Mağusa’da özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklara yönelik eğitim veren Mağusa Özel Eğitim Merkezi’nde, soğuyan hava ile birlikte çocuklar, klimasız ortamda, çubuklu sobalar ile ısınmaya çalışıyor. Okul eksiklikler ile 70 dolayında çocuğa hizmet vermeye çalışıyor. Veliler Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün okuldaki eksikliklerden değil, Mağusa’da böyle bir okul olduğundan haberdar olup olmadığı konusunda kuşku duyuyor.
SORUNLAR YUMAĞI
Okul Aile Birliği Başkanı Ceyda Püsküllü “yeterli sayıda öğretmen olmadığı için okula daha fazla öğrenci alınamıyor ve özel eğitime ihtiyacı bulunan çocuklar dışarıda kalıyor. DAÜ’den gelen stajyer öğretmenler olmasa, okulda eğitim durur” diyerek konunun vahametini gözler önüne serdi. Eğitim Bakanı’nın okula bir kere bile gidip ziyaret gerçekleştirmediğini ifade eden Püsküllü, “Eğitim Bakanı’nın bu okulun varlığından haberi var mı o konuda bile şüpheliyiz” dedi.
Mağusa Özel Eğitim Merkezi’nde eğitim gören öğrencilerin soğuk kış günlerinde klimasız sınıf ve atölyelerde, çubuklu sobalar ile ısınmaya çalışıyor. Üstelik veliler, Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün böylesi bir okul olduğundan haberdar olup olmadığı konusunda da endişeli.
Devletin okula yaptığı kısıtlı yardımlar dikkat çekerken, okula bir an önce klima takılması, özel eğitim görmeye çalışan çocukların daha insanca koşullarda hizmet alması gerekliliğini ortaya koyuyor.
O KADAR ÇOK SORUN VAR Kİ
Isınma sorunu ile ilgili olarak velilerden gelen şikayetler üzerine konuyla ilgili olarak Detay Gazetesi’ne konuşan Mağusa Özel Eğitim Merkezi Okul Aile Birliği Başkanı Ceyda Püsküllü, “okulda o kadar çok sorun var ki klima sorunu bunlardan sadece biri ve en az dert ettiğimiz” konu diyerek çığ gibi duran sorunlara dikkat çekti.
Ülkede tek çatı altında 0-18 yaş arasında eğitim veren tek kurum olma özelliği taşıyan ve devletin eğitim kurumu olan Mağusa Özel Eğitim Merkezi adeta “sorun merkezi” haline gelmiş durumda. Şu an hali hazırda 71 öğrenciye eğitim veren özel eğitim kurumunda göze çarpan ilk sorun öğrencilerin soğuk kış günlerinde klimasız sınıflarda eğitim görmesi olsa da bu sorunlardan sadece biri.
“STAJYER ÖĞRETMENLER OLMASA OKULDA EĞİTİM DURUR”
Mağusa Özel Eğitim Merkezi’nin en önemli sorunun öğretmen eksikliği olduğunu söyleyen okul aile birliği başkanı Ceyda Püsküllü, “Okulda öğretmen eksiği var. Çocukların branş öğretmenleri yok, beden eğitimi, resim ve müzik eğitimi öğretmenlerimiz yok. Özel eğitim öğretmenlerinin de sayısı yeterli değil. Okulda sürekli bir rehber öğretmen bulunması gerekiyor çünkü problemli bir çocuk olur, aileler psikolojik bir destek ister, fakat part time görevlendirilmiş bir rehber öğretmenimiz var ve sadece 2 gün okula gelebiliyor. Gönüllü olarak okulumuza gelen ve öğrencilere eğitim veren öğretmenlerimiz var onlar bize çok destek oluyor. Yeterli sayıda öğretmen olmadığı için okula daha fazla öğrenci alınamıyor ve özel eğitime ihtiyacı bulunan çocuklar dışarıda kalıyor. Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden gelen stajyer öğretmenler olmasa okulda eğitim durur” diyerek konunun vehametini gözler önüne serdi.
“OKULDA BAKICI YOK, AİLELER ÇOCUKLARINI ÖĞLENE KADAR BEKLEMEK ZORUNDA”
Ceyda Püsküllü, özel eğitim gören fiziksel ve zihinsel engelli öğrencilerin teknolojiyi çok iyi kullanabildiğini fakat gerekli teknolojik eğitim altyapısı olmadığı için çocukların kendilerini geliştiremediğini ifade etti. Okulun elektrik altyapısının kötü olduğunu bu yüzden sürekli sigortaların attığını söyleyen Püsküllü, sorunların sadece bunlarla bitmediğini ailelerin çocuklarını beklediği bir bekleme odası bulunduğunu ve o odanın çatısının akıttığını söyledi. Püsküllü, “okulda çocuk bakıcıları yok bu yüzden sağlık durumlarından dolayı bezli olan çocukların altını değişmek için aileleri onları okulda beklemek zorunda kalıyor. Bazı ailelerimiz sabah okula gelip öğlene kadar okulda çocuklarını bekliyorlar. Okulun servis aracı olmadığı için bazı çocuklar okula gelemiyor bazı köylerden gelen çocukları da aileleri getirip beklemek zorunda kalıyor. 2 yıldır servis aracı alınacağına dair söz verildi ama hala daha bekliyoruz. Okulda bakıcı olmadığı gibi sadece bir hademe var ve tek başına bütün okulun ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor” dedi.
“DEVLETTEN GÖRMEDİĞİMİZ DESTEĞİ İŞ İNSANLARINDAN GÖRDÜK”
Okul aile birliği başkanı Ceyda Püsküllü “Okul aile birliği olarak, yardım severlerden topladığımız ikinci el eşyaların pazarda satışını yaparak eğitim merkezinin eksiklerini gidermeye çalışıyoruz. Eğitim Bakanlığı’nın yapması gereken seramik, mum, ahşap, dikiş nakış, mutfak atölyesi gibi eğitim alanlarını iş insanlarımızın sayesinde yaptık. Bölgedeki iş insanları okulumuza büyük destek verdiler, onların sayesinde atölyeler yapıldı fakat atölyelerin çatısı 2 yıldır akıtıyor çatıların elden geçmesi gerekiyor. Güvenlik açısından okulun çevresinin tellenmesi gerekiyor fakat öyle bir maddi imkanımız yok ve Eğitim Bakanlığı’da gereken hassasiyeti göstermiyor. Çatısı asbestli bir binamız var, şu an o binayı kullanamıyoruz. Asbestli binanın bedensel gelişim ünitesi yapılması konusunda proje var fakat o konuda da hiçbir girişim yapılmadı” dedi.
“EĞİTİM BAKANI OKULUN VARLIĞINDAN HABERDAR MI?”
“Soğuk havalarda klimasız sınıflarda çocuklarımız eğitim görüyor fakat öğretmen eksikliğinden ve diğer sorunlardan dolayı okula hiç gelemeyen çocukların olması bizi daha çok üzüyor” diyen Püsküllü, birçok sınıfta, atölyelerde ve salonlarda klima bulunmadığını çocukların paltolarıyla sınıflarda oturduğunu ifade etti. Püsküllü, “Eğitim Bakanı okulumuzu bir kere bile gelip ziyaret etmedi. Çocuklarımızın kendi yaptıkları ürünleri satışa çıkardığımız bir kermes düzenledik, bakanımızı davet ettik ama ona bile gelmedi. Eğitim Bakanı’nın bu okulun varlığından haberi var mı o konuda bile şüpheliyiz” diyerek sitemini dile getirdi.
Ahmet VAMIK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.