Bakanlıkta yer alan toplantıya, Lefke Avrupa Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, İTÜ KKTC, Akdeniz Karpaz Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lefkoşa İngiliz Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Girne Üniversitesi ve Kıbrıs Amerikan Üniversitesi’nden rektör ve temsilciler katıldı.
Kemal Dürüst, toplantı öncesinde basına yaptığı açıklamada, üniversite rektör ve temsilcileriyle toplantının iki ana gündem maddesi olacağını söyledi.
Toplantının gündeminde ülkedeki üniversitelerin önemli çıkış ve atılımlarını ileri taşımak, ekim ayına yönelik ciddi tedbirler almak, artan öğrenci akışı yanında, öğrenci profilinin kalitesinin nasıl arttırılacağı konularının olduğunu ifade eden Dürüst, ayrıca öğrenci akışıyla yaşanacak toplumsal sorunların engellenmesi konusunda alınabilecek tedbirlerin de yer aldığını anlattı.
ÜNİVERSİTELERİN TANITIMI AMAÇLI ETKİNLİK
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde ülkedeki üniversitelerin Türkiye’de tanıtımı amacıyla bir etkinlik düzenlenmesi konusunda bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Dürüst, bugünkü toplantıda ayrıca bu konun da rektör ve temsilcilerle görüşüleceğini ve etkinliğe verilecek ismin birlikte belirleneceğini kaydetti.
Bu yıl devlet çatısı altında gerçekleştirilmesi planlanan etkinliğin 1 gün süreceğine işaret eden Dürüst, konu hakkında yapılacak çalışmalar konusunda rektör ve temsilcilerle görüş alışverişinde bulunulacağını belirtti.
Dürüst, ülkedeki üniversitelerle gurur duyduklarını söyleyerek, KKTC’nin her gün geliştiğini ve üniversitelere sahip çıkılması gerektiğini kaydetti. Dürüst, öğrenci profilinin ve eğitim kalitesinin yükseltilerek, bunun dünyaya duyurulması gerektiğini vurguladı.
GÜZELYURT’A YAPILACAK YENİ ÜNİVERSİTE KONUSU…
Bakan Dürüst, bir gazetecinin sorusu üzerine, Güzelyurt’a yeni bir üniversite yapılması konusunda izin verildiğini, hatta bu iznin kendisi tarafından verildiğini söyledi.
Dürüst, bu iznin Güzelyurt’taki yaşama katkı sağlaması amacıyla verildiğine işaret ederek, bir üniversite izninin de İskele bölgesine verilmesini arzuladıklarını kaydetti.
Gelen öğrencilerin sosyal, konaklama ve diğer tüm ihtiyaçlarının kaliteli bir şekilde sağlanmasına imkan tanınmasını hedeflediklerini ifade eden Dürüst, bu imkan tanımanın da ülkenin kalkınmasını ve yatırımları beraberinde getireceğini söyledi.
Gelişimin önünde durmayacak bir vizyonu ortaya koymak gerektiğine dikkat çeken Dürüst, YÖDAK ve Yüksek Öğrenim ve Öğretim Yasası’nda yapacakları değişikliklerle üniversitelerin kurulumuyla ilgili çok ciddi radikal, çıtayı yukarı çekecek maddeler bulunduğunu anlattı.
Dürüst, yasayı yapmak üzere bakanlık olarak hazırlıklarının tamamlandığını ve hükümete sunma noktasında olduklarını ancak hükümetin bu konuda komite çalışması bulunduğunu ve kendilerinin de bu komiteyi beklemek durumunda olduklarını kaydetti.
Milli Eğitim Bakanı Dürüst, yasayı Bakanlar Kurulu veya meclise getirin çağrısı olduğu anda, bakanlığın yasayı sunabilecek durumda olduğunu sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.