• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Lefkoşa 10 °C
  • Mağusa 10 °C
  • Girne 14 °C
  • Güzelyurt 9 °C
  • İskele 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 7 °C

Dünya’da en iyi eğitim sistemine sahip ülkeler ve biz!

Derviş DOĞAN

Eğitim tüm dünyada oldukça önemli kabul edilse de yine de her ülkenin bu işi aynı şekilde yapmadığı hatta bazı ülkelerin diğerlerinden çok daha iyi yaptığı aşikar. Batıdakiler genellikle kendi eğitim sistemlerinin en iyisi olduğunu varsayıyor. Ancak bu gerçekte pek de doğru olmayabilir. Pearson isimli bir eğitim grubu, bu tür varsayımların gerçek olup olmadığını ortaya çıkarmak için notlar gibi ölçülebilir verileri kıyaslayarak eğitim sistemlerinin başarısına göre dünyadaki pek çok farklı ülkenin bir sıralamasını oluşturdu.

Sonuçlar oldukça çarpıcı. Özellikle de en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip olduğu düşünülen Amerika’nın pek çok Avrupa ülkesinin altında 14. sırada yer alması gibi.

Hangi ülkeler vatandaşlarına en başarılı eğitimi sunuyor?

Social Progress Imperative, tüm dünyadaki temel eğitim düzeyleri üzerine bir araştırma derledi ve bunu Sosyal Gelişim Endeksi’nin bir parçası olarak açıkladı. Bu sonuçlar, sosyal gelişimi ölçmenin titiz ve kapsamlı bir yolunu sunuyor: Bir ülkedeki yetişkin okuryazarlık oranı, ilköğretime kaydolma, ortaokul ve liseye kaydolma ve kadınların okulda geçirdiği ortalama yıl sayısı gibi faktörleri içeren “Temel Bilgiye Erişim Düzeyi” puanları. Bu bileşenler hangi ülkelerin daha iyi eğitim olanakları sağladığını belirliyor.

Buna göre en İyi Eğitim Sistemine Sahip Ülkeler:
Doğu Asya ülkeleri diğerlerinin üzerinde bir performans göstermeye devam ediyor. Güney Kore, sıralamanın en başında yer alırken, onu Japonya (2), Singapur (3) ve Hong Kong (4) takip ediyor. Tüm bu ülkelerin eğitim sistemleri “çabayı” doğuştan gelen “zekadan” üstün tutuyor ve sistemlerin çok net öğrenme çıktıları ve hedefleri bulunuyor.
Geleneksel olarak güçlü performans gösteren İskandinavya ülkeleri güçlerini kaybetme belirtileri gösteriyor. 2012 Endeksi’nin lideri olan Finlandiya sıralamada 5 sıra aşağı düşerken, İsveç 21′inci sıradan 24′üncü sıraya düştü.
Dikkate değer gelişme gösteren ülkeler arasında İsrail (12 sıra birden yükselerek 17. oldu), Rusya (7 sıra birden yükselerek 13. sırada yer aldı) ve Polonya (4 sıra birden yükselerek 10.oldu) yer aldı.
Gelişmekte olan ülkeler Endeks’in alt yarısında yer aldı. 40 ülke arasında Endonezya yine sonuncu olurken, Meksika 39′uncu ve Brezilya 38′inci sırada yer aldı.
Yükselişte olan ve hatta ilk sıralarda bulunan Japonya’da ilk 5 yıl çocuklara günlük hayatlarında  karşılaşabilecekleri şeylerle ilgili bilgiler aktarıyorlar, bu bilgilerin içinde davranış, sevgi saygı üslup ve bir çok ev içi faaliyetler hakkında eğitim veriyorlar.

Ve gelelim bugün bunu sizlerle paylaşmamın nedenlerine.

Malum bizim buralarda da eğitim içler acısı.

Hatta çökmüş bir sistemin enkazında eğitiliyor çocuklar.

Bu durumdan rahatsızlık duyan yok tabi.

Ne meslek örgütleri, ne bu sorumluluğu üzerine alan devlet erki.

Peki neden?

Çünkü işin ucunda menfaatlar vardır.

Siyasetçi o mevkiye gelirken, ve sorumluluk üstlenirken derdi bir sonra ki seçimdir.

Meslek örgütlerine gelince.

Çok ilgiliymiş gibi görünseler de önceliklerinde eğitim falan yoktur.

Siyaset yapmak ilk sırada ki öncelikleridir.

Hoş çoğunlukta öğretmenlik mesleğini icra edenler de bu durumdan pek rahatsız gibi değiller.

Çünkü mevcut eğitim düzeni içerisinde menfaat sağlıyorlar.

Bugün ilk öğretim dahil 4. Sınıftan itibaren çocuklar çeşitli dersanelere gitmeye mecbur bırakılıyorlar.

Neden?

Çünkü bu kokuşmuş eğitim sisteminin içinde kötünün iyisi bir okula girebilmek için amansız bir yarışın içerisine sokuluyorlar.

Küçücük bedenler üzerinde bir yıkım psikolojisi uygulanıyor devlet eliyle.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları