• BIST 8663.88
  • Altın 3020.814
  • Dolar 34.3431
  • Euro 37.3792
  • Lefkoşa 15 °C
  • Mağusa 12 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 12 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 0 °C

Direndiler, mühürletmediler!

Dipkarpaz’da faaliyet gösteren ve mahkeme kararı ile haklarında yıkım veya taşınma emri bulunan iki işletme dün Çevre Koruma Dairesi tarafından mühürlenmek istendi...
Direndiler, mühürletmediler!

Gamze Pir Baykur - DETAY ÖZEL

Dipkarpaz’da Doğal ve Ekolojik Sit Alanı ilan edilen Altın Kumsal sahilinde faaliyet gösteren ve haklarında Yüksek İdare Mahkeme tarafından verilmiş yıkım veya taşınma emri bulunan Burhan’s Place ve Teko’s Golden Beach isimli işletmeler verilen 3 aylık sürenin dolmasının ardından dün Çevre Koruma Dairesi tarafından mühürlemek istedi. Yasal prosedürü uygulayarak Burhan’s Place ile Teko’s Golden Beach isimli iş yerlerini mühürlemek isteyen Çevre Koruma Dairesi, işletme sahipleri ve bazı köylüler ile karşı karşıya kaldı. Tesislere giden yolu araçlarıyla kesen işletme sahipleri ve köylüler, Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı ile yetkililerin tesislere ulaşmasını engelledi.

İşletme sahipleri ve köyülüler direndi...

İşletmelerin mühürleneceği haberini alan Burhan’s Place işletmecisi Burhan Kalın ile Teko’s Golden Beach işletmecisi Gültekin Erdoğan’a destek vermek için tesislerin bulunduğu yere gelen diğer işletme sahipleri ile köyülüler araçları ile yolu keserek ne Çevre Koruma Dairesi yetkililerinin ne de polisin tesislere geçişine izin vermedi. İşletmesinin mühürleneceğini duyan Burhan Kalın “Beni öldürmeden mühürleyemezsiniz. Bana kelepçe vurun hapise atın öyle mühürleyin” diye isyan etti. İşletmeleri mühürlemek isteyen Çevre Koruma Dairesi, işletme sahipleri ve köylülerin tepkisi ile karşılaşınca mühürleme işlemini gerçekleştiremedi.

deli.jpg

Kalın: “Devlet protokolü var...”

kalin.jpg

Burhan’s Place isimli iş yerinin işletmecisi Burhan Kalın, tüm odalarının dolu olduğunu belirterek, Yüksek İdare Mahkemesinin, yıkım veya taşınma emri verdiğini ve bunun için ise 3 aylık bir süre tanıdığını anımsattı. Hükümetin başka bir yere taşınabilmeleri için çalışma başlattığını ancak hala daha yıkım emrinin geçerli olduğunu söyleyen Kalın, geçen bu süre içerisinde işletmesini yıkma veya taşıma gibi bir girişimde bulunmadığını çünkü ortada devlet protokolü olduğunu ifade ederek “Belirsizlik nedeni ile faaliyetlerime ve müşteri alımına devam ettim” dedi. Altın Kumsal’ın Doğal ve Ekolojik Sit Alanı ilan edilmeden önce işletmesinin bulunduğu yerin 400 metre kare olarak var olduğunu ve aniden Altın Kumsal’ın SİT alanı olarak ilan edildiğini belirten Kalın, “SİT alanına inşaat yapılamazsa neden Kocareis’e dokunulmuyor? İşletmecisi Türkiye’li olan 9 işletme mahkemelikken işletmecisi Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum olan yerlere neden dokunulmadı? Ayrımcılık yapılıyor” diye isyan etti. Devletin turizm acentelerine her turist başına 60 Euro verdiğini söyleyen Kalın, işletmesine turisti kendi imkanlarıyla getirdiğini ve devletten hiç bir katkı almadığını belirtti.

 

Civelek: “Bizim yerimizi yıksınlar ama Kıbrıslı Türklere ve Kıbrıslı Rumlara da dokunsular”

civelek.jpg

Mahkeme süreci devam eden Gold Island isimli işyerinin işletmecisi olan Hüseyin Civelek, kendi işletmesinin de mahkemelik olduğunu belirterek, işletmesini yapabilmek için varını yoğunu sattığını ve devletten hiç bir katkı almadan 700 bin Dolar para harcadığını söyledi. “Bizim yerimizi yıksınlar ama Kıbrıslı Türklere ve Kıbrıslı Rumlara da dokunsular” şeklinde konuşan Civelek, kendilerine yapılanın zulümden başka birşey olmadığını söyledi.

 

Korkmaz: “Burayı başkalarına verecekler...”

korkmaz.jpg

Mahkeme süreci devam eden işletmelerden olan Turtle’s Beach isimli işyerinin sahibi Hasan Korkmaz, 1990 yılından beri Turtle’s Beach isimli işyerini çalıştırdığını ve devletin kendilerine izin verdiğini söyledi. Altın Kumsal’ı başkalarına vereceklerini ve bunun için çok üzüldüklerini dile getiren Korkmaz “Biz burada çoluğumuz çocuğumuzun ekmek parasını kazanıyoruz”dedi.

Aktolgalı: “İşlemi gerçekleştiremiyoruz...”

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun ile konuşan Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolga, “Yüksek İdare Mahkemesi kararı bana mühürlememi emrediyor. Mühürledikten sonra yetki ve görev kaymakamlıkta” dedi. İşletme sahipleri ve köylülerin direnişi ile karşılaşan Aktolgalı “Direnişten dolayı işlemi gerçekleştiremiyoruz” diyerek mühürleme işlemini yapamadan geri dönmek zorunda kaldı.

 

Coşkun: “Mahkeme kararına karşı değiliz...”

11183.jpg

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun, üzüntü duyduğunu belirterek, mahkeme kararına karşı olmadıklarını ancak uygulama yanlışı olduğuna inandıklarını ifade etti. Bayram üzeri işletmelerdeki bütün odaların kiralandığını dile getiren Coşkun, yaptığı bir araştırmaya göre 10 yıl önce sahilleri beton dolduran kişiler hakkında verilmiş olan mahkeme kararlarının yerine getirilmediğini belirtip Dipkarpaz’da bu adaletsizliğe karşı isyankar bir halkın olduğunu vurguladı. “Adalet uygulanacaksa KKTC’nin her yerinde uygulanmalı” şeklinde konuşan Coşkun, Çevre Koruma Dairesi Müdürünün daha önce Dipkarpaz’a hiç gelmediğini ama Dipkarpaz hakkında karar aldığını söyledi. Kimsenin Dipkarpaz’da izinsiz yapı yapmadığını da ifade eden Coşkun, geçmiş yıllarda siyasiler tarafından izin verildiğini ama şimdi ise siyasilerin halkı polis ve yargı ile karşı karşıya getirmeye çalıştığını belirtti. Coşkun “Acaba siyasiler burayı boşalttığında kime peşkeş çekecekler?” diye sorarak isyan etti. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler