Sayıştay (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oyçokluğuyla onaylandı.
Sayıştay (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın görüşüldüğü toplantıda kürsüye çıkan CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, “Bu yasa kanka yasasıdır , bu kişiye özel yasadır, bu bir rezilliktir, bugünden itibaren Sayıştaylık güven vermemektedir” diye konuştu.
Bu yasanın topluma hizmet vermediğini bu nedenle geçmemesi gerektiğini dile getiren Hamzaoğulları, 2013’ten sonra Meclis’e giren vekilleri halkın “değişim için gönderdiğini” dile getirerek, bu vekilleri oylama sırasında dışarı çıkmaya çağırdı.
DENKTAŞ
Ardından söz alan Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş, yasanın Meclis tatile girmeden hayata geçmesi için çalıştıklarını belirtti.
Denetçilerle yaptıkları görüşmelerde “ya kadro artırımı ya tahsisat” teklifi sunduğunu dile getiren Denktaş, denetçilerden “kadronun artırılması daha önemlidir” cevabı aldığı için bu yönde değişiklik yaptıklarını anlattı.
Denktaş, Sayıştay’ı kim denetleyecek sorusuna cevaben, Sayıştay’ın bütçesinin Maliye Bakanlığı tarafından kontrol edileceğini, burada bir yanlışlık görülürse bunun adliyeye taşınacağını anlattı.
Denktaş, “En çok denetlenmesi gereken yer Maliye’dir dolayısıyla buradaki bağımsızlık bizim için önemlidir” dedi.
Hem tahsisat artırımı hem kadro çoğaltımının mümkün olmadığını dile getiren Denktaş, “Bu ülkenin baş hakimi üstlendiği sorumluluğun karşılığını almalı, Cumhurbaşkanı da almalı, Savcısı da almalı memuru da almalı” dedi.
“SİSTEMSEL DEĞİŞİKLİĞE GİDİLMELİ…”
Ancak bir noktadan sonra tahsisatların arkasının geleceğini ve her kesimin bu taleple ortaya çıkacağını anlatan Denktaş, bu nedenle sistemsel değişikliğe gidilmesi ve herkesin üstlendiği sorumluluğa göre maaş alması gerektiğini kaydetti.
Eski KTHY çalışanları konusuna da değinen Denktaş, KTHY çalışanlarının temsilcilerine baremler konusunda düzenleme yapma teklifi götürdüğünü ancak bunun “ Ya bizim istediğimiz değişiklik yapılsın ya hiçbir şey yapılmasın” denilerek reddedildiğini dile getirdi. Denktaş bu yaklaşım devam ederse ilgili önerilerini de geri çekeceklerini söyledi.
Okul müdürlerine, öğretmenlerin hazırlık ödeneği alabilmesi için yazı gönderdiklerini dile getiren Denktaş, aksi yönde Sayıştaylık kararı olduğu için müdürlerin, ödeme yapmadığını belirtti.
ULUÇAY
Ardından söz alan Teberrüken Uluçay, “bu gibi yasalarda bu adımları atarken bir defa değil on defa düşünmek zorundayız” dedi.
Bu tasarının komitede görüşülüp oybirliğiyle geçtikten sonra Meclis’te farklı müdahalelere uğradığını dile getiren Uluçay, bunun muhalefete saygısızlık olduğunu dile getirdi.
“Genel Kurul’da bunu değiştireceksek bunu mutlaka komite gündemine tekrar götürmeliyiz” diyen Uluçay, yapılacak değişikliklerin Sayıştay’daki çalışanlar arasında ihtilaf yaratmaması için çalışılması gerektiğini dile getirdi.
NİSAP DÜŞTÜ… 10 DAKİKA ARA
Konuşmaların ardından oylamaya geçilmesi için nisap arandı. Nisabın yetersiz olması nedeniyle oturuma 10 dakika ara verildi.
Aradan sonra yeniden toplanan Genel Kurul’da Sayıştay (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın madde madde görüşülmesine geçildi.
DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİ KABUL EDİLDİ… DENETÇİLERE EK TAHSİSAT ÖDENEĞİ VERİLMEYECEK
Madde madde görüşme sırasında Maliye Bakanı Serdar Denktaş, değişiklik önerisi sundu. Değişikliğe göre denetçilere ek tahsisat ödeneği verilmeyecek. Öneri oyçokluğuyla kabul edildi.
Denktaş’ın bir diğer değişiklikle ise derece yükselmelerinde İngilizce sertifika koşulunun kaldırılması oldu. Bu öneri de oyçokluğuyla kabul edildi.
Daha sonra tasarının bütünü oylandı ve Sayıştay ( Değişiklik) Yasa Tasarısı oyçokluğuyla geçti.
Genel Kurul’da daha sonra Sayıştay Komitesi’nin, Nüfus Kayıt Dairesi’nin 1994, 1995, 1996, 1997 ve 1998 yılları Sayıştay Denetim Raporu’na ilişkin raporu ele alındı.
Rapor üzerinde söz alan olmayınca görüşmeler tamamlandı.
Meclis’in bir sonraki birleşimi 30 Haziran Perşembe günü gerçekleştirilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.