CESARETE İHTİYAÇ DUYUCAKLAR: Davos’ta gerçekleşen üçlü zirve sonrasında yazılı bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, iki liderin çözüm yolunda 8 ayda kat ettikleri gelişmelerin olumlu bulduğunu aktararak, hassas konularda da uzlaşıya varmak için garantör devletlerin desteğinin ve iki liderin cesarete ihtiyaç duyacağının altını çizdi
ULUSLARARASI DESTEK ÇAĞRISI:: İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu’nda gerçekleşen üçlü zirve öncesinde “Kıbrıs’ın Birleştirilmesi” konulu panelde konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda kendisi ve Anastasiadis’in ara vermeden çalıştıklarını belirterek, çözüm için Uluslararası anlamda teknik ve mali yardım talebinde bulundu.
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Davos’ta bir araya geldi.Ban Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de hazır bulunduğu toplantı sonrasında basına yaptığı açıklamada, Liderler tarafından yürütülen Kıbrıs müzakere sürecinde 8 ay içerisinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini, bunun siyasi istek olması halinde en zor konularda dahi uzlaşmaya varılabileceğini gösterdiğini kaydetti.
BM Kıbrıs Barış Gücü (UNFICYP) tarafından yapılan açıklamaya göre Ban, görüşmenin iyi geçtiğini ve bunun her iki Liderle birlikte gerçekleştirdiği ilk görüşme olduğunu kaydetti. Ban, 2015 yılının Mayıs ayında başladıkları müzakerelerde bugüne kadar ortaya koydukları çabaları doğrudan liderlerden duymak açısından iyi bir fırsat olduğunu da vurguladı.
Liderlerle müzakerelerde gelinen noktayla ilgili kapsamlı bir değerlendirme yaptıklarını dile getiren Ban, Anastasiadis ile Akıncı’yı çabalarından dolayı övdü ve liderler tarafından yürütülen Kıbrıs müzakere sürecinde 8 ay içerisinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini ve bunun siyasi istek olması halinde en zor konularda dahi uzlaşmaya varılabileceğini gösterdiğini kaydetti.
Aynı zamanda bazı hassas ve zor konuların hala çözülmemiş olarak durduğunun açık olduğunu ifade eden Ban, “Liderleri mevcut olumlu ivmeden yararlanmaları hususunda cesaretlendirdim” dedi ve farklı başlıklardaki çözülmemiş konuları ele almak için ilerlediklerinde bu cesaretin son derece gerekli olacağını belirtti.
Ban, Anastasiadis ile Akıncı’yı tüm Kıbrıslıların yararına olacak kapsamlı bir çözüme en erken zamanda ulaşmak için yorulmaksızın çalışmaya devam etmeleri için cesaretlendirdiğini de kaydetti.
Ban ilgili tüm uluslararası aktörlere, özellikle garantör ülkelere Kıbrıs’ın bölünmüşlüğüne son verecek serüvenlerinde Liderleri destekleme ve bu süreci hızlandırmak için ellerinden gelenin en iyisini yapma çağrısında da bulundu.
“KIBRIS” KONULU PANEL
İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu’nda “Kıbrıs’ın Birleştirilmesi” konulu panelde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve Dünya Ekonomik Forumu’nun Kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab birer konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı panelde yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğe olduğu kadar Avrupa değerleri ve ilkelerine dayalı iki kesimli bir federasyon temelinde çözüme ulaşmak yönündeki kuvvetli kararlılığı bulunduğunu söyledi.
Akıncı, aynı nesilden iki lider olarak, karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme ulaşmak için yorulmaksızın çalıştıklarını ve bunun Adayı birleştirmek adına son çaba olduğunun farkında olduklarını söyledi.
Akıncı, yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türklerin 12 yıl önceki kuvvetli evet oyu verdiği BM planının Kıbrıslı Rumların çoğunluğunun onayını almadığı için çözüme ulaşılamadığını kaydetti.
“AYNI NESİLDEN İKİ LİDER OLARAK, YORULMAKSIZIN ÇALIŞIYORUZ”
Sonuç olarak, Kıbrıs’ın bölünmüş bir ada olarak AB’ye girdiğini ve Kıbrıslı Türklerinse dışarıda kaldığını kaydeden Akıncı, bu sefer, aynı nesilden iki lider olarak, karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme ulaşmak için yorulmaksızın çalıştıklarını ve bunun Adayı birleştirmek adına son çaba olduğunu farkında olduklarını söyledi.
Akıncı “Çözümün iki topluma yarar sağlamanın yanı sıra, AB, Türkiye, Yunanistan ve gelecekteki birleşik Kıbrıs da dâhil olmak üzere tüm ilgili aktörler arasındaki ilişkileri de geliştireceğine ciddi şekilde inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
“DOĞALGAZIN AB’YE AKTARIMI KONUSUNDA EN ELVERİŞLİ ROTA”
Çözümle birlikte Doğu Akdeniz’de yeni keşfedilen hidrokarbon yataklarının çatışma ve gerilimden çok bir barış, istikrar ve işbirliği vazifesi göreceğini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, Birleşik Kıbrıs’ın, doğalgazın AB’ye aktarımı konusunda en elverişli rota olduğu açıkça görülen Kıbrıs ve Türkiye üzerinden geçecek boru hatları için bir merkez işlevi görebileceğini vurguladı.
Türkiye’den hâlihazırda Kuzey Kıbrıs’a getirilmiş olan temiz suyun Adanın tüm nüfusuyla paylaşılabileceğini de belirten Akıncı, AB ve Orta Doğu elektrik şebeklerinin yine en verimli yol olarak Kıbrıs ve Türkiye üzerinden bağlaşımlı olmasının bir gerçeğe dönüşeceğini bildirdi.
Akıncı şöyle devam etti:
“Tüm bunlar ancak Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar birbirlerini gelecekteki ortaklar olarak görebildiği ve barış ve refahın hüküm süreceği, gelecek kuşakların aynı anlaşmazlık ve geçmişin belirsizlikleriyle karşılaşmayacağı birleşik bir Kıbrıs yaratmaya odaklandığı takdirde mümkün olabilir.
Biz, Kıbrıslılar olarak, tüm bunları gerçeğe dönüştürerek, bulunacak bir çözümün devam etmekte olan diğer anlaşmazlıklara bir ümit ışığı teşkil edebilmesini sağlayacak esas aktörlerin kendimiz olduğunu farkındayız.
“TEKNİK VE MALİ ULUSLARARASI DESTEĞE İHTİYAÇ DUYULACAK”
Dolayısıyla, 53 yıldır devam eden bu sorunu sona erdirmek ve çalkantılarla sarsılan bölgemize refah ve güvenlik getirecek yeni ekonomik fırsatların önünü açmak için çok çalışmaya devam edeceğiz. Bu amaç doğrultusunda, teknik ve mali açıdan kuvvetli ve kolektif uluslararası desteğe ihtiyaç duyulacaktır.”
Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümü için çalışmanın yanı sıra, daha iyi bir dünya yaratmak ve 2016 yılını sadece Kıbrıs sorununun çözümlenmesiyle değil, insanoğlunun çekmekte olduğu her türlü acıya karşı daha iyi işbirliği ve etkin faaliyetlerde bulunulacak bir yıl yapmak için acil olarak birlikte çalışılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
ANASTASİADİS: "BÖLGEDE HİDROKABRON KAYNAKLARININ KEŞFEDİLMESİ İŞBİRLİĞİ KONUSUNDA YENİ FIRSATLAR VE SİNERJİ YARATTI"
Davos’ta “Kıbrıs” konulu panelde konuşan Rum lider Nikos Anastasiadis konuşmasında, “Avrupa derin bir krizden geçerken ve Kıbrıs’ın bulunduğu yakın bölgede trajik olaylar yaşanırken, ben ve Mustafa birlikte ülkemizi birleştirmek için çalışıyoruz” dedi.
Geçen yılın mayıs ayından bu yana her iki tarafın da yoğun şekilde görüştüğünü anlatan Anastasiadis, “Ülkemizi bölünmüş bir adadan ortak bir vatana dönüştürmek, birlikte yaşayabilmeyi sağlayabilecek, barışçıl bir işbirliğini oluşturacak bir anlaşmaya ulaşmaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı.
Kıbrıs müzakerelerinin olumlu bir havada ilerlediğine işaret eden Anastasiadis, “Kıbrıs probleminin tüm fasıllarını kapsayan görüşmeler, bazı önemli ve temel konularda farklıların devam etmesine rağmen birçok konuda birlikte hareket edilerek ortak bir anlayışla sonuçlandı" dedi.
Anastasiadis, Ada'daki sorunların çözümüne ilişkin görüşmelerin “adayı saran umut iklimi” çerçevesinde çözülmesi yolunda birlikte çalışmaya devam edeceklerini vurguladı, her iki toplumun hassasiyetinin dikkate alınacağını söyledi.
Avrupa Birliği’nin bugüne ilişkin birçok sorunun cevabını da içerisinde barındırdığını kaydeden Anastasiadis, “Kıbrıs’ın AB üyesi olduğunu ve olmaya devam edeceğini unutmayalım. Bu yüzden müzakere masasında tüm konulara AB prizması açısından yaklaşmalıyız” diye konuştu.
Birleşmiş bir Kıbrıs’ın AB karar alma sürecine yapıcı bir şekilde yer alma imkanını sağlayacağını vurgulayan Anastasiadis, “Bölgede hidrokabron kaynaklarının keşfedilmesi, işbirliği konusunda yeni fırsatlar ve sinerji yarattı. İnanıyoruz ki herhangi bir istisna olmaksızın bölgede enerji işbirliklerinin olması Doğu Akdeniz’i istikrar, güvenlik ve barış bölgesine dönüştürebilir. Aynı zamanda bu durum, AB için enerji güvenliğinin sağlanmasında nihai bir unsur haline gelebilir” dedi.
Ada'da ortak fırsatları vurgulayan Anastasiadis, “Enerji kaynaklarının ihtilaf kaynağı olmasına izin vermemeliyiz. Bunun yerine barış, istikrar ve bölgesel entegrasyon için katalizör olmasını sağlamalıyız” ifadesini kullandı.
AKINCI-BİDEN GÖRÜŞMESİ
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Davos temasları çerçevesinde dün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la görüştü.
Cumhurbaşkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, Akıncı, yarım saat süren görüşme sonrasında, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik görüş alışverişinde bulunduklarını ve yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.