Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışmanı Temel Onkoloji uzmanı Mine Çağlar, çocukluk yaş grubunda en sıklıkla görülen kanser türlerinin başında “kan kanseri” olarak da ifade edilebilen lösemi hastalığının yer aldığını belirtti.
Mine Çağlar, 1-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası nedeniyle yayımladığı mesajda hastalığın belirtilerine dikkat çekti.
Çağlar, tek hücre hastalık olup, insan organizmasındaki herhangi bir organ veya dokudan köken alabilen kanser hastalığının kontrolsüz ve aşırı üreyen hücrelerden oluşan ve zamanla yarışan bir hastalık olduğunu vurguladı.
Mine Çağlar, löseminin (kan kanseri), kemik iliğinde üretilen kan hücrelerinin kontrolsüz şekilde çoğalmasıyla ortaya çıkan önemli bir kanser türü olduğunu, sebebi tam olarak bilinmese de bu hastalığa olumsuz etki yapan ve hastalığın oluşmasında rol oynayabilen faktörler bulunduğunu kaydetti.
Çağlar, bu faktörler içerisinde bazı kromozomal hastalıklar, genetik yatkınlıklar, bazı viral enfeksiyonlar, yüksek doz radyasyona ve benzer kimyasal maddelere maruz kalmak gibi etkenler yer aldığını söyledi. Çağlar, son yıllarda yapılan bazı çalışmalarda, gebelik sırasında sigara içen annelerin çocuklarında artmış lösemi sıklığı saptandığını belirtti.
Lösemi, çocukluk çağındaki kanser vakalarının yüzde 35-40’ını oluşturarak, görülme sıklığı sıralamasında birinci sırada yer aldığına dikkat çeken Çağlar, “Lösemiler, akut ve kronik olmak üzere iki ana grup üzerinden sınıflandırılırlar. Akut lösemiler, bölünme hızları yüksek ve hızlı ilerleyebilen hastalıklardır. Hızla tedaviye başlanılması gereklidir. Bunun yanında tedaviye olan yanıtları da o oranda yüksektir. Kronik lösemiler ise yavaş seyirli ve tedavi yanıtları akut olanlara göre daha yavaştır. Daha sıklıkla ileri yaş hastalığı olarak bilinirler” bilgisini paylaştı.
Diğer kanser türlerinde gözlenen belirtiler olduğu gibi löseminin de kendine özgü belirti ve bulguları bulunduğunu kaydeden Çağlar, hastalığın önemli belirtilerini ateş, solukluk, kansızlık (ALL, AML ve MDS), kemik ağrısı, topallama, yürüyememe, ciltte veya dişetinde kanamalar (ALL ve AML), halsizlik, yorgunluk, karın ağrısı, iyileşmeyen yaralar, sebebi bilinmeyen kilo kaybı, boyunda, kasıkta veya vücudun herhangi bir yerinde kitle olarak sıraladı.
Çağlar, özellikle bu tür şikayetler gözlendiği takdirde hiç geç kalmadan çocuk hematoloji veya çocuk onkoloji uzmanlarına başvurulması gerektiğini vurguladı.
Çağlar: “Lösemi, çocukluk yaş grubunda en sık görülen kanser türü”
Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışmanı Temel Onkoloji uzmanı Mine Çağlar, çocukluk yaş grubunda en sıklıkla görülen kanser türlerinin başında “kan kanseri” olarak da ifade edilebilen lösemi hastalığının yer aldığını belirtti.


- Yorumlar 0
- Facebook Yorumları
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler



- 14:50 - Gardiyanın evinde çok sayıda gizli ve özel belge bulundu
- 14:18 - Seyir halindeki polis aracı yandı
- 14:17 - AFAD duyurdu: İstanbul’da 6.2 büyüklüğünde deprem
- 11:48 - Kayıp genç aranıyor
- 11:46 - Kıbrıs Sorunu: Müzakereciler gelecek hafta başı görüşecek
- 09:42 - Özgür Özel, Birinci Meclis önüne çağrı yaptı: Anıtkabir’e yürüyüşümüz engellenemez!
- 09:36 - Cuma günü yağış bekleniyor
- 18:06 - Ali Mustafa ve Raja Sharıq AMIN hayatını kaybetti!
- 18:00 - "OH NE ALA!" – Kudret Özersay’dan Taşınmaz Mal Komisyonu tepkisi
- 14:40 - Trafik kazası! 2 Ölü 6 yaralı!
- 14:25 - DAÜ'de Müdür Atama Huzursuzluğu!
- 14:17 - Yeni Meclis’te ilk temsili Genel Kurul: Gündem ‘Çocuk Hakları’
- 13:30 - Üç ilçede eş zamanlı asayiş ve trafik denetimi
- 10:25 - Sendikalardan Bekirpaşa Lisesi’ne Dayanışma Ziyareti
- 09:56 - Harmancı’dan Sert Tepki: “Gözümüzün içine baka baka yalan söylüyorlar”
Atatürk'ün ilk kez yayınlanan fotoğrafları
Atatürk’ün az bilinen fotoğrafları
Beş bin yıllık problem: İyi karpuz nasıl seçilir
Karpuz kilo yapar mı?
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Detay Kıbrıs | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 392 444 79 79 - +90 533 851 38 51 Faks : haber@detaykibris.com
Tel : +90 392 444 79 79 - +90 533 851 38 51 Faks : haber@detaykibris.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.