Şiddete maruz kalan kadın ve çocuklara Kadın Dayanışma Evi’nin yeniden hizmet vermeye başlaması için, Cumhurbaşkanlığı’nın girişimiyle Sağlık Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Polis Genel Müdürlüğü ve Lefkoşa Türk Belediyesi yetkilileri bir araya geldi.
Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, konunun Cumhurbaşkanlığı’nın sosyal konularda da kurumlar arası eşgüdümü sağlamak amacıyla devam eden çalışmaları kapsamında ele alındığını, şiddete maruz kalan çocuk ve kadınlara hizmet verecek merkezin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı’ndaki toplantıda şiddete maruz kalan kadın ve çocukların hayatlarını idame ettirebilmeleri, gördükleri fiziki ve psikolojik şiddetin etkilerinden kurtulabilmeleri için Lefkoşa Türk Belediyesi’nin inisiyatif alarak açmak için girişim yaptığı Kadın Dayanışma Evi’nin devletin ilgili birimleriyle işbirliği içinde süratle kurulması için karar alındığı açıkladı.
Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu başkanlığındaki toplantıda, 2014 yılında yürürlüğe giren Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yasası’nda öngörülen dairenin yetki alanında olan Kadın Sığınma Evi kurulmasında, dairenin henüz hayata geçmemesi nedeniyle yaşanan sıkıntılar ele alındı.
Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hüdaoğlu, Sosyal Riskleri Önleme Vakfı tarafından 5 yıl önce hayata geçirilen Kadın Sığınma Evi’nin şiddete maruz kalan 227 kadın ve 114 çocuğa hizmet verdiğini anımsatarak, şöyle dedi:
“Tüm dünyanın sorunu olan kadın ve çocuğa karşı şiddet, ülkemizde de tırmanışta. Vakfın gönüllü olarak 5 yıl boyunca sürdürdüğü Kadın Sığınma Evi’nin 227 kadın ve 114 çocuğun hizmet verdiğini biliyoruz. Bu rakamlar, sorunun ülkemiz ölçeğinde ne kadar büyük olduğunu ortaya koymaya tek başına yeterli. Konunun sosyal boyutu bu rakamları da aşan düzeyde, çünkü şiddete maruz kalanların tümünün bu merkeze erişmediğini biliyoruz. Kadın Sığınma Evi kapandığında sosyal medyada yayınlanan, gazetelerde de geniş yer bulan, durumun dramatikliğini çok net bir şekilde ortaya koyan o fotoğraf bile, sorunun hızlı bir şekilde çözülmesi için harekete geçilmesi için tek başına yeterlidir”.
Hüdaoğlu, şiddete maruz kalan kadın ve çocukların hayatlarını idame ettirebilmeleri için tedbir alınmasının sosyal devlet anlayışının da bir gereği olduğunu ifade ederek, “Şiddete maruz kalan kadın ve çocuklar için devlet elini çabuk tutup harekete geçmelidir. Sadece sosyal farkındalık mesajları ile yetinilmemesi, somut adımlar atılması çok önemlidir. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yasası ile kurulan ama henüz hayata geçmeyen daireyi kadın sığınma evi konusunda yetkilendiriyor. Dairenin kuruluşu henüz tamamlanmadı, hayata geçmedi. Aynı yasa yerel yönetimlere de Çalışma Bakanlığı’nın izinlendirilmesi şartıyla aynı hizmeti verme yetkisi tanıyor. LTB Başkanı Mehmet Harmancı, bu konuda adım atmaya hazır olduğunu açıklamıştı. Bugünkü toplantı ile konuyu ele alarak ülkemizin önemli bir ihtiyacı olan Kadın Dayanışma Evi’nin hayat bulması için ilk adımı attık” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hüdaoğlu başkanlığındaki toplantıya, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Süleyman Göktaş, LTB Başkanı Mehmet Harmancı, PGM Genel Müdür 1. Yardımcısı Barbaros Savaşçı, Adli Şube Amir Vekili Mustafa Tuğun, Cumhurbaşkanlığı Hukuk İşleri Uzmanı Yaprak Renda ve LTB Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Görevlisi Ömür Yılmaz katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.