Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı, hellim üretiminin AB ve coğrafi işaret tescili standartlarına uygun olarak yapılmasını ve hellim ticaretinin geliştirilmesini sağlamak amacıyla, küçükbaş hayvan işletmelerine yönelik üç yıllık “Tarımsal Hibe Programı Projesi” başlatılacağını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 50 ile 700 baş anaç küçükbaş hayvana sahip işletmeleri kapsayacak hibe programının ilkinde, süt sağım makinesi alımı ile en az 200 litre kapasiteli olmak kaydıyla süt soğutma deposu alımlarında yüzde 50 oranında hibe verilmesi öngörülüyor.
Söz konusu hibe destek programından yararlanmak isteyen üreticilerin 9 Kasım Pazartesi günü mesai bitimine kadar Hayvancılık Dairesi’ne başvuruda bulunması gerekiyor.
Hibe programının, hellim üretim ve ticaretinin AB standartlarında ve coğrafi işaret tescilinde belirtilen kurallara uygun olarak üretilmesi için küçükbaş hayvancılık işletmelerinin geliştirilmesi gerekliliğinden yola çıkılarak hazırlandığı belirtilen Bakanlık açıklamasında, programın söz konusu işletmelere yönelik; altyapı, verimlilik, süt kalitesi, hijyen koşulları, bakım ve beslenme, yem üretimi ve barınaklarının geliştirilmesine yönelik üç yıllık bir program olduğu kaydedildi.
ÖNCELİK SÜTEK’E VERİLEN SÜT MİKTARI ESAS ALINARAK BELİRLENECEK
Açıklamada, bütçe imkanları çerçevesinde gerçekleştirilmesi planlanan hibe programının ilkinde küçükbaş hayvancılık işletmelerine işletme başına 9 Bin TL’ye kadar süt sağım makinesi ve en az 200 litre kapasiteli süt soğutma deposu alımlarında % 50 oranında hibe verileceği ifade edildi.
Hibe programına başvurular değerlendirilirken izlenecek öncelik hakkında da bilgi verilen açıklamada, yararlanıcıların kararın Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten önce, 2015 yılında Süt Endüstrisi Kurumu’na teslim ettikleri süt miktarı dikkate alınarak, fazla miktarda süt verenlerden az miktarda süt verenlere doğru bir sıralama izleneceği vurgulandı.
Bakanlık açıklamasında, hibe programından yararlanmak isteyen küçükbaş hayvan üreticilerinin, hibe uygulamasına ilişkin usul ve esaslar hakkında detaylı bilgiyi Hayvancılık Dairesi’nden alabileceği ifade edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.