Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (KTMMO) bağlı Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), anız yakmanın yarattığı olumsuzluklara dikkat çekerek, konuyla ilgili çiftçilerin bilinçlendirilmesi, gerekli kontrollerin yerinde ve zamanda yapılması ve çağ dışı uygulamanın terk edilmesi gerektiğini vurguladı.
ÇMO’dan yapılan açıklamada, anız yakma uygulamasının kısa vadede toprak işleme kolaylığı sağlarken uzun vadede verimli tarım arazilerinin su ve rüzgar erozyonu ile çoraklaşması ve alınacak ürünün büyük kısmının bir yıl önceden kaybedilmesine yol açtığına dikkat çekildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Anız yakma yerine göre yüzde 10-15 oranında yarar sağlarken, anız yakmamanın getirisi yüzde 85-90 olmaktadır. Çiftçilerimiz anız yakarak alacağı ürünün büyük bir kısmını bir yıl önceden kaybetmektedirler. Kaybolan sadece ürünün miktarı değil, kalitesi ve toprağın verimliliğidir. Anız yakmanın, çiftçilerimize konunun açık olarak anlatılamamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca çiftçilerin tarlalarındaki anızları yakmada lastik kullandığından, bu uygulamanın verilen zararı katlamakta, hava kalitesini bozmaktadır. (Çevre Yasası’nın 7. maddesinin 7. fıkrasına göre atıkların yakılması yasaktır.) Lastikler içerisinde yüzde 40 oranında karbon olduğundan, yanan lastikteki zararlı kimyasalların ya havaya uçarak solunum yoluyla insana zarar vermekte ya da toprağa karışıp, hem yetişecek bitkiye, hem de topraktan sızarak içme sularına kadar ulaşmaktadır.”
Çevre Mühendisleri Odası açıklamasında, Arazi Yangınları ile Mücadele ve Önlemler Tüzüğü gereği eylül ayı ve izin karşılığında anız yakılabileceği ifade edilerek, ancak içinde bulunulan haziran ayında bile bazı yerlerde anız yakımına başlandığının görüldüğü kaydedildi.
“Sadece eylül ayı içerisinde” verilmesi gereken izinlerde sıkıntı bulunduğu da iddia edilen açıklamada, izinlendirme ve raporların kimler tarafından ve ne şekilde hazırlandığı, hazırlanıp hazırlanmadığı ve karar verme sürecinin nasıl olduğunun netlik kazanması ayrıca 2010 yılından beri hazırlanan raporların da halkın bilgisine getirilmesi gereğine vurgu yapıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.