Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Yasemin Çobanoğlu, Türkiye’den gelen suyun geçiş döneminde belediyelere kaç paradan satılacağının açıklanması üzerine belediyelere bazı tedbirler alma çağrısında bulundu
Çobanoğlu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada, geçiş sürecinde belediyelere uygulanacak olan 2.3 TL/ton birim fiyatı içerisinde, Türkiye Cumhuriyeti tarafından yapılan yatırımlara karşılık bir bileşen olup olmadığının bilinmemesinden dolayı suyun birim fiyatının ne olacağının henüz öngörülemediğini kaydetti.
Belediyelerin bugüne kadar ton başına 0.25 TL ödediği suyu halka, diğer hizmetlerin maliyetlerini ekleyerek sattığını kaydeden Çobanoğlu, kanalizasyon, çöp toplama ve temizlik hizmetlerinin yüksek maliyetli hizmetler olduğuna dikkat çekti.
Açıklanan 2.3 TL’lik su fiyatıyla birlikte bazı önlemlerin de alınması gerektiğini kaydeden Çobanoğlu, su fiyatlarına artışın düşük tutulmasıyla birlikte, bu güne kadar su tarifeleri üzerinden karşılanan temizlik, sağlık, kanalizasyon gibi hizmetlere gereken zamların hemen yapılması gerektiğini kaydetti.
Çobanoğlu, su şebekelerindeki su kayıplarının giderilmesi, belediyelerin sayısının azaltılması, yatırımlarda BESKİ modeli ve/veya özel sektör-belediye ortaklığı modelinin uygulanmasını tavsiye etti.
Çobanoğlu, “Bu tedbirler alındığı takdirde, halkımızın malı olan su işletmelerinin özel-tekel olarak peşkeş çekilmesinin ve su fiyatlarının aşırı yükselmesinin önüne geçilebilecektir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.