Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.
Atalay, mesajında, İslam kültüründe bayramlara önceden hazırlanılmasının, kökleri asırlar öncesine uzanan yerleşmiş ve içselleştirilmiş bir gelenek olduğunu, bayram günlerinin özel günler olduğunu anlatarak, “bu günlerde temiz ve güzel elbiselerin giyilmesi, gusledilmesi, güler yüzlü olunması, bayram namazına mümkün ise yürüyerek gidilmesi ve namazdan eve dönerken başka bir yolun kullanılması, yolda karşılaştıklarımızla bayramlaşılması, çokça sadaka dağıtılması, fitrenin namazdan önce verilmesi gibi davranışlar bayramın ruhuna uygun davranışlar olacaktır” dedi.
Ramazan Bayramının tanıdıkların ziyaret edildiği, paylaşmanın arttığı, dargınlıkların, kırgınlıkların son bulduğu, toplumsal huzura zarar verebilecek davranışlardan uzak kalmak için azami özenin gösterildiği, kimsenin kimseyi kırmadığı, çocukların mahallede kapı-kapı dolaşarak şeker topladığı, büyüklerin çocukları daha fazla sevindirdiği, çeşitli hediyelerle ve güler yüzle karşıladığı günler olduğunu kaydeden Din İşleri Başkanı Atalay, şunları aktardı:
“İnananlar açısından bu davranışların hayatın her safhasında devam ettirilmesi büyük önem taşır. Bu nedenle her Müslüman, Ramazan ayında yakaladığı bu ulvi sosyal davranış biçimlerini, Ramazandan sonra da devam ettirmeli, geride bıraktığı, vazgeçtiği kötü olan, ailevi ve toplumsal huzuru bozan huy ve davranışlara bir daha asla dönmeme azim ve kararlılığını canlı tutmalıdır.
Dünya’nın çeşitli yerlerinde yıllardır vicdanları derinden yaralayan olaylar vuku bulmaktadır. Kur’an-ı Kerim’in kökünü Hz. Âdem’e dayandırdığı, böylece en temelde birbirine kardeş ettiği insanlık ailesinin inanan fertleri olarak, zulme uğrayanların feryatları yüreğimizi dağlar, savaş ve terör nedeniyle yitirilen canlar ve akıtılan gözyaşları hepimizi derinden üzer.
Peygamberimizin; “kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma” şeklinde formüle ettiği vicdani ölçümüz; çeşitli coğrafyalarda acı çeken insanların feryatlarına kulak kapayarak, onların içerisinde bulundukları durumu görmezden gelerek tam anlamıyla Bayram sevincini yaşamamıza engel olmaktadır. İslam ve insan kardeşliği Kur’an’ın çizdiği çerçevede yeniden şekilleninceye kadar, dünyada huzurun hâkim ve daim olması da bayramlarımızın tam anlamıyla bayram gibi idrak edilmesi de mümkün gözükmemektedir.”
Her Bayram olduğu gibi bu Bayramda da, tanıdık ve yakınları, komşularımı, kimsesiz ve hastaları ziyaret etmek, öksüz-yetim ve kimsesiz çocukları sevindirmek, hiçbir temelde ayrım yapmadan herkesi bayram sevincine ortak etmek, kimseyi bu sevincin dışında bırakmamaya gayret göstermek gerektiğini dile getiren Atalay, yakınların kabirlerinin ziyaret edilmesi, onlar için bağışlanma isteklerinin Rabbe iletilmesi gerektiğini ifade etti.
“MEZARLIKLARDA HAZIR HATİM VE DUA SATANLARA İTİBAR ETMEMELİ”
Din İşleri Başkanı Atalay, mezarlıklarda hazır hatim ve dua satanlara itibar edilmemesini istedi ve bu şekilde satın alınan bir hatim ve duanın ölüye bir fayda sağlamayacağının unutulmaması gerektiğini belirtti.
Atalay, mesajını şu bilgilerle tamamladı:
“İnşallah bu Bayram sonrasında -07 Temmuz’da- Kıbrıs’ımızın en önemli manevi mimarı Hala Sultan Annemizin kabrinin bulunduğu Larnaka’daki, Hala Sultan Tekkesini 1000 kardeşimizle ziyaret edecek, manevi mirasımızı yâd edecek, geçmişimizin derinliğine yolculuk edeceğiz.
Geçtiğimiz günlerde ibadete açılan ve yarım asır aradan sonra ilk kez geçen hafta Cuma Namazı kılınan Güney Kıbrıs’ta Larnaka’da bulunan Köprülü Camisinde, 05 Temmuzda bayram namazı da eda edilecek. Köprülü Camisinde Bayram Namazını emekli din görevlisi Fuat Tosun kıldıracak.
Bu duygu ve düşüncelerle halkımızın Ramazan Bayramını tebrik eder, Ramazan Bayramı’nın milletimize, İslam âlemine, bütün insanlığa barış ve huzur getirmesini yüce Allah’tan tüm kalbimle dilerim.
Hatırlatma:
1- Ülkemizde bu sene fitre miktarı 20 TL'dir. Ailede her birey için ve Bayram Namazından önce verilmelidir.
2- Bayramı Namazı KKTC genelinde 05 Temmuz 2016 salı günü, saat 06:30'da kılınacaktır.
3- Bayram namazı Güney Kıbrıs’ta Bayraktar Camisinde 07:00’da, Köprülü Camisinde 06:30’da, Hala Sultan Tekkesinde ise 08:30’da kılınacaktır.
4- Hz. Ebubekir Camii’nde kılınacak Bayram Namazı BRT2'den canlı verilecektir.
5- Din İşleri Başkanlığında her yıl yapılan bayramlaşma merasimi - Hala Sultan Tekkesi ’ne gerçekleştirilecek ziyaret nedeniyle - bu yıl düzenlenmeyecektir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.