Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Bayraktar moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Psikoloji Merceği” adlı televizyon programına bu hafta Lefkoşa Türk Belediyesi Meclis Üyesi ve Engellemeyen Şehirler Komisyonu Başkanı Çelen Çağansoy konuk oldu. Söz konusu programda KKTC’de özel gereksinimli birey olmak konusu değerlendirildi.
Henüz 7 aylıkken spastik teşhişi konulan Çelen Çağansoy, şimdilerde Lefkoşa Türk Belediyesi’ndeki görevi nedeniyle ülkemizdeki özel gereksinimli bireylerin bir simgesi haline geldi ve bunu bir misyon olarak kabul ederek özel gereksinimli bireyler için çalışmalar geliştirmeye yardımcı oluyor.
Çelen Çağansoy, ülkemizde özel gereksinimli birey olmanın sadece “çok zor” tanımıyla anlatılabileceğini ifade ederek, doğumdan itibaren yaşanabilecek zorluklara değindi. Çağansoy, zorlukların henüz aileden başladığını, aile ile bu durumdaki çocuklarının başbaşa kaldığını ve çareler üretmek için arayışlarda bulunduğunu kaydetti. Ülkemizde mimari yapı, sağlık, eğitim, istihdam konularının özel gereksinimli bireyler için yeterli olmamasından yakınan Çağansoy, yine ülkede fizyoterapistlerin çoğalmasını olumlu bir yön olarak gördüğünü bildirdi. Çağansoy öte yandan hükümetlerin de ülkedeki özel gereksinimli bireylerin ihtiyaçları için yeterli bütçe ayırmadığından söz etti.
LTB Meclis Üyesi Çelen Çağansoy daha sonra belediyede ne gibi hizmetler planlandığını izleyicilerle paylaştı. “Mücadelemizi belediye boyutuna taşımış olduk ve problemlerimizi dile getirmeye, projeler üretmeye başladık” diyen Çağansoy, LTB Engellemeyen Şehir Komisyonu’nu kurduklarını ve Lefkoşa’daki özel gereksinimli bireylerin ulaşım sorununu bir nebze olsun rahatlatmak için bir galeri tarafından belediyeye engelsiz ulaşım aracı hibe edildiğini anlattı. Çağansoy, aracın randevu sistemiyle hizmet vereceğinden söz etti ve yakında kurulması planlanan engelli birimi ile de birlikte hizmeti arttırma hedefinde olduklarını vurguladı.
Belediyedeki söz konusu planlardan bahseden Çağansoy, belediye çalışanlarının özel eğitimli bireylerle daha sağlıklı iletişim kurabilmeleri için özel eğitim ve psikoloji alanlarında eğitimden geçeceğini, sosyal aktiviteler düzenleneceğini ifade etti. Başta mimari engellerden ötürü özel gereksinimli bireylerin evlerine kapandığını belirten Çağansoy, amaçlarının farkındalığı arttırarak ve toplumun söz konusu bireyleri kabul etmelerini sağlayarak, onları topluma kazandırmak olduğuna vurgu yaptı.
Psikoloji Merceği programının söz konusu bölümü 18 Mart 2015 Çarşamba günü, 12.00 – 12.45 saatleri arasında, BRT 2 kanalında yayınlanacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.