GÖRMEZDEN GELİNİYORLAR: Ülkemizde birçok Alevinin bulunmasına ve yıllardır bu toprakları vatan bilen Alevilerin toplumun en güçlü bireyler arasında olmalarına karşın, Alevi vatandaşların dini vecibelerini yerine getirebilmek için ihtiyaçları olan tek bir Cem evi bulunmuyor. Ülkemizde 300 dolayında caminin bulunduğu, Hıristiyanlar için faaliyet göstermeye uygun birçok kilisenin bulunmasına karşın Alevi vatandaşlar görmezden gelinmeye devam ediliyor.
SÖZ VAR, TUTAN YOK: Alevi Kültür Merkezi Başkanı Metin Kaya Detay’a yaptığı açıklamada Kıbrıs’ın kuzeyinde 8-10 bin dolayında Alevinin bulunduğunu, Alevilerin yok sayıldığını, cenazelerini, inançlarını ve etkinliklerini cem evinde yürütmek istediklerini kaydetti. Kaya, her dönemde yetkililerin kendilerine cem evleri ile ilgili sözler verdiğini ancak bu sözlerin bir türlü tutulmadığını kaydetti.
Oshan SABIRLI
Ülkemizde 8 ila 10 bin dolayında Alevi vatandaşımızın olduğu tahmin ediliyor. Dini inanış olarak Müslüman olan fakat sunilik yerine Alevilik mezhebini kendilerine yol haritası olarak seçen Aleviler, yıllardır devlet ve hükümet yetililerinden Cem evi talep etmelerine ve bu doğrultuda birçok girişim başlatmalarına karşın maalesef henüz bir Cem evine kavuşamadılar. Kendilerine her dönem birçok söz verilmesine karşın ülkemizdeki Alevilerin dini inanışlarını diledikleri gibi yerine getirmelerine de büyük darbe vurulmuş durumda. Alevi Kültür Merkezi Başkanı Metin Kaya Detay’a yaptığı açıklamada Alevi vatandaşlarımızın yüz yüze geldiği sorunları dile getirdi ve taleplerine bir an önce çözüm bulunmasını arzuladıklarını kaydetti.
ALEVİLİK NEDİR?
Alevilik, Sünnilik’ ten sonra en fazla mensubu olan ikinci İslami inanıştır. Sünnilikteki Allah-Muhammed tamamlamasından farklı olarak, Alevilikte Allah-Muhammed-Ali ile tamamlanan bir inançtır. Aleviler, Hazreti Muhammed’in son Peygamber olduğuna, Ali’nin ise Veliliğine (ya da İmamlığına) inanırlar. Sünnilikten farklı olarak Aleviler, ibadetlerini cem evinde yaparlar.
Aleviler için en önemli kavramlardan olan Cem, toplu halde Alevilerin ettikleri ibadetin adıdır. Kavram olarak Cem Arapça bir kelime olup toplanma, birikme, bir araya gelme manasına gelmektedir. Alevilerde Cem' de bulunan bir kişi başka bir kişiye dargınsa, bu iki kişinin dargınlıkları giderilmeden, barışmaları sağlanmadan Cem' e başlanmaz. Alevilerin toplu anlamda temel ibadeti olan Cem, bir Dede nin gözetiminde, önderliğinde yerine getirilir.
Alevi Kültür Merkezi Başkanı Metin Kaya, Aleviliğin tüm inançlara, tüm kültürlere, din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın, eşit bakan bir anlayış ve inanç tarzı olduğunu kaydetti ve yaşadıkları sorunları dile getirdi. Kaya, Aleviler dini vecibelerini Cem evlerinde yerine getirdiklerini ancak ülkemizde cem evi bulunmaması nedeni ile ciddi sorunlar yaşadıklarını, cem evlerinin olmaması nedeni ile faaliyetlerini, kapalı spor salonlarında icra etiklerini kaydetti. Kaya, “KKTC’de cem evi yoktur. Tabi bu da bizi üzüyor. İbadetlerimizi cem evlerinde gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.
“8 BİN-10 BİN ALEVİ VAR”
Ülkemizdeki Alevilerin sayısı ile ilgili olarak da konuşan Kaya, “Kıbrıs’ta kaç alevinin olduğu konusunda tam sayım yapma durumumuz yok. Ama biz kendi üye sayımızı baz alarak, 1000’e yaklaşık üye kaydımız olduğunu düşünürsek, bu 4 ile çarpılınca, 8 bin-10 bin arası bir alevinin adada yaşadığını düşünüyoruz” dedi. Kaya, cem evleri olması durumunda faaliyetlerini burada yürütme şansı yakalayacaklarını ve özellikle dini vecibelerinin yanı sıra kültürel çalışmalarının da burada gerçekleşebileceğini söyledi.
“ALEVİLER YOK SAYILMAMALI”
Alevilerin, tüm dinlere, tüm inanışlara oldukça saygılı olduğunu ve Kuzey Kıbrıs’ta bu özgürlüklerin çok güzel yaşandığının görüldüğünü vurgulayan Kaya cem evi bulunmaması nedeni ile kendilerinin birçok sıkıntı ile yüzleştiğine de dikkat çekti. Kaya Alevilerin adeta yok sayıldığına işaret ederken, “Ülkemizde Alevilerin bu sıkıntıları herkes tarafından biliniyor. Alevilerin yok sayılmaması ve bu ülke var olduklarının düşünülmesi lazım. Bu adada bir gerçeği olduklarını kabullenmek lazım... İnançsal boyutta eğitimlerini alabilmeleri gerekiyor” yorumunda bulundu.
“YAKLAŞIK 3 MİLYON TL’YE İHTİYAÇ VAR”
Yıllardır ülkemizde yapılması öngörülen, birçok farklı aşamadan geçen ve adeta yılan hikâyesine dönen cem evi konusunda da açıklama yapan Kaya, cem evinin bir an önce tamamlanmasını arzuladıklarını söyledi. Kaya yapımına başlanan ancak inşaat faaliyetleri maddi sıkıntılar nedeni ile duran cem evinin durumu hakkında da açıklamalarda bulundu. Metin Kaya, cem evinin durumu hakkında ise şunları kaydetti;
“Hedefimiz cem evi projesini bitirip hizmete koymaktır. Cenazelerimizi, inançlarımızı cem evinde yaşamak istiyoruz. Etkinliklere gelen devlet yetkilileri tarafından, cem evlerine katkı konacağı sözleri verildi. Ama maalesef bu sözler tam olarak gerçekleşmiyor. Neden cem evleri sözlerinin gerçekleşmediğini siyasilere sormak lazım. Cem evinin bitmemesi konusu tabi ki ekonomiktir. Üyelerimizin ekonomik potansiyeli belli. Şuanda cem evi bu aşamaya kadar bile iyi yapılmıştır. Cem evinin bitmesi için yaklaşık 3 milyon TL’ye ihtiyaç var.”
“1200 METRE KARE BÜYÜKLÜĞÜNDE OLACAK”
“İnşa edilen cem evi 3 katlı olarak planlanmıştır. Her kat 1200 metre kare civarındadır. Birinci yani bodrum katının kaba inşaatını bitirdik. Ondan sonraki aşamalar duruyor. Onun için böyle bir kaynağa ihtiyaç vardır. Cem evinin projelerini vizelendirdik, tabi bunlar da büyük sıkıntıydı.”
Ciddi bir açığı kapayacak olan ve ülkenin ilk ve tek cem evi şeklini alacak projenin kendisini heyecanlandırdığını da kaydeden Metin Kaya, proje sonucunda tam donanımlı bir merkeze kavuşulacağını da söyledi. Kaya, “cem evi inşaatı bittiğinde, etkinliklerimizi gerçekleştirebileceğiz. Ne gerekirse içinde mevcut olacak. Çocuk parkları olacak. Yani komple bir kompleks olacak” dedi.
ALEVİLERİN GURURU İNCİNİYOR
Ülkemizde 300 civarında cami olması ancak cem evi bulunmaması konusunda da değerlendirme yapması istenen Kaya, yapılan camilere karşı olmadıklarının altını çizdi. Alevi Kültür Merkezi Başkanı Metin Kaya devletin bu ülkedeki tüm inançlara ve tüm kültürlere eşit davranması gerektiğine işaret etti ve ülkede verilen hakların Alevilere de verilmesi gerektiğin, çünkü Alevilerin kendi inançlarını cem evlerinde yapma ihtiyaçları bulunduğunu bunun Alevilerin gururlarının incittiğini söyledi.
ÖLMEK ZOR
Alevilerin cenaze törenlerinde de ülkemizde ciddi sorunlar olduğunu kaydeden Metin Kaya, “Alevilerin defin işlemleri, kendi geleneklerine göre yapılır. Kendi yetiştirdiğimiz hocalar tarafından genellikle yapılır. Fakat burada yerimiz olmadığı için bu hizmeti devreye sokmuş değiliz. Bu cenaze imkânlarını isteyen kişiler, Türkiye’den dedelerimiz getirilerek faydalanıyor. Kıbrıs’ta dede yok. Dolayısıyla ülkemizde cem evi olmadığından defin işlemlerini kendi inançlarımıza göre gerçekleştiremiyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.