Dipkarpaz Belediyesi, Dipkarpaz İlkokulu, Dipkarpaz Recep Tayyip Erdoğan Orta Okulu Öğretmen ve Okul Aile Birlikleri işbirliği içinde yapılan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Çay partisine Dipkarpaz'da yaşayan Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler katılarak birlik ve beraberlik mesajı verdi.
DipkarpazBelediyesi iki toplumun kadınlarını bir araya getirdi
Dipkarpaz Belediyesi on yıllardır ihmal edilen bölgede yaşayan halkların kaynaşması ve el birliği ile bölgeyi kalkındırması için çalışmalarını sürdürüyor. Karpaz’dayeni bir anlayışı inşa etmek için yola çıktıklarını belirten Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle iki toplumun kadınlarıyla ortak etkinlik düzenleyerek bir araya geldi.Ahşap Evler’de düzenlenen etkinlik Dipkarpaz İlkokulu, Recep Tayyip Erdoğan Ortaokulu ve Rum İlkokulu okul aile birlikleri ve gönüllü öğretmenlerin katkıları ile gerçekleştirildi.
BAŞKAN RUMCA KONUŞTU, AĞLATTI
Rum öğretmen ve ailelerin de katıldığı etkinlikte kadınların toplumdaki yeri ve önemi tartışıldı, kadınların karşılaştığı sorunlar masaya yatırıldı. Başkan Suphi Coşkun, Rumca konuşarak birlik beraberlik mesajları verdi. Konuklara ufak hediyeler vermeyi de ihmal etmeyen Coşkun, elli yıldır unutulan bölgelerinde halkların kardeşliği için çalışmalar yürüttüklerini ve bu mücadelede kadınların yerinin önemini vurguladı.
İLK DEFA BİR TÜRK’TEN HEDİYE ALDI
75 yaşında bir Rum kadının Başkan Suphi Coşkun’a sarılarak ağlaması ve “İlk defa bir Türk’ün elinden hediye alıyorum” demesi duygusal anlar yaşanmasına neden oldu. Coşkun, bu tür organizasyonlara devam edeceklerini, bölge kadınlarının kalkınması ve karar mekanizmalarında yer alması için çaba harcayacaklarını söyledi.Kaleburnu köyü kadınlarının da katıldığı etkinlik bölgede büyük memnuniyet yarattı. Konuşmaların ardından Türkçe, Rumca şarkılar çalınarak danslar edildi.
8 Mart Emekçi kadınlar günü nedir?
Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.
Tarihçe
8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.
26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.