Çevre Mühendisleri Odası kaçak inşaatlar, yasadışı yollar, devasa festivaller ve çevresel tahribatların baskısı altında kalıp, tahrip olan Karpaz bölgesinde son olarak 14 bin ağacın “katledildiğine” işaret etti.
Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, defalarca yıkım kararı çıktığı halde uygulanmayan kararların bölgedeki vurdumduymazlığın en açık göstergesi olduğu kaydedildi.
Eşekler ile ilgili değişik zamanlarda hazırlanan projelerin ya hayata geçmemiş ya da yarım kalmış olduğuna işaret edilen açıklamada, şimdi de binlerce ağacın kesilerek çevrenin geri döndürülemez şekilde tahrip edildiği belirtildi.
Açıklamada “Özel Çevre Koruma Bölgelerine ağaç ekmek bile yasayla izne tabi olduğu halde 14 bin ağaç hunharca katledilmiştir. Olayın sorumlularını ve ağaçlar kesildikten sonra haberi olan ilgili kurumların tümünü kınıyoruz.” denildi.
Açıklamada Karpaz bölgesinin tartışmasız Kuzey Kıbrıs’ın en zengin “Doğal Habitat” alanı olduğu hatırlatılarak, bölgenin kaçak inşaat, kaçak yol ve yasadışı uygulamalarla her geçen gün tahrip olduğu kaydedildi.
Çevre Mühendisleri Odası, bir an önce mevcut yönetim planının güncellenerek, yasalaştırılmasının ciddi plan ve projelerle bölgenin hak ettiği şekilde korunması gerektiğini ifade ederek, aksi takdirde ileride kurtaracak bir “Özel Çevre Koruma Bölgesi” bulunamayacağını savundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.