İngiltere’de gerçekleştirilen referandumda Avrupa Birliği’nden (AB) çıkılması (Brexit) kararı alınması Güney Kıbrıs’ta da gündemin ilk maddesini oluşturdu.
Fileleftheros gazetesi haberini: “Boşanma Tusunami Yarattı – Dikkatler Yan Etkilerde – AB İngiltere’yi Hemen Çıkmaya Çağırıyor – Kıbrıs’taki Üsler De Yeni Temelde” manşet ve alt başlıklarıyla yansıttı.
Gazete, İngiltere’nin AB’den çıkış kararı almasının ardından Rum hükümetinin ve siyasi partilerinin dikkatini İngiltere-Güney Kıbrıs ikili ilişkilerinde yaşanabilecek yan etkilere çevirdiklerini, siyasi partilerin hükümete, olası olumsuz etkilerin önlenebilmesi için bir an önce önlem alması çağrısında bulunduğunu yazdı.
Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis konuya ilişkin açıklamasında, İngiltere’de yapılan halk oylamasının sonucuna saygı duyduklarını belirtirken “panik olunmaması, soğuk kanlı davranılması gerektiği” uyarısında bulundu.
Güney Kıbrıs ile İngiltere’nin “Commonwealth” üyesi ülkeler olduklarını ve ikili ilişkilerinin son yıllarda daha da güçlendiğini vurgulayan Anastasiadis, “çıkış için izlenmesi gereken bir süreç olduğunu ve çıkış sonrasında AB-İngiltere arasındaki ilişkilerin nasıl olacağını görmek için zamanın bulunacağını” belirtti.
Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis de “uzun bir sürecin henüz başında bulunulduğunu, bu sürecin İngiltere’nin AB’den çıkışının mümkün olduğu kadar normal şekilde gerçekleşmesini hedeflediğini” vurguladı.
Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis dün Brüksel’de katıldığı Genel İşler Konseyi toplantısı çıkışında yaptığı açıklamada, “referandum sonucuna saygı duyduğunu ancak sonuçtan ötürü üzgün de olduğunu” belirtti.
Kasulidis, İngiltere’nin resmi çıkış başvurusunun şimdi mi yoksa Ekim’de mi yapılması konusunda bir tercihi bulunmadığını ancak sürecin uzun olacağını sözlerine ekledi.
Gazete, Rum siyasi partilerinin Brexit olayına ilişkin yorumlarının çeşitlilik gösterdiğini, Rum hükümetinin gerekli önlemleri almış olması dileğinin ise ortak görüşleri olduğunu yazdı.
DİKO’dan yapılan açıklamada Brexit’ten Güney Kıbrıs’ın da etkileneceğini, Rum hükümetinin alacağı önlemler konusunda partiler ve halkı bilgilendirmesi gerektiği belirtilerek, Brexit kararının AB bütünleşmesine sekte vuracağı vurgulandı.
AKEL’in açıklamasında, İngiltere’nin AB’den çıkış kararının en başta AB liderlerini, uyguladıkları politikalar konusunda düşündürmesi gerektiği ifade edilirken DİSİ’nin açıklamasında da tüm AB’nin bu kararın nedenlerini düşünmesi ve gerekli uygulamaları hayata geçirmesi gerektiği vurgulandı.
EDEK partisi, referandum sonucunun AB’deki kurumsal sorunları ve demokratik eksiklikleri bir kez daha ortaya koyduğu iddiasında bulunurken, Vatandaşlar İttifakı ise kararın Brüksel’in bürokrasisine ve Almanya’nın AB’de yönetici olmasına vurulan bir tokat olduğunu savundu.
Rum Ekologlar ise Brexit’i, AB’nin hakların sorunlarına çözüm sunmakta başarısız olmasının bir kanıtı olarak yorumladı.
İNGİLİZ VATANDAŞLAR VE RUM ÖĞRENCİLER ENDİŞELİ
Gazete bir diğer haberinde, Güney Kıbrıs’ta daimi olarak yaşayan İngiliz vatandaşlarının Brexit’in sonuçlarından ötürü endişeli olduklarını yazdı.
Gazete, çoğunluğu emekli olan ve Güney Kıbrıs’ta ev alarak ikamet eden İngiliz vatandaşlarının, ülkelerinin AB’den çıkması sonrasında alacakları emekli maaşlarının giderlerini karşılamaması, AB sağlık kartları olmayacağından ötürü Güney Kıbrıs’taki hastanelerde ücretsiz tedavi olamayacakları gibi endişeleri bulunduğunu aktardı.
Öte yandan gazete, İngiltere’deki üniversitelerde eğitim gören Rum öğrenci ve ailelerinin de Brexit kararı sonrasında endişeye kapıldıklarını yazdı.
Güney Kıbrıs’taki İngiltere Yüksek Öğrenim Konseyi başkanı Chris Sofroniu gazeteye yaptığı açıklamada, bu konuda öğrenci ve velilerden çok sayıda telefon aldıklarını, öğrenimlerini İngiltere’de sürdüren ya da 2-3 yıl içerisinde başlayacak olanların endişe edecek bir durumu bulunmadığını belirtti.
Sofroniu, İngiltere’nini AB’den ayrılışı sonrasında dahi AB vatandaşı öğrencilerin eğitimlerine ilişkin yeni formüller bulunabileceğini, ancak okul harçlarının üçünü ülke vatandaşlarına uygulandığı şekilde olma ihtimalinin de bulunduğunu sözlerine ekledi.
“ÜSLERDE KOŞULLAR DEĞİŞECEK”
Gazete, Kıbrıs’taki İngiliz Üsleri’nin statüsünün Brexit sonrasında nasıl olacağına ilişkin olarak, üslerde de bazı koşulların değişeceğini yazdı.
Gazete, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” 2004 yılında AB’ye üye olmasıyla birlikte Katılım Anlaşmasında İngiliz Üslerinin AB toprağı dışında bırakıldıklarını ancak anlaşmaya eklenen “3ncü Protokolde” bazı AB normlarının (AB gümrük, tarım, denizcilik vs.) üslerde uygulanması kararının alındığını belirtti.
Brexit’in gerçekleşmesi durumunda 3’üncü Protokolün de bundan etkileneceğini ve yeniden ele alınması gerekeceğini iddia eden gazete, üsler bölgesindeki taşınmazların kalkınması konusunun ise “iki ülke arasında bir konu olabileceğini” savundu.
Politis gazetesi konuya ilişkin haberlerini: “İngiltere’den Dev Adım – ‘Bölünmüş Krallık’ – Çabuk Gidin – Hükümetin Planı Var Mı? – İngiliz ‘Expats’lar’ Endişeli – Okul Ücretleri Değişmiyor – Üsler Önceki Gibi – En Baştan AB Toprağı Olmadıkları İçin Statüleri Değişmiyor – Turizme Sonuçları Şimdilik Yönetilebilir Durumda”.
Alithia: “Şok ve Şüphecilik – 27 Üyeli AB – Kıbrıs’ta Soğuk Kanlılık ve Sakinleştirme”.
Haravgi: “Brexit Sonrası Yeni Pazarlıklar Başlıyor – Hükümet Brexit İçin Hazırlıklı Değil”.
Simerini: “Çıkış Vakti – Kıbrıs’ta Da Endişeler”.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.