Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP), Alayköy’ün güney kesimindeki Mammari bölgesinde, mayın temizleme etkinliği gerçekleştirdi.
UNFICYP yetkilileri, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis’in açıkladığı güven yaratıcı önlemler arasında da yer alan mayın temizleme çalışmalarında mayınlı 28 bölgeden 25’inin temizlendiğini açıkladı.
Yetkililer, Kıbrıs’ta 2001-2011 yılları arasında toplam 27 bin mayının temizlenmesi için 11 milyon Euro harcama yapıldığını da bildirdi.
KAMBOÇYALI UZMANLAR
Etkinlikte, mayınların temizlendiği bölgede BM’nin Lübnan’da görev yapan UNIFIL’e bağlı Kamboçyalı uzmanlardan oluşan ekibi basına tanıtıldı; ekip tarafından basına mayından arındırılmış bölgenin krokileri üzerinden sunumu yapıldı; mayın tarama etkinliği simülasyonu gerçekleştirildi ve UNFICYP’in Kıbrıs’taki mayınların temizlenmesi adına yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verildi.
LUND: “KUZEYDEKİ TEMİZLİK ÇALIŞMALARI İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR”
Mayın temizleme ile görevli ekibin başında bulunan General Kristin Lund, sınırın Kuzey Kıbrıs tarafında yapılacak temizlik çalışmaları için yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü ve gelecek ay mayın temizleme faaliyetlerinin başlatılabileceğini söyledi.
BM Mayın Hareket Merkezi’nin (UNMAS) bölgede yaptığı araştırmalarda mayınların kışta yoğun yağmurlar nedeniyle sınırın kuzeyinden güney kısmına kaydığının belirlendiğini belirten Lund, Kamboçyalı ekibin zorlu koşullarda çok iyi bir iş çıkardığını ve UNFICYP’nin UNIFIL ve UNMAS’a bu anlamda müteşekkir olduğunu açıkladı.
“MAYINLI 28 BÖLGEDEN 25’İ TEMİZLENDİ”
Mayından arındırılmış arazilerin artık kullanılabileceğini ve üzerinde tarım yapılabileceğini anlatan Lund, mayınlı 28 bölgeden 25’inin temizlendiğini kaydederek bir kez daha aynı tür bir olayın yaşanmaması adına BM’nin mayın temizliği konusundaki kararlılığını Kıbrıs Türk tarafındaki yetkililere de ilettiğini söyledi.
“SİVİL HALK İÇİN ÇOK BÜYÜK RİSK TAŞIMIYOR”
28 mayınlı arazinin artık sivil halk için çok büyük bir tehlike riski taşımadığını, bahse konu bölgelerin kapalı veya askeri bölgelerde olduğunun da altını çizen Lund, insani bir konu olan mayın temizleme konusunun yeni geçiş kapıları açılmasıyla da alakalı olduğunu belirtti.
LİDERLERİN KARARLILĞINI SELAMLADI
Kıbrıs’taki iki tarafın mayınlar konusunda çabalarını birleştirmesi ve iki liderin bu konudaki kararlılığını da selamladıklarını belirten Lund, bu iş için BM’nin yeteli para ve ekipmana sahip olduğu bilgisini de verdi.
“11 MİLYON EURO HARCANDI”
Bugüne dek 2001 ve 2011 yılları arasında toplam 27 bin mayının temizlenmesi için 11 milyon Euro harcama yapıldığının altını çizen Lund, Alayköy’deki arazinin geriye kalan kısmı da dahil 4 mayın tarlasının daha temizlenmesinin gerekli olduğunu kaydetti.
“BU GÜZEL ADADA ARTIK MAYIN OLMAMASI LÂZIM”
28 Mayıs 2015 tarihinde başlayan Mammari’deki çalışmalarda bugüne kadar 28 bin metrekarelik alanın 17 bin metrekaresinin tarandığını ve toplamda 5 antipersonel, 2 de anti-tank mayınının bulunup imha edildiğini söyleyen Lund, “Bu güzel Ada’da artık mayın olmaması lâzım, herkesin bu konuda duyarlılık ve kararlılık göstermesi lâzım” ifadelerini kulandı.
General Lund’un konuşmasının ardından Kamboçyalı uzman ekibin komutanı mayınlı bölgeyle ilgili sunumunu gerçekleştirdi ve mayın tarlasında kullanılan ekipman, işaret ve levhaların tanıtımını yaptı.
Mayın bulma ve temizleme canlandırmasının yapılmasıyla etkinlik sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.