Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle bugün birlik binasında Üretici Birlikleri ile Birlik binasında basın toplantısı düzenledi.
Toplantıya, Patates Üreticileri Birliği adına Ahmet Yeşilada, KT Narenciyeciler Birliği adına Turgut Akçın, Lefke Narenciyeciler Birliği adına Sami Dayıoğlu, Zeytin Üreticileri Birliği adına İrfan Çelik, Arıcılar Birliği adına Hasan Kozok, Veteriner Birliği adına Umut Sayılı, Enginarcılar Birliği adına Halil Nizam, Ziraat Mühendisleri Odası adına Ozan Özuyanık, Mormenekşe Enginar Üreticileri Birliği adına Mehmet Gazi, Kaplıca Balıkçı Kooperatifi adına Tayyar Demir katıldı.
Toplantıda konuşan Çiftçiler Birliği başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, Üretici Birliklerinin bir çatı altında toplanmasını hedeflediklerini ve bu bağlamda başlattıkları girişimle yeniden projelendirilen binanın çok yakında hizmete gireceğini açıkladı.
TC Elçiliği’nin katkıları ile restorasyonu gerçekleşecek olan binanın yılsonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Her üretici Birliğine ait bir oda verilecek olan binada ortak sekreter ve konferans salonu da yer alacak. Çok amaçlı kullanılacak olan binada yaklaşık şuan için 15 üretici birliği yer alacak.
Çiftçiler Birliği başkanı Kelle, yaptığı konuşmada yeni bir oluşuma girdiklerini dile getirerek oluşum hakkında bilgi verdi.
‘’Çiftçiler Birliği’nin 700 m2 alanda yeni başlayacağı bir binası vardır. Bu binada tüm tarım sektörleri yani paydaşlarımızla bir arada olma hedefindeyiz. Burada her üretici birliğimize bir ofis, ortak sekreter, 50 kişilik toplantı salonu ve konferans salonu vererek, sorunlarımıza daha modern şekilde çözüm aramayı hedefliyoruz. Birliklerin ve birlik başkanlarının daha fazla etkileşim ve iletişim halinde olarak, yaşanan sorunlara ivedi şekilde çözüm bulup, paydaşlarımızla birlikte sorunları ortadan kaldırarak, güçlü bir şekilde ses getirmek için bir çatı altında bir araya geleceğiz.
Gençleri üretimden koparmadan, tarım vizyonunu değiştirerek, ekmek paramıza sahip çıkarak buradaki sorunları ortak şekilde çözerek, mevcut tarım bakanlığındaki bütçenin eşit bir şekilde dağılımını sağlayarak paydaşlarımızın sorunlarına çözüm bulmak ana hedefimizdir.
Her birlik kendi içerisinde bağımsız hareket edecektir. Bu binada yer alacak birliklerimiz şuan toplantımıza katılan birliklerimizdir. Bu oluşumun ve birliklerin bir çatı altında olması birçok şeyi değiştirecektir. Destekleme politikalarına yön vereceğiz, tarımdaki ciddi reformlara öncülük ederek, sıkıntıları tek elden çözerek kendi içimizdeki sorunları kapalı kapılar ardında değil masaya yatırarak kendi üretimimizi ayakta tutmaya çalışacağız.
Bir ürün pazarlama kooperatifini hayata geçirmek yine hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Girdilerimizin toplu olarak düşürülmesi, tarım sektöründeki ihtiyaçlarımızın tek elden alınıp pazarlanması, yine ürünümüzü pazarlarken tek elden iç piyasada dengelenmesi adına ürün pazarlama kooperatifinin hayata geçirilmesi zorunludur.
Her gün yeni hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bunlarla ilgili mücadeleyi ZMO ve Veteriner hekimler birliği ile çözmek, bu sorunları minimum düzeye indirmek istiyoruz.
Küçük birlik büyük birlik diye bir şey yoktur. Hepsimiz biriz ve bu ülkede esas katma değer yaratanın üreticiler olduğunu ve bunların temsil eden birlik başkanları olduğuna inanıyoruz. Eğer bu ülkede tarım desteklenmez ise üretici yok olur. Tarımın olmadığı yerde, bu ülke kalkınamaz.
Tüketen bir toplum yaratılmak isteniyor. Ama her geçen gün üreten kişilerin sorunları artarak yükselmektedir. Bunla için yeterli çözüm bulunamıyor. Ama bir çatı altında olursak paydaşlarımızla birlikte sorunlarımızı ortadan kaldırmak istiyoruz.’’
Tarım politikalarının geliştirilmesi gerekir
Kelle’nin ardından söz alan Narenciyeciler Birliği başkanı Turgut Akçın tarımın bu ülkenin olmazsa olmazı olduğunu dile getirdi. Bu ülkenin ancak tarımla kalınabildiğini dile getirerek, köylüye hem hayvancılık hem tarım hem de küçük üreticilerinin destek bulması lazımdır. Üretime ve üretene değer vermemiz lazımdır. Tarıma nasıl destek verebiliriz diye düşünerek nasıl pazar bulabiliriz diye düşünmek gerekir. Tarım politikalarının geliştirilmesi gerekir. Bundan sonra hükümetlere düşen görev büyüktür.
Hükümetin insanları tembelliğe sevk ediyor
Patates Üreticileri Birliği başkanı Ahmet Yeşilada, yaptığı konuşmada üretmeyen toplumların yok olmaya mahkûm olduğunu dile getirerek, üretime başlayan yeni insanların olmadığını gençlerin devlet kapılarında beklediğini savunarak hükümetin insanları tembelliğe sevk edildiğini savundu. Özel sektördeki insanların yaşadığı sıkıntıları ele alan Yeşilada, özel sektörün para kazanmadığını, yatırımlarını zorla yaptığını belirtti. Üretmek zorunda olduğumuza vurgu yapan Yeşilada, topraktan ürettiğimizi satarak kazanmak zorunda olduğumuzu belirtti. Kotaları kaldırmak isteyen hükümeti eleştiren Yeşilada, ‘’tüccarlar hükümetin peşinde koşturuyor ve bu kotayı dahi kaldırmaya çalışıyorlar, Üretmezsek bu ülkede tükeneceğiz. Üretmek ve kazanmak zorundayız’’ dedi.
Tarım politikası geliştirilmeli
Ziraat Mühendisleri Odası başkanı Ozan Özuyanık yaptığı konuşmada hiçbir tarım politikası çiftçiyi hayvancıyı birbirine düşürecek düzeyde olmamalıdır diyerek, tarım politikasını eleştirdi. Özuyanık, sözlerine şöyle devam etti; ‘’Hiçbir tarım politikası sıralamaya gelince narenciyeciyi üçüncü sıraya koymamalıdır. Hiçbir tarım politikası patatesi göz ardı etmemelidir. Hükümetler gelip geçicidir ama maalesef ki halen daha ülkemizde kalıcı tarım politikaları yoktur. Bizlerde bu çatı altında toplanmış isek bizim geleceğimiz ve genç nesiller için güzel bir oluşumdur. Bizler de bu ülke için elimizden gelen tüm çalışmayı yapmaya hazırız’’
Desteğimiz tamdır
Arıcılar Birliği adına konuşan Hasan Kozok ise Üreticilerin sorunlarının ayni noktada buluştuğunu belirterek, temel amacın birlikte hareket etmek olduğunu dile getirdi. Kozok, ‘’Ben birliğim adına çiftçiler Birliği’ni kutluyorum. Eğer bu oluşum ön koşulsuz iyi duygularla devam ederse yeni ufuklar açacağına inanıyorum. Sayın başkana birlik olarak desteğimiz tamdır.’’ Dedi.
Önemli olan birlikte hareket etmek
Lefke Narenciye Üreticileri Birliği adına konuşan Sami Dayıoğlu ise yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi. Dayıoğlu, ‘’Çiftçiler Birliği başkanını böyle bir oluşuma öncülük ettiği için teşekkür ediyoruz. Birlikte hareket edeceğimizi dile getirmiştik. Bu birlikteliğin esas önemli ana hedeflerinden birisi de gelecekte birlikte hareket etmek ve bu mücadeleyi birlikte vermektir.’’ Dedi.
Vizyonsuz hükümet
Zeytin Üreticileri Birliği adına konuşan İrfan Çelik, hükümetin hedefsiz olduğunu belirterek, kırsal sektörün yok olmasına neden olduklarını söyledi. Çelik, ithalata dayalı değil üretime dayalı sürdürülebilir bir sektör için kendi ayakları üzerinde durabilecek tarım ve hayvancılık sektörüne ihtiyaç olduğunu vurguladı.Hükümetin vizyon sorunu olduğuna dikkati çeken Çelik, bugüne kadar harcanan paraların heba olduğunu söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.