• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 11 °C

Çakıcı: "Ülkeyi değiştirecek yasalar bulunmuyor"

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 10.30’da toplandı.
Çakıcı: "Ülkeyi değiştirecek yasalar bulunmuyor"

Gündeminde, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı bulunan genel kurulun başında Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası değişiklikleri ele alındı.

Meclis Başkanı Sibel Siber, toplantıyı açmasının ardından yasa tasarısının üçüncü görüşmesini başlattı ve tezkereyi oylamaya sundu. Yasa tasarısının görüşülmesi oybirliğiyle kabul edildi.

ÇAKICI

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, Siyasi Partiler Yasa Tasarısı ile Seçim ve Halk Oylaması Yasa Tasarılarıyla ilgili söz alarak, bugün Meclis’te görüşülecek yasa bulunmadığına işaret etti. Ülkeyi değiştirecek yasalar da bulunmadığını belirten Çakıcı, kimsenin yasaların önünü tıkama hakkı bulunmadığını kaydetti.

Meclis İç Tüzüğü’ne de değinen Çakıcı, Siyasi Partiler Yasa Tasarısı ilgili UBP ve DP-UG’ye seslenerek, bu yasanın engellenmemesini istedi.

Seçim ve Halk Oylaması Yasası’na geçilmesi gerektiğini de ifade eden Çakıcı, siyasi partilere, halkın önünü açacak yasalar ile Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın Meclis kapanmadan hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

Şu anda hükümette sıkıntı olduğunu kaydeden Çakıcı, Dışişleri Bakanlığı’nın vekaleten yürütüldüğünü, Başbakan Yardımcılığı konusunun ise ortada olduğuna işaret ederek, CTP-BG kurultayı sonrası yeni bir hükümetin kurulacağının aşikar olduğunu söyledi.

Ülkede bir irade boşluğu yaratıldığını ancak görevden alma ve atamaların sürdüğünü kaydeden Çakıcı, bu uygulamaların doğru olmadığını, yanlış ve keyfi uygulamalar olduğunu belirtti.

ARABACIOĞLU

DP-UG Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu da, bugüne kadar bu yasaların görüşüldüğü tüm toplantılara katıldığını ve komiteyle ilgili iddialara katılmadığını söyledi.

Arabacıoğlu, transferlerin önüne geçmek için yasa tasarısının üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

YORGANCIOĞLU

CTP Genel Başkanı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bu yasaların tamamlanmasının istendiğini ancak bazı uyumsuzluklardan tamamlanamadığını ifade etti.

İki bakanlığın vekaleten yürütülmesine yapılan eleştirilerin doğru olmadığını kaydeden Yorgancıoğlu, Meclis’e yasaların gelip, geçtiğini, sadece bugün bir yasa geldiğini söyledi.

Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nın son oturumunun komitede yarın yapılacağını kaydeden Yorgancıoğlu, geçen hafta da Vergi Yasası ve Muhtarlar Yasası gibi önemli yasaların geçirildiğini anlattı.

Bir şeyi eleştirirken zemini olmasına dikkat etmek gerektiğini kaydeden Yorgancıoğlu, hükümetin değişene kadar her şeyi yapma yetkisi olduğunu vurguladı. Yorgancıoğlu, hiç bir şey yapamayacaksa o zaman istifa etmesi gerektiğini işaret etti.

ÖZGÜRGÜN

Anamuhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de, Mehmet Çakıcı’nın hükümetle ilgili sözlerine katıldığını belirterek, hükümetin bu haliyle gidemeyeceğini ve bunun gereğini parlamentonun yapması gerektiğini vurguladı.

Parlamentonun çalışması ve yasaların da aceleyle hazırlanıp, geçirilmemesi gerektiğini belirten Özgürgün, Anayasa değişikliklerinin de aceleye getirildiğini ve geri döndüğünü ifade etti.

Özgürgün, Siyasi Partiler Yasası ile Seçim ve Halk Oylaması Yasa Tasarısı’nın kolay bir yasa olmadığını kaydedere, bu yasalarla ilgili iyi çalışılması gerektiğini belirtti.

“Yasalar komitelerde tıkandı” iddialarının da doğru olmadığını, komitelerin çalıştığını ifade eden Özgürgün, Anayasa’nın derhal değiştirilmesi ve hemen geçmesi için çok da acele hazırlanmaması gerektiğini anlattı.

AKANSOY

Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite Başkanı, CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy, söz konusu yasa tasarılarının 71 maddesinden 44 maddesinin oybirliğiyle geçirildiğini, sıkıntının sadece iki maddede olduğunu belirtti. Çalışmaların sürdüğünü kaydeden Akansoy, amacın “bu iş ille de olsun” diye değil, aceleye getirmeden tamamlamak olduğunu belirtti.

Akansoy, Seçim ve Halk Oylaması Yasa Tasarısı’nı, Meclis kapanmadan genel kurula getirilebileceğini; Siyasi Partiler Yasa Tasarısı’nı da yaz aylarında tamamlanabileceğini kaydetti.

İstenirse bu yasaların ciddi niyet ve irade ortaya konarak tamamlanabileceğini ifade eden Akansoy, destek istedi.

GÜNDÜZ

Cumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşler Komitesi Başkanı, DP-UG Güzelyurt Milletvekili  Menteş Gündüz de, Kamu Reformu ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Ciddi anlamda bir katılımla bu çalışmaları yaptıklarını kaydeden Gündüz, “kuyumcu sarrafı” gibi çalışıp, tüm kamu çalışanlarını ilgilendiren bu yasa tasarısını şekillendirmeye çabaladıklarını belirtti. Gündüz, komite toplantısına katılmayan milletvekillerinin eleştirilerini anlamadığını kaydetti.

Eleştirilerden duyduğu üzüntüyü dile getiren Gündüz, çok ciddi çalışılan Kamu Reformu’nun üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını ve Haziran ayında bu çalışmaları tamamlayıp Meclise getirmek istediklerini belirtti. Gündüz, komitelerin yasama yılının tamamlanmasının ardından çalışmalarını sürdüreceğine işaret etti.

Konuşmaların ardından Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine geçildi.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler