İSTANBUL 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı MİT TIR'ları haberi davasında gizlilik kararı alındı.
Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül bugün ilk kez hakim karşısına çıkıyor.
Duruşmada Cumhuriyet savcısı davanın kapalı yapılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, "MİT TIR'ları haberi" davasının kapalı yapılmasına karar verdi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE MİT MÜDAHİL OLDU
Duruşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı ile MİT Müsteşarlığı adına Hazine avukatı müdahillik talebinde bulundu. Mahkeme, müdahillik talebini kabul etti.
HAKİMDEN TELEFON UYARISI
Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, duruşma salonunda, telefonla kayıt yapılmaması konusunda uyardı.
DURUŞMA ÖNCESİ YAŞANANLAR
Duruşmaya, sanıklar Can Dündar ve Erdem Gül ile avukatları, müşteki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hatice Özay, müşteki MİT Müsteşarlığı adına Hazine avukatı katıldı.
Bazı illerin baro başkanlarının da gözlemci olarak katıldığı duruşmada, Dündar'ın eşi Dilek Dündar ile bazı CHP ve HDP milletvekilleri de hazır bulundu.
CAN DÜNDAR: GAZETECİLİĞİ SAVUNMAYA GELDİK
Elinde dava konusu olan Cumhuriyet gazetesinin nüshası bulunan Can Dündar, duruşma öncesinde yaptığı açıklamada, gazeteciliği savunmaya geldiklerini söyledi.
Beraatini istediğini belirten Dündar, şöyle konuştu:
"Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesinin kararını tanımadığını ve uymayacağını söyledi. Sadece bizim davamız değil bu. İçeride tutuklu meslektaşlarımız var. Onların da hakkını savunacağız. Burada Türkiye'de hukuk var mı, Anayasa Mahkemesinin gerçekten hükmü geçecek mi bunu göreceğiz. Biz haklılığımızdan eminiz, yaptığımız haberin arkasındayız, gerçek suçluluların yargılanması gerektiğine inanıyoruz. Beraatimizi istemeye ve halkın haber alma hakkının hiç bir zaman halkın elinden alınamayacağını göstermeye gidiyoruz."
ERDEM GÜL: GAZETECİLİK SUÇ DEĞİL
Erdem Gül de gazeteciliğin suç olmadığını savunmakla karşı karşıya olduklarını söyledi. Gül, “Gazetecilik suç değildir, beraatimizi istiyoruz” şeklinde konuştu.
Avukat Akın Atalay ise “Kapıda adalet yazıyor. Umarım kapıda yazan adalet kavramına uygun bir davranışla karşılaşırız” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan ve Sezgin Tanrıkulu ile CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, gazeteci Mete Akyol ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri de adliyeye geldi.
AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET TALEBİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan iddianamede, Can Dündar ve Erdem Gül hakkında "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama, silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.
AYM HAK İHLALİ KARARI VERMİŞTİ
Hazırlanan iddianame, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmişti. İstemi değerlendiren Anayasa Mahkemesi, Dündar ve Gül hakkında ''hak ihlali'' kararını vermişti. Bunün üzerine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Şubat'ta Dündar ve Gül'ün tahliyesine karar vermişti. 92 gün cezaevinde kalan iki gazeteci, bu kararın ardından serbest kalmıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.