Bu gece ve yarın dünyanın kuzey yarımküresinde gökyüzünü izleyenler çok sayıda yıldız kaymasına şahit olacak. Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından kopan parçaların oluşturduğu Perseid meteor yağmurunun iki gün sürmesi bekleniyor. Uzmanlar bu gece meteor yağmuru sayısının saatte 150'ye, hatta 200'e kadar çıkabileceğini belirtiyor.
Her yıl Ağustos ayında Dünya kuyruklu yıldız kalıntılarının olduğu bölgeden geçiyor ve yıldız kaymaları da artıyor.
RS FM'de yayınlanan Burası Türkiye programına bağlanan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Esenoğlu, bu gece ve yarın oluşacak gökyüzü olaylarının 130 yılda bir gerçekleştiğini söyledi.
Esenoğlu programda şunları aktardı:
"Gökyüzü yıldızlarla dolu ve halkımız meteor yağmuruna yıldız kayması diyor. Mercimek büyüklüğündeki göktaşları sürtünmeden dolayı parlaklık gösterdiği için ve bunlar yıldıza benzediği için 'yıldız kayması' diye söyleniyor. Gerçekte yıldızlar kaymaz. Güneş sisteminin üyesi olan kuyruklu yıldızlar güneşe yaklaşıyorlar ve tekrardan uzaklaşıp gidiyorlar. Bu gece göreceğimiz olan kuyruklu yıldızlar, 130 yılda bir güneşe yaklaşır ve etrafından dolanır. Milyonlarca yıl içerisinde gidip gelmelerden dolayı güneşinde kütlesi çok büyük olduğu için güneşin ısısından dolayı kirli buz dediğimiz kuyruklu yıldızın çekirdeği uzun bir kuyruk yapısına bürünüyor ve topaklanma oluyor. Bunlar da yörüngede kalıyor ve yıllar içinde güneşin etrafında sabitleniyor, göktaşı yağmuru meydana geliyor."
NASIL İZLENECEK?
Esenoğlu, meteor yağmurunun en net nasıl izleneceğini de anlattı:
"En güzeli çıplak gözle izlemek çünkü geniş bir ufku görürsünüz. Karanlıkta bir yerde kırsal kesimde ya da deniz kıyısından göğe bakmak daha iyi olur. Çünkü deniz daha karanlık ve gökyüzü daha belirgin olur. Bu gece saat 23:00'ten sonra güneş doğuncaya kadar Kuzeydoğu istikametine bakmanız yeterlidir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.