British University of Nicosia CEO’su ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Harutoğlu, BUN’da açılan yeni bölümlerle ilgili düzenli olarak tanıtıcı bilgiler vereceklerini açıkladı. Bu bağlamda Kıbrıs’ta ilk olarak açılan Perfüzyon Teknikleri bölümünü çok önemsediklerini belirten Prof. Dr. Harutoğlu, ilk olarak Perfüzyon Teknikleri bölümüyle ilgili detaylı açıklamalarda bulundu.
British University of Nicosia Giriş ve Burs Sınavı, hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Harutoğlu, sınavın 16 Mayıs 2015 Cumartesi, saat 10.00–12.30’da Girne’deki BUN kampüsünde yapılacağını bildirdi www.bun.edu.tr.
Gerçekleştirilecek burs giriş sıralama sınav sonucuna göre 29 öğrenciye %100, 29 öğrenciye %75, 166 öğrenciye %50 ve 322 öğrenciye %25 burs verileceklerini vurgulayan Harutoğlu, ayrıca KKTC’deki lise veya kolejlerden birincilikle mezun olan öğrenciler ile akademik ortalaması 9.50-10.00 olanların %75 ve akademik ortalaması 8.50-9.49 olan mezunların ise %50 burs almaya hak kazanacaklarını belirtti.
Perfüzyon Teknikleri bölümü ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Harutoğlu soruları bölümle ilgili soruları yanıtladı.
Perfüzyon Teknikerliği Neden Önemlidir?
Günümüzde kalp ve damar hastalıklarından ölümler ilk sıralarda yer almaktadır. Kalp ve damar hastalıklarının büyük bir bölümünde yapılan ameliyatlar kalp - akciğer pompası ile gerçekleştirilmektedir. Bu pompa sistemi ile kalp ameliyatı sırasında kalp ve akciğerler devre dışı bırakıldıktan sonra tüm dokulara sentetik hatlarla kan gönderilerek hasta yaşamı sürdürülmektedir. Ayrıca kalp ameliyatı öncesi veya sonrası kalp - akciğer fonksiyonları bozulmuş hastalarda kalp ve akciğerleri destekleyici cihazlar kullanılmaktadır. Bu cihazların kullanımıyla hastalar yaşama dönebilmekte veya kalp nakline hazırlanarak yaşam şanslarını devam ettirebilmektedir. Bundan dolayı kalp - akciğer pompası ve destekleyici cihazların hazırlanması, kullanılması ve fonksiyonun devam ettirilmesi hastanın hayatı için çok büyük önem taşımaktadır.
2002 yılında 1.500 olan göğüs, kalp ve damar cerrahisi merkezi yatak sayısının, 2015 yılında 3.000’nin üzerine çıkmış ve eğitimli teknik personel sayısının sınırlı olması, alandaki istihdam açığını ortaya koyar niteliktedir.
Britih University of Nicosia’nın Perfüzyon Teknikleri Bölümünü Açma Amacı Nedir?
British University of Nicosia olarak bu programı açmaktaki amacımız kalp ve damar cerrahisi ameliyatlarında yerini alan kalp - akciğer pompası ve kalp, akciğer destek cihazlarının uygulanmasında kalp cerrahına ameliyathane şartlarında yardımcı olacak teknik elemanların yetiştirilmesidir. Programın gerçekleşmesi için üniversitemiz bünyesinde tam donanımlı perfüzyon laboratuvarı bulunmaktadır. Eğitim sürecinde teorik dersler bu laboratuvardaki pratik derslerle desteklenecek ve ayrıca KKTC’de ve Türkiye’deki sağlık bakanlıklarına bağlı olan anlaşmalı hastanelerimizde staj uygulamaları gerçekleştirilecektir.
Perfüzyon Teknikleri Bölümünün Eğitim Süresi Ne Kadardır?
Eğitim süresi iki yıl olan programdan mezun olanlar ‘Perfüzyon Teknikeri’ ünvanı almaktadırlar. Perfüzyon teknikerleri, kalp ameliyatlarında, kalp- akciğer makinesini kurup ameliyat süresince makine yardımı ile kan dolaşımının devamını sağlar; karaciğer nakli sırasında dolaşımı sağlayan makineyi, diyaliz makinesini kurar ve çalıştırır.
Perfüzyon Teknikeri Ne İş Yapar ve Nerelerde Görev Alabilir?
Programın amacı, kalp damar cerrahı veya anestezist gibi bir uzman hekimin gözetiminde; kalp ameliyatlarında kullanılan kalp-akciğer makinesini; dolaşım veya solunum yetmezliklerinde kullanılan kalp-akciğer destek cihazlarını; böbrek yetmezliğinde kullanılan diyaliz cihazlarını; hemo-diyafiltrasyon ve ototransfüzyon cihazlarını hazırlayıp çalıştıracak ve takip edecek sağlık teknikerleri yetiştirmektir.
Perfüzyon Teknikerleri özel ve resmi hastanelerde çalışma olanağı bulabilirler. Ayrıca üniversitelerde yurtiçi ve yurtdışı destekli yapılan bilimsel araştırmalarda Perfüzyon Teknikeri olarak çalışabilirler.
Perfüzyon teknikleri bölümünden 4 yıllık bölümlere geçiş olanağı var mı?
Mezunlar ayrıca Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Önlisans Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerinden yararlanarak alanlarında kontenjan açıldığı takdirde dikey geçiş sınavı (DGS) ile lisans programlarına kayıt hakkı kazanabilirler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.