• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 11 °C
  • Girne 15 °C
  • Güzelyurt 11 °C
  • İskele 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 4 °C

Borçlular nefes aldı

Borçlular nefes aldı
70-80 bin alacak- verecek davasını ilgilendiren ‘Borçların Yeniden Yapılandırılması Yasası’nın, Anayasa Mahkemesi’nce onaylanması, hayatları kâbusa dönen 40 bin ailenin mutluluğuna neden oldu.
MAZBATA MAĞDURLARI RAHATLADI:  “Yeniden Yapılandırma Yasası”nın yürürlükten kaldırılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuran bankaların başvurusunun Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesi borçluların nefes almasını sağladı. Borç – alacak davalarında enflasyon ve  yüksek faizin getirdiği ödeme ilişkilerinden doğan tıkanıklılar şimdi yeni bir aşamaya geçti.
RAHAT NEFES ALDILAR: Anayasa Mahkemesi’nin kararını Detay Gazetesi’ne değerlendiren Faiz ve Mazbata mağdurları Genel Koordinatörü  Kazım And, “hapislik emirleri, mazbatalar, süratli icralar ve hacizlerle karşı karşıya kalan, borç yükü altında ezilen ve tutuklanma korkusuyla yaşayan binlerce mazbata mağduru rahat nefes aldı” dedi.
FAİZ YASASI, TEFECİ VE İCRA YASASI HALEN YÜRÜRLÜKTE: Kazım And, borçluların borçlarını yargı yoluyla yapılandırmak için mahkemelere müracaat etmesinin beklendiğini kaydetti. 5 Aralık 2013 tarihinde yürürlüğe giren 29/2013 sayılı ‘Borçların Yeniden Yapılandırması Yasası’nın uygulanmasına Anayasa Mahkemesi kararıyla devam edilirken; Faiz Yasası, Tefeci Yasası ve İcra Yasası’nın gündeme gelmesi gerektiği belirtiliyor.

Rana SARRO

70-80 bin alacak- verecek davasını ilgilendiren ‘Borçların Yeniden Yapılandırılması Yasası’nın, Anayasa Mahkemesi’nce onaylanması, hayatları kâbusa dönen 40 bin ailenin mutluluğuna neden oldu.

Anayasa Mahkemesi’nin kararını Detay Gazetesi’ne değerlendiren Faiz ve Mazbata mağdurları Genel Koordinatörü  Kazım And, “hapislik emirleri, mazbatalar, süratli icralar ve hacizlerle karşı karşıya kalan, borç yükü altında ezilen ve tutuklanma korkusuyla yaşayan binlerce mazbata mağduru rahat nefes aldı” dedi. Kazım And, borçluların borçlarını yargı yoluyla yapılandırmak için mahkemelere müracaat etmesinin beklendiğini kaydetti.

KAZIM-ANTBEKLENEN KARAR ÇIKTI

Mazbata mağdurlarının dört gözle beklediği ‘Borçların Yeniden Yapılandırılması Yasası’nın yürürlüğe konmasının ardından, Bankalar Birliği’nin, bu yasanın ‘Anayasa’ya aykırı’ olduğu gerekçesiyle, yürütmenin durdurulması’ istemiyle başvurduğu Anayasa Mahkemesi’nden, 22 Şubat tarihinde beklenen karar çıktı.

YASA YÜRÜRLÜKTE

5 Aralık 2013 tarihinde yürürlüğe giren 29/2013 sayılı ‘Borçların Yeniden Yapılandırması Yasası’nın yürürlükten kaldırılması için, Anayasa Mahkemesine başvurarak ara emir talebinde bulunan Bankalar Birliği’nin başvurusu reddedildi.

Yüksek faiz, temerrüt faiz ve bileşik faizle ödenemeyecek fahiş miktarlara gelen kredi borçlarının, ödenebilecek seviyeye çekilmesi ve yeniden yapılandırılmasını içeren yasa yürürlükte kaldı.

“MAHKEME KARARLARI DEĞİŞTİRİLEBİLİR”

Anayasa Heyeti, Yapılandırma Yasası’nın uygulanmasına devam edilmesine karar verirken, mahkemelerin verdiği kararların değiştirilmemesi ile ilgili görüşü de 3-2 çoğunlukla oyladı. Heyet, yaşanan ekonomik sıkıntılar, devalüasyonlar, savaş durumlarında mahkemelerin verdiği kararların mevcut durum göz önüne alınarak değiştirilebileceğini, bunun Türkiye dahil birçok ülkede yaşandığını dile getirerek karar üretti.

“EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI”

Anayasa Mahkemesi, Türk Lirası’nın devalüe edilmesi, yüksek faizlerin getirdiği ödeme tıkanıklığı, olağanüstü halin getirdiği ekonomik sıkıntının yanı sıra enflasyon nedeni ile hükümetler tarafından çıkartılan yasalarda, alacaklar lehine çıkartılan yasanın borçluları da koruyacak şekilde düzenlenmemesinin eşitlik ilkesine aykırı olduğuna ve borçların bu kadar yüksek olmasının bundan kaynaklandığına vurgu yapıldı.

KAZIM AND: 40 BİN AİLEYİ İLGİLENDİRİYOR

Anayasa Mahkemesi’nin kararını Detay Gazetesi’ne değerlendiren Faiz ve Mazbata mağdurları Genel Koordinatörü  Kazım And, “70-80 bin alacak- verecek davasını ilgilendiriyor. 40 Bin civarında aileyi ilgilendiren bir konudur. Anayasa Mahkemesi’nin aksi bir karar vermesi halinde ise, daha önce çıkarılan hapislik emirleri, mazbatalar, süratli icralar, hacizler başlayacaktı. Borçlar tahsil edilemeyecek yüksek ve eski miktarlarına dönecekti” dedi.

“BANKALAR BU YASAYI HAZMEDEMEDİ”

Bankalar Birliği’nin ‘Borçların Yeniden Yapılandırılması Yasası’nı, Anayasa Mahkemesi’ne taşıması konusunda da Kazım And, şunları söyledi:

“Bankalar birliği bu yasayı hazmedemedi, Anayasa’ya aykırı olduğunu iddia ederek, iptalini istedi. Anayasa Mahkemesi ise, bu yasanın Anayasa’ya aykırı olmadığına ve yasanın uygulanmasına karar verdi. Anayasa Mahkemesi, ‘adil olmayan ve haksız bir takım sözleşmelere dayanarak, geçmişte başlatılan yasal takipler ve geçmişte alınan mahkeme hükümlerinin adil olmadığı, bu sözleşmelerin, ekonomik çöküntüler nedeniyle yeniden değerlendirilmesi ve düzenlenmelisi gerektiğine karar verdi. Tüm bu olguların, alacaklıların lehine, borçlunun aleyhine çalıştığı ve çok büyük adaletsizlik ortaya çıktığı, borçlular kendi ellerinde olmayan nedenlerle borçlarını ödeyemediğine bulgu yaptı.”

“SIRA, FAİZ YASASI, TEFECİ YASASI VE İCRA YASASI’NDA”

“Mahkeme, yıllarca haksız kazanç elde eden ve halkın kanını emen bazı bankalara ‘dur’ dedi. Bu karar haksız kazanç elde edenlere vurulan bir tokattır. Bu karar bizim motivasyonumuzu artırdı. Şimdi var gücümüzle Faiz Yasası’nın yanı sıra Tefeci Yasası ile İcra Yasası’nın çıkartılması için çalışmalara başlayacağız dedi.

BANKALAR BİRLİĞİ: YASA YÜRÜRLÜKTEDİR

Konuyla ilgili açıklamalarına başvurduğumuz Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Genel Sekreteri Halil Okur ise, “Anayasa Mahkemesi kararını verdi, olay kapanmıştır. Yasa yürürlüktedir” diyerek, Anayasa Mahkemesi’nin kararının tartışılamayacağı düşüncesini belirtti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler