Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Baş Diyetisyeni Öğrt.Üy. Dr. Hatice Baygut, Doğru beslenme ile yorgunluğu nasıl aşılması gerektiği yönünde önemli ipuçları verdi...
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Baş Diyetisyen Hatice Baygut "Yorgunluk için genel anlamda bir tanımlama yapmak zordur. Kişinin günlük aktivitelerine başlamak için kendinde yeterli gücü, enerjiyi bulamaması ya da rutin aktivitelerinin bitiminde tükenmişlik hissinin gelişmesi durumudur. Yorgunluk, subjektif, kişinin algılaması ile ilgili bir yakınmadır, bu sebeple kişisel farklılıklar gösterir” dedi.
Halsizlik, isteksizlik, güçsüzlük, yıpranmışlık, sıkıntı gibi tanımlamalar benzer durumu tanımlamak için sıklıkla kullanıldığını belirten Baygut, bu durumun, yetersiz dinlenmekten kaynaklanabileceği gibi, beslenmenizdeki düzensizliklerden de ileri gelebileceğini vurguladı. Niasin, B1, B2, B6, B12, folik asit ve C vitamini ile demir, potasyum, krom, selenyum ve iyot minerallerinin yetersizliği durumunda yorgunluk kendini gösterdiğini anlatan Baygut, bağışıklık sistemini güçlendirip, enerji verecek besinleri tüketmenin yorgunluğu önlediğinin altını çizdi.
İşte Size Yorgunluğu Giderecek Yiyecekler
*C vitamini yüksek olan meyvelerin öncelikli tercihi yararlı olacaktır. Kuşburnu, karpuz, mandalina, kivi, portakal, elma, kayısı, üzüm, avokado, muz tüketimine özen gösterilmelidir.
*C, E ve B2 vitamini ile demir ve potasyum minerali açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzelerin özellikle koyu renkli olanlarının (ıspanak, roka, pazı, nane, tere) tercih edilmesi önerilmektedir. Lahana, kereviz, bezelye, havuç, patates, turp, mantar, soğan, kırmızı pancar, sarımsak, sivribiber, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası tüketimini artırmak faydalı olacaktır.
*Niasin ve B2 vitamini, demir, krom, selenyum ve iyot minerali içerdiği için haftada 2-3 kere balık yenilmelidir.
*Niasin ve E vitamini, demir ve potasyum minerali içeren fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz gibi yağlı tohumların tüketim sıklığına önem verilmeli, günde bir avuç kadar yenilmesi yeterlidir.
*İçermiş olduğu doymamış yağ asitleri sayesinde yumurta çok besleyici bir besindir. Ayrıca Niasin, E ve B2 vitamini ile demir, krom ve iyot minerallerinden zengin olan yumurta anne sütü kalitesinde protein içerir ve "örnek protein" olarak tanımlanır Yüksek kolesterol, tansiyon, karaciğer yağlanması gibi sağlık problemleri varsa; farklı günlerde olmak koşulu ile haftada 2 kere tüketilebilir. Kişi seviyorsa ve sağlık problemi bulunmuyorsa her gün bir adet yenilebilir.
*Niasin, B1 ve B2 vitamini ile demir ve potasyum içeriğinden ötürü kurubaklagiller yorgunluğa birebir gelir. Aynı zamanda içerdiği diyet lifi (posa) sayesinde kan şekerini kontrol altında tutarak vücut direncinin sürekliliğini sağlar. Bu nedenle haftada 2-3 kere kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya, kuru bakla, kuru börülce, soya fasulyesi gibi baklagil tüketilmelidir.
*Niasin, E, B1 ve B2 vitamini ile potasyum, krom, iyot ve az da olsa demir minerali açısından zengin olan kepekli tahıl ürünlerinin (esmer ekmek, bulgur, kepekli pirinç, makarna, erişte ve un) tercih edilmesi; işlenmiş olan tahıllardan uzak durulması yorgunluğu önlemek adına büyük önem taşır.
*Niasin ve B2 vitamini ile demir, potasyum, krom ve iyot minerali içeren süt, yoğurt ve peynirin yarım yağlı tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır.
*Düzenli olarak yapılan egzersizler de vücudu canlandırmaya yardımcı olur.
*Alkolü azaltmak da yorgunluktan kurtulmada en önemli etkenlerden birisidir. Çünkü alkol bağışıklık sistemini zayıflatır ve yorgunluğa sebep olur.
*Kafein içeren içecekler de makul ölçülerde tüketilmelidir. Kafein; sinir sistemini uyarır ve uykuya dalmayı etkileyerek semptomları şiddetlendirir.
*Ayrıca, asitli içecekler, hazır besinler, sakatatlar, çok yağlı ve şekerli besinler yorgunluk vermektedir. Bunları azaltmakta yorgunluktan kurtulmakta etkendir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.