Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nün farklı ülkelerden yüksek lisans öğrencileri, Kıbrıs’ta yüzleşme konusunu görsel iletişim tasarımı perspektifiyle bir proje olarak ele aldı.
Walter Benjamin’in “Geçtiğimiz yüzyılda yaşanan sıkıntıların, savaşların nedeni olarak, modern dünyanın içine düştüğü krizi ve bu krizin temel nedeni olarak da hikaye anlatıcılığının yok olmasını gösterir”. sözünden yola çıkarak, Kıbrıs’ta yitirilen ortak yaşam deneyimini yeniden kurabilmenin yolu olarak yüzleşme, yüzleşebilmenin en önemli faktörü olarak da hafızanın harekete geçirilmesi gereği varsayımıyla yola çıkılan projede görsel hikaye anlatımları hareketli posterlere dönüştürüldü.
Ürünler ortaya konulurken son yarım yüzyılda Kıbrıs’ta yaşanan acılar üzerine düşünmek, anlamaya çalışmak, yaşayanların/yaşananların hikayelerine ulaşmak ve hafızaya yerleştirmek ilk iş olarak ele alındı. Bu bağlamda acıların izini bulmak için uzun yıllardır emek harcayan gazeteci Sevgül Uludağ’ın deneyimlerinden yaralanarak, öğrencilere gerek Kıbrıs’lı Türk gerekse Kıbrıs’lı Rum’ların yaşadığı felaketlerin anlatıldığı kapsamlı bir seminer düzenlendi.
Uzun soluklu bir çabanın ürünü olan hareketli posterler–tarihe ve tarihçilere başvurmadan– Benjamin’in de dediği gibi “Büyüsel bir şekilde bizi harekete geçiren hafıza” sayesinde tasarlanmıştır.
24 Haziran 2015 Çarşamba günü, saat 11:00’de, DAÜ Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Sergi Platformu’nda bir saatliğine açılacak bu özel sergide İran, Ürdün, Filistin, Kamerun, Kıbrıs, Türkiye, Kazakistan ve Nijerya’lı 20’den fazla öğrencinin çalışmaları izleyici ile buluşacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.