• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 9 °C
  • Mağusa 10 °C
  • Girne 15 °C
  • Güzelyurt 9 °C
  • İskele 10 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 1 °C

Devlet halkına yetebilecek mi?

Devlet halkına yetebilecek mi?
SOSYAL DEVLET BÜTÇESİ 80 MİLYON
  • Ülkedeki sosyal hizmetlerin yetersiz olduğu, sosyal hizmetlerin önemsenmesi, daireye öncelik verilerek, güçlendirilmesi gerektiği her fırsatta vurgulanırken; 2015 bütçe görüşmelerinin yapıldığı şu günlerde, uzmanlar Sosyal Hizmetler Dairesi için ayrılan bütçenin yeterli olmayacağı endişesinde. 2015 bütçesinden, Sosyal Hizmetler Dairesi’negeçen yıla göre 7 Milyon 818 Bin TL artışla, 80 Milyon 698 Bin TL öngörüldüğü öğrenildi.
“SOSYAL HİZMETLER BÜTÇESİ ESNEK OLMALI”
  • Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs, bu yıl daire için öngörülen bütçenin yeterli olup olmadığı sorusunu, “yeterli, yetersiz konusu görecelidir” diye yanıtladı. Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel, bütçe rakamını yetersiz bulduğunu belirtti ve “Sosyal Hizmetler Dairesi’nin bütçesi esnek olmalıdır. Dünyanın her yerinde esnek hazırlanır” dedi.
“BÜTÇE GEREKÇE GÖSTERİLMEMELİ”
  • Sosyal Aktivist Avukat Ayşe Öztabay ise, ülkemizde sosyal hizmetlere ihtiyacı olan çok fazla kadın ve çocuk olduğuna dikkat çekti ve sosyal hizmet sağlaması beklenen Sosyal Hizmetler Dairesi’ne yeterli bütçenin ayrılması ve bundan sonraki süreçte bütçenin gerekçe gösterilmemesi gerektiğini vurguladı.

Rana SARRO

2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde görüşülürken, bütçeden ikinci büyük payın ayrıldığı belirtilençalışma ve sosyal güvenliğe bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bu yıl ayrılan bütçe merak ediliyor.

KKTC’nin sosyal devlet olduğunu savunulurken, sosyal hizmetlerin yetersizliklerle halkla buluştuğu, devletin çoğu zaman, mağdur olan çocuk ve kadınların yanı sıra engellilerin yardımına ulaşmakta aciz kaldığı; Sosyal Hizmetler Dairesi’nin, alt yapısının yetersiz olduğu, araç gereç ve personel eksikliği yaşandığı da biliniyor.

Ülkedeki sosyal hizmetlerin önemsenmesi gerektiği, daireye öncelik verilmesi ve güçlendirilmesi gerektiği her fırsatta vurgulanırken; 2015 bütçe görüşmelerinin yapıldığı şu günlerde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi için ayrılan bütçenin yeterli olup olmadığından endişe ediliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, ülkedeki sosyal hizmetlerin yetersiz kaldığı itirafında bulunarak, bunasosyal hizmetler için ayrılan bütçenin yetersizliğini gerekçe göstermiş ve 2015 bütçesinde Sosyal Hizmetler Dairesi’nin bütçenin artırılması hedefinde olduklarını kaydetmişti.

BÜTÇEYE 7 MİLYON 818 BİN ARTIŞ

2015 bütçesinden Sosyal Hizmetler Dairesi’ne 80 Milyon 698 Bin TLöngörüldüğüöğrenildi. Bu bütçe rakamının, personel ve diğer tüm giderlerin genel toplamı olduğu belirtildi. Bütçeden hangi kaleme ne kadar ayrıldığı ise henüz öğrenilemedi. Sosyal Hizmetler Dairesi’nin 2015 bütçesinin 26 Kasım’da görüşüleceği öğrenildi.

2014 bütçesi 72 Milyon 880 Bin TL olan Sosyal Hizmetler bütçesinde, bu yıl 7 Milyon 818 Bin TL artış öngörülüyor. Bu bütçe ile Sosyal Hizmetler Dairesi’ne 7 personel istihdamı yapılacağı da belirtiliyor.

Sosyal Hizmetler Dairesi’ne ayrılan bu bütçe ile ülkede yardıma muhtaç vatandaşlar ile Lapta Huzurevi, 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezleri ve Çağlayan Çocuk Yuvası’na sosyal hizmet götürülmesi de bekleniyor.

Ülkede mağdur kadın ve çocuklar ile yardıma muhtaç vatandaşlara sosyal hizmet götürmesi beklenen ve 7 personel istihdamının da yapılacağı belirtilen Sosyal Hizmetler Dairesi için ayrılması öngörülen bütçenin yeterli olmayacağından endişe ediliyor.

BARIŞ BAŞEL: BU BÜTÇE YETERLİ DEĞİL

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel, Sosyal Hizmetler Dairesi’ne ayrılması öngörülen bütçenin yetersiz olduğunu söyledi ve şöyle konuştu:

“Bana göre bu rakam yeterli değildir. Açlık sınırı kapsamlı ve çağdaş şekilde belirlenmeyen bir ülkede ve yoksullukla mücadele politikası olmayan bir hükümetin, asgari ücret belirlemesi veya Sosyal Hizmetler Dairesi’nin yıllık bütçesini oluşturması büyük bir çelişkidir. Gelir dağılımındaki adaletsizlikle yoksulluk sınırının altındaki insanlara hizmet veren bir kurumun bütçesi, yıl içerisindeki ekonomik göstergelere dayalı ve yoksullukla mücadele noktasında hazırlanmalıdır. Bu bütçenin içinde makro ve mikro düzeyde, sosyal hizmet politikaları için ayrılan kalemlerin ne olduğu, bütçenin tartışılması açısından önemlidir.

“BÜTÇE ESNEK OLMALI”

“Sosyal Hizmetlerin bütçesi esnek olmalıdır. Dünyanın her yerinde sosyal hizmetlerin bütçesi esnek hazırlanır. Boşanan kadınların, ayrıldığı eşinden alacağı nafakanın üzerini tamamlayarak, sosyal yardım maaşı ödeyen bir kuruluş; bu kadınların hukuki eğitim, sağlık ve şiddete uğraması durumunda barınma ve korunma hizmeti alabileceği bir merkez için ayrılmış bir bütçe var mıdır? Söz verilen ve projelerinin tanıtımı yapılan engelli yaşam evleri, Huzur evi, Bağımlı Tedavi Merkezi, Islah Evi ve Kadın Sığınma Evi projeleri bu bütçe içinde mi yer almaktadır?”

ÖZTABAY: BÜTÇE GEREKÇE GÖSTERİLMEMELİ

Sosyal Aktivist Av. Ayşe Öztabay ise, ülkemizde sosyal hizmetlere ihtiyacı olan çok fazla kadın ve çocuk olduğuna dikkat çekti vesosyal hizmet sağlaması beklenen Sosyal Hizmetler Dairesi’ne yeterli bütçenin ayrılması ve bundan sonraki süreçte bütçenin gerekçe gösterilmemesi gerektiğini vurguladı.

“SOSYAL HİZMETLERE İHTİYACLI ÇOK FAZLA KADIN VAR”

Ülkedeki sosyal hizmetlerin yetersiz kaldığını, devletin vatandaşları maddi ve manevi anlamda koruyamadığını, muhtaç insanlara ulaşılamadığını ve sosyal hizmetlerin yeterince verilemediğinin altını çizen Avukat Öztabay, “Bir ülkenin, sosyal devlet olma anlamında atacağı en büyük adım, vatandaşa hizmet edebilmektir” dedi.

Devletin vatandaşı koruma, vatandaşın da devlete güvenme noktasında derin bir uçurum olduğunu anlatan Avukat Ayşe Öztabay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bir ülkenin en önemli bakanlığı olduğuna işaret etti ve “vatandaş halen daha devletinden nasıl yardım isteyebileceğini bile bilmiyor” dedi.

“LAPTA HUZUR EVİ’NİN BAKIMA İHTİYACI VAR”

Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı Lapta Huzurevi’ni de işaret eden Sosyal Aktivist Ayşe Öztabay, “Konumu itibariyle uygun olmayan Lapta’daki Huzur evi ciddi anlamda bakıma ihtiyacı olan bir yerdir. Devletin buraya verdiği hizmet yeterli değildir” dedi.

“DEVLET ÇOCUKLARI KORUYAMIYOR”

Çağlayan Çocuk Yuvası’na da, daha fazla ilgi gösterilmesi ve geliştirilmesi gerektiğinin de altını çizen Sosyal AktivistÖztabay, “SOS Çocuk Köyü ile ilgili basından ve kişilerden aldığımız duyumlar ve kurumun içerisinde açılan soruşturmalar insanı hayrete düşürüyor. Devlet yardıma muhtaç çocuğu koruyacağına dair garanti veriyor ancak 18 yaşından küçük çocukların istismara uğradığını görüyoruz. Dolayısıyla Çağlayan Çocuk Yuvası geliştirilmeli, gereken önem verilmelidir” dedi.

MÜDÜR UMURE ÖRS: 7 PERSONEL İSTİHDAMI DA YAPILACAK

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs, “Sosyal Hizmetler Dairesi, Lapta Huzurevi, 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezleri (Mağusa İrfan Nadir, Güneşköy, Girne) ve Çağlayan Çocuk Yuvası olmak üzere, Dairenin 4 bütçe teklifi olduğunu söyledi. Umure Örs, Sosyal Hizmetler Dairesi’nde yaşanan personel eksikliğinden ötürü, acil personel ihtiyacı olarak, 5 sosyal hizmet uzmanı ve 2 psikolog talepleri olduğunu da kaydetti.

 “YETERLİ, YETERSİZ KONUSU GÖRECELİDİR”

“Ülkemizdeki sosyal sorunlara müdahale etmek çözüm üretebilmek ya da önleyici faaliyetlerde bulunmak için öngörülen bütçeyi en verimli açıdan kullanmak hedefindeyiz” diye Umure Örs, öngörülen bütçenin yeterli olup olmadığı yönündeki sorumuzu ise, “yeterli, yetersiz konusu görecelidir” şeklinde yanıtladı.

“ONAYLANAN BÜTÇE TALEP EDİLEN RAKAMA YAKIN”

Sosyal Hizmetler Dairesi’nin öngördüğü bütçe rakamının ise; 81 Milyon civarı olduğu öğrenilirken; Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs, talep edilen bütçe rakamı ile onaylanan rakam arasında çok bir fark olmadığına dikkat çekti.

Bunun üzerine gazetemiz Muhabiri Rana Sarro, ‘Sosyal devlet olduğu savunulan ülkemizde, sosyal hizmetlerin yetersizliği konusunda, bundan böyle yine bütçenin gerekçe gösterilir mi?” sorusu üzerine ise Umure Örs, “Tabi, Türk Lirasında ciddi bir dalgalanma olmazsa… Akaryakıt ve bunun gibi fiyatlarda da fazla artış olmamasına bağlı” diye konuştu.[review]

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler