• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Lefkoşa 12 °C
  • Mağusa 13 °C
  • Girne 12 °C
  • Güzelyurt 10 °C
  • İskele 13 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 6 °C

“Daha Batmadı...Hade Batıralım”

Batma noktasına gelen, bir dönem beledi hizmetleri bile vermekten aciz olan, aylarca çalışanlarına maaş bile ödeyemeyen Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) şimdi Belediye Emekçileri Sendikası (BES) tarafından resmen batırılmaya çalışılıyor.
“Daha Batmadı...Hade Batıralım”

%100’Ü AŞAN ZAM TALEPLERİ: Lefkoşa Türk Belediyesi’nin bu kez Toplu İş Sözleşmesi nedeni ile batma noktasına gelebileceği göze çarparken BES’in taleplerin Belediye İdaresi tarafından kabul edilmesi durumunda yıllık 5 Milyon TL’lik ek külfet ile karşı karşıya kalacak. BES’in talepleri içerisinde “%5 Kök ücret artışı”, “aile yardım ödeneğine artış” ve “öğrenim yardımı”, “doğum yardımı” gibi kalemlere %100’ü aşan zam talepleri de var.

HARMANCI KARARLI: Zaten batak durumda olan belediyenin 2015 yılı içerisinde yerel gelirlerinde %12’lik (4 Milyon TL) bir artış yakalamış olduğu göze çarpıyor. Ancak, 2016 yılı içerisinde, belediyenin 2015 yılı içerisinde ürettiği 4 Milyon TL’ye ek olarak üretmesi gereken en az 6 Milyon TL daha bulunduğunu belirten Harmancı, bu önerilerin tümünün masada ret edileceğini de vurguladı.

Hanife Lefkaralı

LTB’de yeni bir kriz baş gösterdi. En ciddi darboğazları geçen belediye şimdi 5 Milyon TL’lik ek külfet getirecek öneri paketinin gerginliğini yaşıyor. Üstelik bu talep BES tarafından masaya konuldu. Ortaya konulan BES talepleri ciddi huzursuzluk yarattı ve bu taleplerin bu kez belediyeyi batıracağına işaret edildi.

ltb2

BES’İN PAKETİ

BES Yönetim Kurulu adına Başkan Ulus Arpalıklı imzası ile Lefkoşa Türk Belediyesi’ne ve ayni zamanda İçişleri ve Çalışma Bakanlığı, Sendikalar Muhayyitliğine gönderilen 2015-2016 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesinin 1 Ocak 2016 – 31 Aralık 2016 dönemi için BES’in mali önerilerinde “ek ödenek (görev riski ödeneği), “aile yardımı ödeneği”, “iş kıyafeti”, “öğrenim yardımı”, doğum yardımı”, “kasa tazminatı” gibi kalemler ve istenen ciddi artış soğuk duş etkisi yarattı.

LTB Belediye Başkanı Mehmet Harmancı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu önerilerin mali boyutunun tam tamına yıllık 5 Milyon Türk Lirası olduğunu kaydetti. Harmancı “Yine aynı hassasiyetle, BES’in masaya getirmiş olduğu önerilerin, mevcut mali durum içerisinde yapıcı ve/veya tutarlı okunması maalesef mümkün değildir” yorumunu yaptı. LTB Başkanı Bu önerilerin tümünü masada ret edileceğini de vurguladı ve kendisinin ve arkadaşlarının, bu geminin sahibi olmadığını, kendilerinin toplum tarafından bu makamlara geçici olarak görevlendirilen kişiler olduğunu vurguladı. Harmancı belediyeye en çok sahip çıkması gerekenlerin belediyenin emekçileri olması gerektiğini de kaydetti.

Harmancı şunları da ekledi ;” 2015 yılı içerisinde yerel gelirlerimizde her ne kadar %12’lik (4 Milyon TL) bir artış yakalamış olsak da, 2016 yılı içerisinde, belediyemizin 2015 yılı içersinde ürettiği 4 Milyon TL’ye ek olarak üretmesi gereken en az 6 Milyon TL daha var.”

ltb1

YÜZDE 5 KÖK MAAŞ TALEBİ

Belediyede uzunca bir süre maaşlarını dahi düzenli şekilde alamayan, üstelik çalışanların yaşadığı bu mağduriyet nedeni ile iş yavaşlatan hatta çöp dağlarının oluşması ile birlikte belediyeyi yeni bir başkan seçimine iten süreçlerin ardından tam maaş ödemeleri düzene girmişken bu kez BES’ten gelen %5 kök maaş artışı talebinin belediyeye bütçe üzerinde yıllık tam 1 Milyon 285 Bin TL ek yük getirecek.

KKTC Meclisi’nden yeni geçen Belediyeler değişiklik yasası nedeniyle, çalışanların sosyal sigorta, ihtiyat sandığı ve paye yatırımları Ocak ayı itibarı ile, ya belediye tarafından ödenmek zorunda, ya da bütçeden alınan katkıdan otomatik olarak yatırılması zaruri hale gelirken bunun LTB’nin nakit akışında ise aylık 1.5 milyon TL gibi bir ek çıktı anlamına geldiği ve böylesi bir ortamda kök maaşlara %5 artış yapılmasının belediyenin kendi intiharı olacağı dile getiriliyor.

3 Milyonluk Ek Yardım Talebi

Kök maaşlara artış talebine ilave olarak aile yardımı ve denge ödeneğine de istenen zam zam isterken, 553 kişi üzerinden yapılan hesaplamada, bunun LTB’ye yaratacağı ek miktar yıllık 3 Milyon 127 Bin TL’yi buluyor.

ÖĞRENİM YARDIMI VE RİSK ÖDENEĞİNDE DE ARTIŞ

BES, öğrenim yardımını 225 TL alanların 500 TL, 100 TL alanların da 300 TL almasını talep ederek toplamda 116 Bin TL ek maliyet talep ederken (250 Orta Öğrenim-150 Üniversite mezunu üzerinden hesaplanmıştır), 2 ay önce imzalayarak ödenmeye başlanan toplam 60’a yakın kişinin günlük 5 TL aldığı görev riski ödeneğinin de 15 TL’ye çıkarılmasını önerdi. Bunun LTB bütçesine karşılığı ise 158 Bin TL.

TÜM ÖDENEKLERE EK ZAM TALEBİ

BES yönetimi ayrıca, iş kıyafeti yardımına 52 Bin 800, Sosyal Sigortalar katkı payına 138 Bin, İhtiyat Sandığı katkı payına 88 Bin, aile yardımına 169 Bin, bayramlıklara 126 Bin, 1 Mayıs ödeneklerine de 50 Bin TL artış talep ediyor.

Talepler bunlarla da sınırlı kalmıyor. Sendika, 375 TL olan sendika doğum yardımının asgari ücretin %75’i olarak değişmesini isterken, bu talep yıllık 10 kişi üzerinden hesaplandığında artış 9 Bin TL ediyor. Veznede 62 TL alan personelin kasa tazminatlarının 156 TL olarak, 30 TL alanların ise 73,5 TL’ye çıkarılmasını talebi de 8 kişi üzerinden hesaplandığında 9 Bin TL ediyor.

BES’in önerileri arasında ayrıca, sendika amirlerin bir kısmının aldığı denge ödeneğinin ve aile yardımının kaldırılması talep edilirken, bu durum belediyenin içinde bulunduğu zor duruma bağladı. Toplam 20 amirin görev aldığı belediyede, neden sadece sendika amirlerinin bu haklarından feragat etmesi talep edildiği tartışma konusu olurken, bu işin yıllık bütçede karşılığının sadece 280 Bin Türk Lirası ettiği öğrenildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler