• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Lefkoşa 15 °C
  • Mağusa 12 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 12 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 12 °C

Brexit oylaması tamamlandı: RET

İngiltere Parlamentosu Theresa May'in AB ile yaptığı Brexit anlaşmasına Hayır dedi. Oylamada 202 kabul 432 red oyu ile Brexit reddedildi
Brexit oylaması tamamlandı: RET

İngiltere Parlamentosu Theresa May'in AB ile yaptığı Brexit anlaşmasına Hayır dedi. Oylamada 202 kabul 432 red oyu ile Brexit reddedildi

Başbakan May, ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin bu akşam güven oylaması talep etmesi durumunda yarın güven oylaması yapılacağını duyurdu.

Ana muhalefet lideri Jeremy Corbyn de May'e yanıt olarak güven oylaması talep ettiklerini açıkladı.

AB: İngiltere bir an önce karar vermeli

Avrupa Birliği liderleri ise Brexit oylamasının sonucuna dair ortak bir açıklama yaptı:

"Oylamanın sonucundan üzgünüz. İngiliz hükümetinin bundan sonraki süreç için niyetini bir an önce belli etmeye davet ediyoruz.

"AB'nin 27 ülkesi bundan sonra da birlikte hareket etmeye devam edecektir ve Brexit'in verdiği hasarı gidermeye çalışacaktır.

"Brexit'in herhangi bir anlaşma olmadan gerçekleşmesi de dahil olmak üzere tüm senaryolara hazırlanmaya devam edeceğiz. Bu oylama ile düzensiz bir Brexit'in gerçekleşme ihtimali artmıştır. Bunu istemesek de buna hazır olmalıyız.

"Biz AB'nin İngiltere ile imzaladığı anlaşmayı yürürlüğe koyma sürecine devam edeceğiz. Brexit için en iyi anlaşmanın bu olduğunu düşünmeye devam ediyoruz."

Şimdi ne olacak?

Avam Kamarası daha önce anlaşmanın reddedilmesi durumunda hükümete üç gün içinde bir B planı ile gelme zorunluluğu getirmişti.

Brexit ve İngiltere hükümetinin geleceğiyle ilgili ise farklı senaryolar var.

Seçeneklerden biri Parlamento'da bir güven oylaması yapılarak hükümetin düşürülmesi.

Oylama öncesinde konuşan ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, anlaşmanın reddedilmesi durumunda en doğru tercihin erken seçime gidilmesi olduğunu söyledi.

Theresa May ise erken seçimin hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini söyleyerek öneriye karşı çıkıyor.

Başbakan May, bir sonraki seçimde partisinin başında olmayacağını söylemişti. Bu durumda erken seçime gitmesi başbakanlığının sonlanması anlamına gelecek.

Theresa May'in liderliğindeki Muhafazakar Parti, Avam Kamarası'nda çoğunluğa sahip değil ve Kuzey İrlanda partisi Demokratik Birlik Partisi'nin (DUP) dışardan desteğini alıyor.

DUP, bu anlaşma kabul edilmediği takdirde May'i dışardan desteklemeye devam edeceklerini açıklamıştı. Bu nedenle DUP fikrini değiştirmediği veya Muhafazakar Parti vekilleri kendi hükümetlerini düşürmek istemediği sürece bu seçenek gerçekleşmeyebilir.

Bir diğer seçenek ise AB'den anlaşma olmadan ayrılmak. Fakat bu da parlamentonun çoğunun desteğini alan bir seçenek değil.

Hükümetin AB'ye müzakereleri uzatmak için başvurması da bir diğer ihtimal. Avrupa Birliği bu durumda müzakereyi uzatma talebini kabul edeceğini söylemişti.

Son ihtimal ise Brexit hakkında tekrardan bir referandum yapmak. Fakat referandumda halka hangi iki seçeneğin sorulabileceği konusunda bir uzlaşma bulunmuyor.

Bazıları "AB'de kalmak mı istersiniz, AB ile anlaşma olmadan ayrılmak mı?" bazıları da "AB'den bir anlaşma olmadan mı ayrılmak istersiniz yoksa bu anlaşma koşulları dahilinde ayrılmak mı?" sorusunun sorulması gerektiğini düşünüyor.

Vekillerin en çok karşı çıktığı kısım olan 'backstop' nedir?

"Backstop" esasında bir acil durum mekanizması. Brexit sonrası AB ile İngiltere arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakereleri nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Birleşik Krallık'ın parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınır olmamasının garanti altına alınmasını amaçlıyor.

Ancak İngiltere ile AB arasında varılan anlaşma, taraflardan herhangi birinin bu sürece tek taraflı olarak son verememesini öngörüyor. İngiltere'de anlaşmaya karşı çıkanlar da bunun, Birleşik Krallık'ın tamamında gümrüklerin kontrol edilememesi anlamına geleceğini vurguluyor.

En büyük korku, Kuzey İrlanda Cumhuriyeti'nin fiili olarak İrlanda Cumhuriyeti'nin parçası haline gelmesi ve Kuzey İrlanda gibi 2016'daki referandumda Brexit'e karşı çıkan İskoçya'da 2014'ten sonra yeniden bir bağımsızlık referandumu yapılması. Yani, Birleşik Krallık'ın parçalanması.

İrlanda adasındaki çatışmalara son veren 1998 tarihli Hayırlı Cuma Anlaşması, İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda'nın ortak bir ekonomik pazarda yer almasını; sınırın iki tarafında serbest yaşamı, dolaşımı ve çalışmayı sağladı. Zira Birleşik Krallık ve İrlanda Cumhuriyeti AB üyesiydi. Ancak Brexit ile beraber bu durum noktalanacağından; hem İngiltere hükümetini hem AB'yi hem İrlanda Cumhuriyeti'ni hem de Kuzey İrlanda'daki tüm tarafları tatmin edecek bir formülün bulunması gerekiyor. Brexit sürecinin bugün itibarıyla çeşitli senaryolara açık olmasının en önemli nedeni de bu.

Jeremy Corbyn şimdi konuşuyor. Bunun 1920'lerden bu yana bir hükümet için en büyük yenilgi olduğunu söylüyor. Hükümetin sürekli olarak diğer taraflara ulaşamadığını söyledi. Hükümetin İngiltere’nin gümrük birliğinde kalmasını, anlaşma yapılmaması gereken Brexit'in bir seçenek olmadığını ve AB vatandaşlarının haklarının kabul edileceğini kabul etmesi gerektiğini söyledi. Kendine güven olmayan bir hareket düzenlediğini söyledi. Yarın görüşülecek, milletvekilleri hükümetin yetersizliği hakkındaki görüşlerini ifade edebilecek.

-Güncelleme 21:48-

Theresa May şimdi milletvekillerine açıklama yapıyor. Sonuç bize milletvekillerinin ne istemediğini, ne istediklerini değil dediğini söylüyor. Öncelikle, milletvekillerinin hala hükümete güven duyup duymadıklarını görmelerini sağlayacağını söyledi. Eğer Jeremy Corbyn güven hareketsizliği yaparsa, yarın tartışılacak. Ve o yapmazsa, hükümet diğer muhalefet partilerinin bir hareket düzenlemesine izin verecek.

May, milletvekillerinin yarın güven olmayan bir hareketi tartışma şansını yakalayacağını söyledi.

Ardından, hangi çözümün kabul edilebileceğini görmek için diğer taraflarla görüşmelerde bulunacağını söyledi. Ve yeni planları düşünmek için AB'ye geri döneceğini söyledi.

May, muhalefet partileri ile alternatif bir Brexit yaklaşımı hakkında görüşmelerde bulunacağını söyledi.

-Güncelleme 21: 38-

İrlanda sınırıyla ilgili yasal düzenleme reddedildi

İngiltere parlamentosunda, Brexit anlaşmasına ilişki oylama öncesinde İrlanda sınırıyla ilgili yasal düzenleme 600'e 24 oyla reddedildi.

-Güncelleme 21:30-

May: İkinci bir referandum daha fazla bölünmeye yol açar

İngiltere Başbakanı Theresa May, parlamento oylaması öncesinde konuştu. "Bu kariyerimizin en önemli oylaması." diyen May, ikinci bir referandumun daha fazla bölünmeye yol açacağını söyledi.

"Bugünkü oylama ülke için neyin en iyi olduğuyla ilgili" diyen İngiltere Başbakanı, oylamada "Her birimizin sorumluluğu çok büyük." şeklinde konuştu.

Brexit başlatan şeyin demokratik süreç olduğunu hatırlatan May, ikinci bir referandumun sorumluluğu başkasına yüklemek olacağını ifade etti.

ayrıntılar geliyor...

ilgili haberler: 

İngiliz milletvekili Brexit oylaması için doğumunu erteledi

İngiltere'de tarihi Brexit oylamasına dakikalar kaldı: Anlaşma neleri içeriyor?

İngiltere Basını: Başbakan May, tarihi yenilgiyle karşı karşıya

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler