• BIST 9680.99
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 14 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 8 °C

“Devletin yeşil ve tasarruflu binalar için atacağı yeni adımları memnuniyetle destekliyoruz”

ÇATIDER Başkanı M. Nazım Yavuz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin açıklamalarını sektörün çok olumlu karşıladığını açıkladı...
“Devletin yeşil ve tasarruflu binalar için atacağı yeni adımları memnuniyetle destekliyoruz”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin ‘akıllı kentler, yeşil binalar ve ısı yalıtımı’ konularında yapılacak yasal düzenlemelerle önümüzdeki dönemde yeşil ve enerji tasarruflu evlerin önünün açılacağını açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Çatı Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı M. Nazım Yavuz, yeşil bina uygulamalarının çok önemli bir unsuru olan ve son dönemde yaygınlaşmaya başlayan bitkilendirilmiş çatı uygulamalarının küresel ısınma ve enerji kaynaklarının hızla tükenmesine karşı örnek bir çözüm oluşturduğunu kaydederek, “Bitkilendirilmiş çatılar, oksijen üretimini artırırken, ısı adalarının ve yağış suyu taşkınlarının azalmasını sağlıyor. Ayrıca enerji tasarrufu, yalıtım ömrünü uzatma ve ses yalıtımı gibi faydaları da var. Sektör olarak biz de Türkiye’de bu yöndeki olumlu değişime katkı sağlamak için çalışıyoruz” dedi.

ÇATIDER Başkanı M.Nazım Yavuz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yaptığı "Gerek akıllı kentler, gerek yeşil binalar gerekse de binaların ısı yalıtımı konusunda birçok yönetmelikle değişikliğe hazır hale geliyoruz. Yakında bunları da yayımlayacağız. Yeşil evler, enerji tasarrufu sağlayan evler yavaş yavaş önümüzdeki günlerde yasada yerini bulacak ve hiç değilse bu saatten sonra yapılaşma böyle devam edecek” şeklindeki açıklamanın, Türkiye için umut verici çok önemli bir yaklaşım olduğunu vurguladı.

Sektör olarak uzun süredir doğaya uyumlu, çevreci ve enerji tasarruflu yapılar konusunda önemli adımlar attıklarını ve bu konuda toplumsal bilincin artmasına yönelik çalışmalarda da bulunduklarını belirten Yavuz, küresel ısınma ve enerji kaynaklarının hızla tükenmesinin her geçen gün daha büyük bir tehdit haline geldiğini, bu sorunların çözümünde duyarlı davranmanın herkesin görevi olduğunu söyledi.

Yeşil çatılar dünyada hızla yayılıyor

Yavuz, dünyada ve Türkiye’de sayıları artmaya başlayan ‘bitkilendirilmiş çatı’ uygulamalarının, çevre duyarlılığı konusunda çok iyi bir örnek oluşturduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Bitkilendirilmiş çatılar, yeşil inşaat uygulamalarının en önemli unsurları arasında yer alıyor. ÇATIDER olarak, Türkiye’de yeşil çatı uygulamalarının artmasını destekliyoruz. Üyelerimiz bu konuda çok başarılı örnekleri hayata geçiriyor. Bugün Türkiye’de yaklaşık 600 bin metrekare yeşil çatı uygulaması var ve bu miktar hızla artıyor. Bitkilendirilmiş çatı uygulamaları, küresel ısınma ve enerji kaynaklarının hızla tükenmesine karşı örnek bir çözüm oluşturuyor. Oksijen üretimini artırırken, ısı adalarının ve yağış suyu taşkınlarının azalmasını sağlıyor. Ayrıca enerji tasarrufu, yalıtım ömrünü uzatma ve ses yalıtımı gibi faydaları da var. Yeşil çatı uygulamalarının artmasıyla, doğal ortam koşullarına sahip kentler oluşacak. Avrupa'da birçok şehirde yeni ve renovasyon yapılan yapılarda yeşil çatı yapımı teşvik ediliyor. Özellikle Hollanda'da 500 metrekare üzerinde renovasyon yapılan yapılarda yeşil çatı yapımı özendiriliyor.  ÇATIDER olarak yeşil çatı uygulamalarında kamuoyunu bilgilendirmek, gerektiğinde danışman olarak bu konuda uzman olan üyelerimize yönlendirmek ve yeşil çatıların yayılmasını sağlamayı görev olarak görüyoruz.”

Enerji tasarrufu, oksijen ve yalıtımı artırıyor

Yeşil Çatılar;

  • Yalıtım ömrünü uzatır.
  • Enerji tasarrufu (2 l/m2/yıl yakıttan) sağlar.
  • Ses yalıtımı (3 - 8 dB) sağlar.
  • Canlılar için yerleşim alanı yaratır.
  • Çatılarda kullanılabilir alanlar yaratır.
  • Toz emilimini (0.2 kg/m2/yıl) artırır.
  • Yağış suyu taşkınlarının azaltılmasında etkindir.
  • Oksijen üretimini artırır.
  • Isı adalarının etkisinin azaltılmasını sağlar.

 

 ‘Babil’in Asma Bahçeleri’ ilk bitkilendirilmiş çatı örneği

Bitkilendirilmiş çatı olarak bilinen en eski yapı MÖ.500 (bazı kaynaklara göre MÖ.800) yılında yapılmış olan Babil’in Asma Bahçeleri’dir. Roma İmparatorluğu döneminde ‘Bitkilendirilmiş Çatılar’ ve sundurmalar kişinin statüsünü gösteren bir değer olarak algılanmıştır. 20. yüzyılın başlarında özellikle yüksek binaların çatıları teras çatı olarak planlanmış ve bu alanların değerlendirilmesi amacı ile ‘Bitkilendirilmiş Çatılar’ ön plana çıkmıştır. Bugün Almanya ve Hollanda’da bitkilendirilmiş çatı yapımı yerel yönetimlerce desteklenmektedir.

Yeşil çatı pazarı, ülkemizde hızla büyüyen bir ivmeye sahip. 2005 yılında 10 bin metrekarelerde olan yeşil çatı uygulamaları, 2013 yılına gelindiğinde 300 bin metrekareye ulaştı. 2014 yılında ise 500 bin metrekareye yakın yeşil çatı uygulaması yapıldı. Geçtiğimiz yıl pazarın büyüklüğü 8 milyon Euro’ya ulaştı. 2015 yılında yeşil çatı pazarının 10 milyon Euro’luk bir satış hacmine ulaşacağı tahmin ediliyor.

10 yılda 26 milyar TL’yi boşa harcadık

Yavuz, Türkiye'de yaklaşık 7 milyon yalıtımsız çatı bulunduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:

“Standartlara uygun olmayan çatılar nedeniyle Türkiye son 10 yılda yaklaşık 26 milyar lirayı boşa harcadı. Aynı nedenle doğal kaynakların hızla tükenmesi ve çevreye zarar verilmesine yol açtık.  Bugün toplam enerjinin yüzde 35’i konutlar ve ticari binalarda tüketiliyor. 2002-2012 yılları arasında bu binaların tükettiği enerji yaklaşık yüzde 70 oranında arttı. Türkiye, enerji kaynakları için komşu ülkelere yüklü ödemeler yapıyor. Çatılarda yapılan yenileme, aktarma ve tamirat çalışmaları yıllık 5 milyon metrekare, parasal büyüklüğü ise yaklaşık 1,2 milyon dolar seviyesine ulaştı.”

Harcamalar 2-3 yılda amorti ediliyor 

Yavuz yalıtım ve tadilat için yapılan harcamanın, sağlanan enerji tasarrufu sayesinde ortalama 2 ile 3 yıl içinde amorti edilebildiğini söyledi. Yalıtım uygulamasının bölgelere ve farklı ihtiyaçlara göre değişkenlik gösterdiğini hatırlatan Yavuz şöyle konuştu:

"Yalıtım yapılırken yalıtım malzemesi, aksesuarlar, yan ürünler, bağlantı elemanları, emniyet tedbirleri, iskele, işçilik gibi giderler zaten yapılır. Yalıtım malzemesinin kalınlığının artırılması malzeme fiyatı dışında diğer giderleri etkilemez. Yalıtım malzemesi kalınlık farkı parasal olarak tüm giderler içinde çok küçük bir oranda kalacağı için doğru kalınlıkta yalıtım malzemesi kullanmak akıllıca olacaktır. Tüketiciler, merdiven altı ürünlerden kaçınıp, sertifikalı, CE belgeli ürünleri tercih etmeli ve uygulamaları uzman kişilere yaptırmalıdır. Böylece tüketicilerin parası çöpe gitmemiş olur. "

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler