Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile AKEL’in Kıbrıs sorununun çözümüne katkı yapması için oluşturduğu komitenin kitle toplantıları Lefkoşa’da devam etti.
CTP’den yapılan yazılı açıklamaya göre Gönyeli Belediyesi’nde saat 19.30’da başlayan etkinlikte CTP adına MYK Üyesi ve Dışilişkiler Sekreteri Muhittin Tolga Özsağlam konuşurken, AKEL adına da Rum eski Hükümet sözcüsü ve AKEL Politbüro Üyesi Stefanos Stefanu bir konuşma gerçekleştirdi.
Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli ve CTP Parti Meclisi üyelerinin de katıldığı etkinliğe, Kıbrıs’ın hem kuzeyinden hem de güneyinden yoğun katılım olduğu belirtilen açıklamada, yaklaşık iki saat süren konferansta konuşmacıların söylediklerinin tercümanlar tarafından hem Türkçe hem Rumca olarak izleyicilere aktarıldığı kaydedildi.
ÖZSAĞLAM: “BİRBİRİMİZİN HASSASİYETLERİNİ TARTIYORUZ”
CTP MYK Üyesi ve Dışilişkiler Sekreteri Muhittin Tolga Özsağlam, AKEL ile bugüne kadar birçok etkinlik düzenlediklerini ancak Temmuz ayında toplanan CTP MYK’sının aldığı kararla birlikte ilk kez merkezi bazda etkinlikler düzenlediklerini kaydetti.
Son 6-7 aylık süreç içerisinde AKEL ile Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik bir komite oluşturduklarını ve bu komitenin oldukça yararlı toplantılar yürüttüğünü kaydeden Özsağlam, bu toplantılarda Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların hassasiyetlerini tarttıklarını belirtti.
CTP ile AKEL’in dostluğunun yıllardan beridir sürdüğünü dile getiren Özsağlam, “CTP’nin güneyde çalacağı ilk kapı AKEL’dir, AKEL’in de kuzeyde çalacağı ilk kapı CTP’dir” ifadelerini kullandı.
“2004’TEKİ SÜREÇTEN FARKLI BİR SÜREÇ VAR”
Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar arasında 2000’li yılların başında başlayan yakınlaşmanın halen sürdüğünü ifade eden Muhittin Tolga Özsağlam, şu anki çözüm sürecinin 2004 yılındaki süreçten farklı olduğunu belirtti.
AKEL ile düzenledikleri kitle toplantılarında Kıbrıslı Türk ve Rumların kendilerine sordukları soruları, oluşturulan ortak komitede ele aldıklarına değinen Özsağlam, özellikle zor olarak nitelendirilen konularda büyük ilerlemeler sağladıklarını kaydetti.
Özsağlam, zor diye tabir edilen konuların mülkiyet ve toprak konuları olduğunun altını çizdi.
Demopulos kararına göre 3 kriter belirlendiğini anlatan Özsağlam, bunların iade, takas ve tazminat olduğunu vurguladı. Özsağlam, Kıbrıslı Türklerin en hassas oldukları konunun olası bir çözüm halinde yerlerinden edilmesi olduğunu ve komitede bu durumun ardından ne yapılacağının görüşüldüğünü belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.