Alman Die Welt gazetesi, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Türkiye ilerleme raporunun açıklanmasının ertelenme nedeninin, raporun sert eleştiriler içermesi olduğunu ileri sürdü.
Haberde, 2015 ilerleme raporunun AKP yönetimine ciddi eleştiriler içerdiği, açıklanması halinde 1 Kasım seçimleri öncesinde AKP ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yönelik yeni suçlamalara neden olabileceği gerekçesiyle geciktirildiği belirtiliyor.
Gazetenin ulaştığı Türkiye İlerleme Raporu 2015 taslağında, AB Komisyonu’nun Türkiye’deki eksikliklere ve ihlallere dikkat çekmenin dışında, ‘insan hakları ve hukuk devleti yapısında gerileme görüldüğünün’ de yer aldığı bildiriliyor.
“Türkiye’de son iki yılda düşünce ve gösteri özgürlüğü alanlarında büyük ölçüde gerileme görülmektedir” ibaresinin yer aldığı raporda ayrıca, “Düşünce özgürlüğü sıkça sorgulanmakta, yasal düzenlemeler otoriter biçimde yorumlanmakta, siyasi baskı artmakta, gazeteciler işten çıkarılmakta ve sıklıkla gazetecilere yönelik soruşturmalar başlatılmakta” dendiği belirtiliyor.
Sindirme ve korkutma politikası
AGİT verilerine göre halen 20 gazetecinin tutuklu olduğuna dikkat çekildiği de haberde yer alan bir diğer nokta. “Erdoğan ve avukatları, yakın geçmişte çok sayıda gazeteciye karşı suç duyurusunda bulundu” saptaması da yapılan raporda, sindirme ve korkutma politikasının sadece gazetecilere yönelik olmadığı, normal vatandaşlara da uygulandığına dikkat çekiliyor.
AB Türkiye İlerleme Raporu’nda, gösteri özgürlüğünün, bir yandan yasal düzenlemeler ve uygulamalardaki kısıtlamalarla çiğnendiği, aynı zamanda göstericilere yönelik polisin şiddeti kullandığı ve emniyet birimlerine yaptırım uygulanmadığı vurgulanarak, Ankara eleştiriliyor. Rapor taslağında ayrıca LGBTİ’lerin yeterince korunmadığı da belirtiliyor.
Haberde, Türkiye’nin radikal İslamcıların IŞİD’e katılımını kabul ettiği, hatta Suriye’ye gidip IŞİD’e katılmasına müsaade etmekle suçlandığı ifade ediliyor.
Kürt meselesi ve HDP
AB Türkiye İlerleme Raporu’ndaki eleştirilerin bunlarla da sınırla kalmadığı, ‘Kürt meselesinde çözüm sürecine yeniden başlanması gerektiği’ vurgulanıyor.
Temmuz ayından beri PKK ile Türk ordusu arasında çatışmaların devam ettiği belirtilen raporda, yasal bir parti olan HDP’ye yönelik saldırılar ve şiddet de eleştiriliyor. Welt gazetesindeki haberde, HDP’nin 7 Haziran’da yapılan genel seçimlerde yüzde 10 barajını aşarak parlamentoya girmesi ve AKP’nin tek başına iktidar olamaması üzerine Türkiye‘de tekrar seçim kararı alındığı yorumu yer alıyor.
AB’nin, 2015 Türkiye İlerleme Raporu’nu ertelemesinde mülteci kriziyle başa çıkmada Ankara’yla yapılacak işbirliğinin etkili olduğu ileri sürülüyor. Pazar günü düzenlenen AB Mülteci Zirvesi’nden sonra konuşan Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker da mülteci sorunuyla mücadelede Brüksel’in Ankara’yla omuz omuza çalışması gerektiğini tekrarlamıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.