Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Diyarbakır’da düzenlenen “İl Dış İlişkiler Toplantısı”nın açılışında yaptığı konuşmada Yunanistan ile ilişkiler ve Kıbrıs Konusunda da değindi. Çavuşoğlu, ” Sorunlar var ama çözmemiz lazım. İlişkilerimizi etkileyen daha da iyi noktaya gelmesini engelleyen konulardan biri de Kıbrıs. Kıbrıs’ta müzakereleri destekliyoruz. Kalıcı ve adaletli bir çözüm olması lazım”dedi.
“İki liderin de açıkladığı gibi adada her iki tarafında haklarını koruyan bir devletin kurulması için biz destek veriyoruz” ifadesini kullanan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Güney Kıbrıs Rum yönetimi bu müzakereler böyle hızlanmaya başladığı dönemde tek taraflı Kıbrıs etrafındaki denizlerde sondaj çalışması başlattı. Onlara, Yunanistan’a ve BM’ye de soruyoruz; Kıbrıs etrafında Doğu Akdeniz’deki gaz ve petrol rezervleri üzerinde Kıbrıs Türk halkının hakkı var mı? ‘Hepsi var.’ diyor. Peki siz tek taraflı olarak Kıbrıs Türk halkının haklarını kenara koyarak tek başınıza sondajı niye yapıyorsunuz? ‘Bu süreçte yapmaya devam edelim de sonra çözüm olursa bunu paylaşırız’ diyorlar. Böyle bir anlayış var mı, iyi niyet var mı, iyi niyet yok. Bu samimiyet testinden Rum kesimi geçemedi. ”
Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “Tekliflerimizi söyledik ama bunlara rağmen tek taraflı çalışma yaparlarsa biz de gemimizi göndeririz. Onlar sondaj çalışmalarını durduracaklarının garantisini verirse gemiyi geri çekeriz. Şu anda müzakerelere odaklanmamız lazım. Türkiye’nin içinde olmadığı hiçbir kısıtlanma geçerli değildir. Buna da müsaade etmeyeceğimizi söyledik. Yunanistan ile de ilişkilerimizi düzeltmek ve Kıbrıs ile çözümü herkesten fazla istiyoruz. Çözüm konusunda herkesten bir adım öndeyiz. KKTC’de 2004 yılına göre iktidar, muhalefet, cumhurbaşkanı ve müzakereci tüm bunların arasında çözüm konusunda güçlü bir irade var. Hemen hemen birliktelik var, yüzde 100 hem fikirler.”
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç de, haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Kıbrıs’ta hidrokarbon kaynakları konusuna ilişkin özel şirket kurulabileceği ve çalışmaların bu şirket aracılığıyla yönetilebileceği önerisinde bulunduğunun altını çizen Bilgiç, bu önerinin Birleşmiş Milletler Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide’nin Ankara’yı ziyaretinde de dile getirildiğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.