• BIST 8885
  • Altın 3018.131
  • Dolar 34.3001
  • Euro 37.1624
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 27 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

DAÜ öğretim üyesinden iki yeni kitap

DAÜ Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyesi Dr. Turgay Bülent Göktürk’ün “Amerikan Basınında İzmir Yangını - 1922” ve “Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi ve Enosis Politikaları” isimli iki kitabı yayımlandı.
DAÜ öğretim üyesinden iki yeni kitap

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyesi Dr. Turgay Bülent Göktürk’ün “Amerikan Basınında İzmir Yangını - 1922” ve “Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi ve Enosis Politikaları” isimli iki kitabı yayımlandı.

 

Amerikan Basınında İzmir Yangını - 1922

Türk Ulusal Bağımsızlık Savaşı’nda özel bir yere sahip olan Türk Ordusu’nun İzmir’i yeniden ele geçirdiği 9 Eylül 1922’nin dört gün sonrasında, 13 Eylül’de meydana gelen ve yabancı kaynaklarda “Büyük İzmir Yangını” (Great Fire of Smyrna) olarak adlandırılan felaket, İzmir’in tüm ekonomik, sosyolojik ve fiziksel görüntüsünü değiştirmiştir. İzmir’in Türk ve Yahudi mahalleleri dışındaki üçte ikisinin yanması ile sonuçlanan bu olayın ne şekilde başladığı ve yangının sorumluluğunun kime ait olduğu günümüzde bile tartışılan, üzerinde incelemeler yapılan bir konudur. Bu kitapta; konuyla ilgili olarak dönemin Amerikan kaynakları ve basını temel alınarak incelenmiş ve “İzmir Yangını”nın ayrıntıları ile birlikte yangın sonrası İzmir’in ve mültecilerin durumunun Amerika tarafından ne şekilde gözlemlendiğine objektif bir gözle ışık tutulmaya çalışılmıştır.

 

Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi ve Enosis Politikaları

Osmanlı’nın adayı fethini müteakip, Osmanlı yönetimi, İngiliz yönetimi ve daha sonraki Kıbrıs Cumhuriyeti dönemleri ile sonraki süreçte Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi’nin durumunu incelediğimiz zaman, Kıbrıs’ta kilisenin politika üretilmesinde önemli bir rol oynadığını, Başpiskoposlarla piskoposların sosyal ve siyasi düzen içerisindeki konumları ile Rum halkı ve siyasetçileri üzerindeki otoritesi ve belirleyici etkisi olduğunu ve Ada’daki Türk ve Rum halkları arasındaki çatışmaların, kavgaların başlaması ve devam etmesindeki rolünü açıklıkla görmekteyiz. Bu kitapta Göktürk, konuyu incelerken, Megali İdea kapsamında Enosis’in gerçekleştirilmesi ve yaşatılması görevini üstlenen Rum Ortodoks Kilisesi’nin söz konusu amaçlarını ve eylemlerini gerçekleştirmek için Osmanlı Devleti’nin kendisine tanıdığı geniş hoşgörüden yararlandığını da gözardı etmemiş ve Kilisenin Kıbrıs’taki karar alma süreçlerini nasıl etkilediğini ayrıntılarıyla ortaya koymaya çalışmıştır.

 

Dr. Turgay Bülent Göktürk Kimdir?

Dr. Turgay Bülent Göktürk, 1961 yılında İzmir’de doğdu. Kara Harp Okulu, Kara Harp Akademisi ve Silahlı Kuvvetler Akademisi’nde eğitim gördü. Kurmay subay olarak TSK’nın çeşitli birliklerinde karargah subayı ve komutanlık görevlerinde bulundu. Kara Harp Akademisi ve Azerbaycan Harp Akademisi’nde (Baku) öğretim görevlisi olarak çalıştı. Kıbrıs’ta Kurmay Albay olarak 28. Tümen Kurmay Başkanlığı ve KKTC Güvenlik Kuvvetleri 1. Alay Komutanlığı görevlerini yapmayı müteakip, 2007 yılında kendi isteği ile TSK’dan emekli oldu. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde tamamladığı doktora eğitiminde, tez çalışmasını “1974 öncesi Türkiye’nin Kıbrıs politikalarındaki vizyonu ve uygulamaları” konusunda yaptı. 2009 yılında merhum Rauf R. Denktaş’ın önsözünü yazdığı, “Enosis’in Doğuşu ve Düşünceden Eyleme Geçişi-1931 İsyanı” isimli kitabını yayınladı. Muhtelif makale ve bildirileri bulunan Dr. Göktürk, 2008 yılından beri Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanlığı (Gazimagusa/KKTC)’nda öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler