Geçtiğimiz hafta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Ortadoğu- Suudi Arabistan kaynaklı Middle-East Respiratory Synsitsial Virüs (MERS) infeksiyonunun Çin-Güney Kore’ye yayılması üzerine üye ülkelerini alınacak önlemler konusunda uyardı.
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalından Prof. Dr. Nedim Çakır Mers Virüsüne karşı Dünya Sağlık Örgütü'nün üye ülkelerine çağrıda bulunarak uyardığını anlattı.
Mers Virüsü Yüzünden 5 BİN Kişinin Karantinaya Alınması Gerekiyor
Prof.Dr. Çakır şöyle devam etti; Örgüt bu son salgında 16 Haziran 2015 itibariyle bölgede laboratuarca doğrulanmış toplam 154 hasta saptandığını, bunlardan 150’sinin Kore Cumhuriyetinden, birinin Çin’den bildirildiğini bunlardan şimdiye dek 18 hastanın da doğrudan ve komplikasyonlardan ötürü yaşamını yitirdiğini bildirdi. Bir diğer kaygı verici istatistik ise Kore’deki bu olgulardan 5’inin sadece dün bir gün içinde tanı alması. Yine, yapılan araştırmalarda bu hastaların kuluçka devri ve başlangıç aşamasında 5 binin üzerinde kişiyle yakın temas içinde oldukları, sadece 15 hazirandaki 5 hastanın toplam 360 kişiyle temas etmesi bu, bu temastan etkilenmesi beklenen yaklaşık 650 kişinin karantinaya alınmasına yol açtı. Ancak salgınlar bilimiyle uğraşanlar bu salgında çok daha fazla kişinin virüs ile bulaşlı olabileceğini hesaplıyorlar. Onların hesapları yaklaşık 5.000 kişinin karantinaya alınması gerektiği yönünde. Bu salgına muhtemelen Arap Yarımadasına ziyaret yapan Koreli iş adamlarının yol açtığı sanılıyor. DSÖ yetkilileri Kore salgınının MERS’in Suudi Arabistan’da 2012 yılında ilk ortaya çıkışından sonra, Suudi Arabistan dışındaki en büyük salgın olduğunun da altını çiziyor.
Mers Virüsünden Etkilenenler Daha Çok İleri Yaştakiler
Koreli yetkililer ölenlerin daha çok ileri yaştakiler ile başka bir kronik hastalığın üzerine MERS enfeksiyonu ekleniş kişiler olduğunun altını çizerek bu hastalıkla ilgili bildiklerimizi bir kez daha teyit ediyorlar.
Kısaca MERS virüsünü ve hastalığını gözden geçirmekte yarar var. Bunun için de benzeri hastalıkları kısaca hatırlamak gerek. MERS virüsü solunum yollarına yerleşen bir virüs türü. Hastalık yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, halsizlik, bitkinlik gibi belirtilerle başlıyor. Kısa sürede hastaların genel durumu ciddileşebiliyor. Özellikle diyabet (Şeker), kronik kalp veya akciğer hastalığı olanlar ile böbrek yetmezliği veya kanser tanısı almış hastaların kendilerini olası MERS enfeksiyonundan özellikle korumaları gerekiyor. Tabii, alınması gereken bir diğer önlem de Şu aralar başta Suudi Arabistan olmak üzere pek gerek yokken Orta Doğu ülkelerine ziyaretler yapmamak, eğer bu ziyarette zorunluluk varsa hastalığın özellikle ilk yıllarda develerden insanlara bulaştığını hatırlayarak başta develer olmak üzere evcil hayvanlarla temas etmemek.
MERS konusunda dikkatli olmamızı gerektirecek bir diğer konu da yaklaşan Hac mevsimi. Bu nedenle ileri yaşta olan, kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın bu sene hac yükümlülüklerini ertelemeleri gerektiğini de belirtelim.
Solunum sıkıntısı ve yüksek ateşten rahatsız olan ve son iki hafta içinde Orta Doğu ülkelerine ziyarete gitmiş veya oraya giden benzer belirtiler gösteren kişiler ile, 2 metreden yakın yan yana gelmiş kişilerin hastanemize başvurmalarını öneririz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.