British University of Nicosia’da (BUN) 2015-2016 Öğretim Yılı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Üniversitelerin kuruluşunda büyük katkısı olan, geçmişte Milli Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı görevlerinde de bulunarak ülke yönetimine önemli katkılar koyan aynı zamanda BUN Mütevelli Heyeti Üyesi Sayın Salih Coşar’ın “Üniversitelerin Kuruluşu, Gelişmesi ve KKTC’ye Katkıları” konulu dersiyle başladı.
İlk ders oturumuna BUN Mütevelli Heyeti Üyeleri, BUN Rektörü Prof.Dr. Hasan Ali Bıçak ve Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Mehmet Altınay, Öğretim Üyeleri, İdari Personel ve Öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından BUN tanıtım filmi izlendi. BUN Rektörü Prof.Dr. Hasan Ali Bıçak açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi.
BUN Rektörü Prof.Dr. Hasan Ali Bıçak; British University of Nicosia’nin 2 yıllık kısa bir geçmişi olduğunu ve bu süreçte kaliteden ödün vermediklerini belirtti.
BUN’da görev yapan akademisyenlerin, genç, dinamik ve araştırmacı niteliklere sahip olduklarını, sınıfta aktarılanların sadece eski çalışmalardan derlenen bilgiler olmadığını, akademisyenlerin kendilerini geliştirerek, güncel konuları sınıflarına ve derslerine entegre ettiklerini, akademik üyelerin niteliklerinden övgü ile bahsederek, başarılı bir eğitim için performans ölçümü, öğrencilerin, çalışanların memnuniyetlerinin çok önemli olduğunu kaydetti.
Profesör Bıçak, mezun olan öğrencilerin belirli özelliklere de sahip olacaklarının sözünü verdi. Bunlara örnek olarak; ileri düzeyde İngilizce, bilgisayar kullanımı ve iletişim becerileri ve buna ek olarak uluslararası istidam edilme olanağı da sağlayacaklarını ve bu konuda çok iddialı olduklarını söyledi.
Programlar için Meslek Örgütleri ve Sivil Toplum Kuruluşları’yla istişare halinde olduklarını, müfredatlarını bu kurum ve kuruluşların önerilerini de dikkate alarak hazırladıklarını belirtti.
Öğrenciler için bir çok olanağı aktif hale getirdiklerini, Girne’de bulunan kampüste kafeterya, yemekhane, ve sosyal aktivite kulüplerini hayata geçirerek öğrencilerin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik güzel çalışmalar yaptıklarını söyledi.
British University of Nicosia’nın Teknolojik altyapısının çok önceden tasarlandığını, bunun üzerine inşaa edilen, Sağlık Bilimleri Fakültesi Laboratuvarları, Mühendislik Fakültesi bünyesinde bulunan tüm bölümlerin laboratuvarları, ayrıca bilgisayar laboratuvarları ve hukuk fakültesi bünyesinde bulunan sanal mahkeme salonunun yeni bir üniversite için büyük bir başarı olduğunu da sözlerine ekledi.
Her sınıfın son teknoloji ürünleriyle modern şekilde donatılmış olduğunu, her sınıfta akıllı tahta uygulaması olduğunu ayrıca yurt dışından gelen ve yurt olanağına ihtiyaç duyan öğrencilere yurt olanağı sağladıklarını da cümlelerine ekledi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde bulunan üniversitelerin kuruluşunda büyük emeği olan geçmişte Milli Eğitim Gençlik Kültür ve Spor Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı görevlerini de başarıyla yürütmüş olan Salih Coşar’ın ilk dersi verecek olmasının British University of Nicosia için büyük anlam ifade ettiğini söyleyerek kendisine ve tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti.
Konuşmasına tüm katılımcılara teşekkür ederek başlayan Salih Coşar;
British University of Nicosia’nin kuruluşundan bu yana sadece 2 yıl geçtiğini, öğrencilerin eğitim süresince, hayatlarında bazı sıkıntılar ve problemler yaşamalarının çok doğal olduğunu, zorlu yollardan geçmeden başarıya ulaşmanın ve topluma faydalı bireyler olmanın bu zorluklara göğüs germeden mümkün olmadığını, öğrencilerin British University of Nicosia mezunu olmanın ileriki dönemlerde mutluluğunu ve gururunu yaşayacaklarını söyleyerek sunumuna başladı.
Salih Coşar, Üniversiteleri başarıya götürenlerin, profesörler, akademisyenler ve eğitmenler olduğunu, buna ek olarak çalışanların ve öğrencilerin de bu yolda büyük önem taşıdıklarını söyledi. Artık e-devletin oluştuğunu, neredeyse her alanın elektronikleştiğini, teknolojinin yardımıyla problemlerin belirlenmesi ve çözülmesinin profesyonelleşme yolunda büyük önemi olduğunu, British University of Nicosia’nin teknolojik alt yapısının buna son derece elverişli olduğunu ve geleceğe yönelik çalışmalara ışık tuttuğunu söyledi.
Kısaca Kıbrıs Türk Halkının tarihçesinden bahseden Salih Coşar, ülkemizin daha önce çok zor dönemlerden geçtiğini, tüm ülkede büyük fakirlik hatta açlık olduğunu, ülkemizde sadece bir lisenin bulunduğunu ve bu lisenin İngilizler tarafından yönetildiğini söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin, ilk yıllarda KKTC öğrencilerini destekleyip, kayıtsız ve koşulsuz her hangi bir sınav olmadan üniversitelerine kabul ettiğini, Ada’daki üniversitelerin kurulmasında ve gelişmesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin son derece önemli olduğunu kaydederek Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuzey Kıbrıs’taki eğitim sektörüne her zaman yardım ve destekte bulunduğunu, bugün Kuzey Kıbrıs’ta bir çok üniversite bulunuyorsa bunun bir tesadüf olmadığını, Ana Vatan’ın bu bağlamda katkılarının kesinlikle göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.
British University of Nicosia olarak kaliteli bir Eğitim sunmaktan mutlu ve gururlu olduklarını kaydeden Coşar, tüm öğrencilere eğitim hayatlarında başarılar dileyerek konuklara teşekkür etti.
Konuşmaların ardından BUN Rektörü Prof.Dr. Hasan Ali Bıçak, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Altınay’ı kürsüye davet ederek Salih Coşar’a KKTC Yüksek Öğrenim Kurumlarının kurulmasına ve gelişmelerine katkılarından ötürü, birlikte plaket takdim ettiler.
Açılış Töreni katılımcılar için hazırlanan kokteyle sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.