 sene önce orada çalışanların ve belgelerin tanıklığında anlatılıyor.

Kıbrıs tarihinin en kritik dönemlerine denk gelen 1960, 1963 ve 1974 yıllarının havaalanına nasıl yansıdığının çarpıcı anılar eşliğinde anlatıldığı ‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ belgeselinin galası 7 Nisan’da Lefkoşa AKM’de yapılacak.
Zengin görüntülerin yer aldığı belgeselde Kıbrıs’ın eski dönemlerinden video kayıtları ve fotoğrafların yanı sıra havaalanının faaliyette olduğu dönemi ve şimdiki halini yansıtan kayıtlar da var. 1970’li yıllarda Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nda başlayan bir aşk hikayesinin anlatıldığı bir Yeşilçam filminden kesitler de belgesele renk katıyor.

Başkent Lefkoşa’nın yanı başında, bir zamanlar bölgenin önemli hava meydanlarından biri olan, ancak 1974’ten bu yana kaderine terk edilen Lefkoşa Uluslararası Havaalanı bir belgesele konu oldu. Kanal SİM tarafından çekilen ‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ adlı belgesel tarzdaki yapım 50’şer dakikalık üç bölüm halinde önümüzdeki günlerde yayına girecek. Belgeselin kısa versiyonu ise 7 Nisan’da Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) galada gösterilecek.

Kıbrıs sorununun bir izdüşümü gibi bölünmüş başkentin hemen dibinde atıl durumda bekleyen Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nın tarihçesinin detaylarına belgeselde yer veriliyor.

İngiliz döneminde faaliyete geçen havaalanı 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’yle birlikte adadaki toplumlara devrediliyor, ancak bu dönem cumhuriyetin ömrü gibi kısa oluyor.

1963 yılı Kıbrıslı Türkler için hem cumhuriyet, hem de havaalanı bakımından kritik bir tarih olarak karşımıza çıkıyor. 1974’te ise perde tamamen kararıyor, bombalanmış iki uçakla birlikte havaalanı sessizlikle birlikte ‘hayalet’ görüntüsüne bürünüyor.

Belgeselde bu önemli tarihi eşikler belgeler ve dönemin tanıklarının anlatımıyla kayıtlara geçiriliyor.

Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nın faaliyette olduğu dönemlerden video görüntüleri ve fotoğraflara yer verilen belgeselde, o dönemlerde yaşanan uçak kazalarına ilişkin görseller de yayınlanıyor.

[gallery type="slideshow" size="full" ids="56178,56174,56170,56157,56156,56154,56152,56169,56176"]

ÇALIŞANLARIN ANILARI

Geniş bir ekip tarafından hazırlanan ‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ belgeselinde, yaklaşık 50 yıl önce orada çalışan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların görgü tanıklıklarına da başvuruluyor.

Yapılan röportajlarda havaalanının bilinmeyen birçok yönü birinci ağızdan anlatılıyor. Havaalanı yönetimi, uçuş yapan şirketler, yaşanan acı-tatlı olaylar o günleri yaşayanlar tarafından detaylarıyla dile getiriliyor.

Havaalanının kapandığı gün, orayı son terkeden kişinin anlattıkları da dramatik biçimde belgeselde yer alıyor.

Belgeselde Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nda başlayan ve tamamı Kıbrıs’ta geçen bir aşk hikayesinin anlatıldığı 1970’li yıllara ait bir Yeşilçam filminden bölümler de var.

HAVAALANINDAN ÇARPICI GÖRÜNTÜLER

Kanal SİM ekibinin Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’na gerçekleştirdiği ziyarette yapılan çekimler ve orada yapılan röpotajlar da belgeselde yer alıyor.

Aralarında Kıbrıs Türk ve Rum ticaret odaları yetkililerinin ve iki toplumlu koro elemanlarının da yer aldığı röportajlarda Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’yla ilgii anıların yanısıra, bundan sonrasına dönük neler yapılabileceğine ilişkin görüşler dile getiriliyor.

1974’ten bu yana havaalanını kontrolünde tutan BM Barış Gücü yetkililerinin açıklamalarına da yapımda yer veriliyor.

‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ belgeseline iki toplumlu koro elemanlarının havaalanında okuduğu Türkçe-Rumca şarkılar da hüzünlü bir renk katıyor.

“AMACIMIZ ÜRETMEK”

Kanal SİM Genel Yayın Yönetmeni Sami Özuslu, uzun bir uğraş sonucu ortaya çıkan ‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ belgeselinin bir boşluğu dolduracağına inandığını belirtti.

“Kanal SİM ekibi olarak heyecan duyduk, proje geliştirdik, kolektif çalıştık ve ortaya böyle bir eser çıkardık” diyen Özuslu, Kıbrıs’ta araştırmaya ve belgelenmeye muhtaç yaşanmışlıklar ve değerler bulunduğuna işaret etti.

Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nın kapalı bir bölgede bulunduğunu, yeni nesillerin hiç bilmediğini, eski nesillerin ise uzun yıllardır görmediğini ve unutulmaya yüz tuttuğunu anlatan Sami Özuslu, “Oysa yaşadığımız kentin birkaç kilometre ötesindeki bu havaalanı bir zamanlar insanlarımız için hem dünyaya çıkış kapısıydı, hem de sosyal bir eğlence mekanıydı” dedi.

Araştırmaya başladıktan sonra ve özellikle röportajlarda havaalanı ile ilgili birçok bilinmeyen ya da unutulan gerçeğin ve ayrıntının ortaya çıkarıldığını kaydeden Özuslu, yapımın hem bilgilendirici, hem de nostaljik ve duygusal bir içerik kazandığını belirtti.

Kanal SİM Genel Yayın Yönetmeni Sami Özuslu, toplamı iki buçuk saati bulan ve üç bölüme ayrılan belgeselin yakında yayına gireceğini, 7 Nisan akşamı düzenlenecek galada ise kısaltılmış versiyonunun İngilizce altyazılı olarak gösterileceğini açıkladı.

Ülke şartları nedeniyle üretmenin giderek zorlaştığını, buna rağmen üretmek için imkan yaratmaya çalıştıklarını kaydeden Sami Özuslu, “2 Nisan 2009’da ilk test yayınlarına başlayan Kanal SİM olarak 6’ncı yılımıza böylesine önemli bir belgeselle girmek bizi onurlandırıyor. Dünümüzü ve bugünümüzü kayıt altına alarak kültürel, sosyal, tarihi mirasımızı yarınlara taşıyacak böylesi projelere konulan her türlü katkının önemi büyüktür. Evrensel bir anlatıma sahip belgeselin Kıbrıs’ın her iki tarafında ve yurt dışında da yankı bulacağına inanıyoruz” dedi.

Özuslu, belgeselin ortaya çıkması için özveriyle çalışan Kanal SİM ekibine, katkı koyan kurum ve kuruluşlara ve sponsorlara teşekkür etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler