• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Lefkoşa 9 °C
  • Mağusa 10 °C
  • Girne 11 °C
  • Güzelyurt 6 °C
  • İskele 10 °C
  • İstanbul 3 °C
  • Ankara -1 °C

E-Kitaba Geçilecek Altyapıya Sahip Olunmalıdır

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Özay Oral Kütüphanesi, Kıbrıs Türk Kütüphaneciler Derneği ve Türk Kütüphaneciler Derneği tarafından “E-Kitap: E-Fırsat Mı? E-Tehdit mi? E- Kitaplarda Türkçe İçerik ve SWOT Analizi” başlıklı panel gerçekleştirildi.
E-Kitaba Geçilecek Altyapıya Sahip Olunmalıdır

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Özay Oral Kütüphanesi, Kıbrıs Türk Kütüphaneciler Derneği ve Türk Kütüphaneciler Derneği tarafından “E-Kitap: E-Fırsat Mı? E-Tehdit mi? E- Kitaplarda Türkçe İçerik ve SWOT Analizi” başlıklı panel gerçekleştirildi.19 Ekim 2018 Cuma günü, saat 09:00’da, DAÜ Özay Oral Kütüphanesi Oditoryumu’nda düzenlenen panelde üniversite kütüphaneciliğinde her geçen gün artan elektronik bilgi hizmetleri ve dijital ortama dayalı yayınlar nedeniyle ciddi bir öneme kavuşan elektronik ortama dayalı kütüphane hizmetleri masaya yatırıldı.

Panel açılışında konuşan DAÜ Özay Oral Kütüphanesi Müdürü ve Kıbrıs Türk Kütüphaneciler Derneği Başkanı Osman Soykan katılımlarından dolayı herkese hoşgeldiniz diyerek DAÜ ve dernek olarak kütüphanecilik mesleğine emek veren kütüphanecileri bir araya toplamaktan dolayı sonderece mutlu olduğunu dile getirdi. Kütüphanecilik mesleğinde fikir ve görüş alışverişi ile bilgi paylaşımının son derece önemli olduğuna dikkat çeken Soykan, kütüphanelerin ne kadar bilgi kaynağına sahip oldukları değil bu kaynakları diğer kütüphaneler ile ne kadar paylaşabildiklerinin önemli olduğuna değindi. Bilginin kimin elinde olduğunun önemine değinen Soykan, bilgiden ne üretileceğinin ucu açık bir konu olduğunu ve kütüphaneciler olarak her zaman bilginin paylaşılabilir olmasını savunduklarını bildirdi.

Soykan’ın ardından konuşan Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal bilginin nasıl kullanıldığının son derece önemli olduğuna değinerek kütüphaneciler olarak bilgiye en tarafsız yaklaşan kurumların başında geldiklerini vurguladı. Kartal, e-kitap konusunda dünyada dinamik bir gelişme yaşandığına dikkat çekerek kütüphanelerin de yapı olarak çağa uygun dizayn edilmesi gerektiğini aktardı.

E-Kitaba Geçilecek Altyapıya Sahip Olunmalıdır

Açılışta konuşan DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam, son derece önemli bir konu üzerinde durulacağını dile getirerek e-kitap konusunun son derece önemli olduğunu vurguladı. Eğitim sisteminde e-kitaba geçilecek altyapıya sahip olunması gerektiği üzerinde duran Prof. Dr. Osam, eğitim sisteminde teknolojinin kullanılması ve eğitimcilerin de bu konuda yetkin olması gerektiğini aktardı. DAÜ’nün kurulduğu günden itibaren çağa ayak uydurmayı benimsediğini dile getiren Prof. Dr. Osam, dünyada 26 bin üniversitenin olduğunu ve değerlendirme kuruluşlarının üniversiteleri değerlendirirken altyapı ve öğrenciye sunulan imkanlara bakıldığını aktardı. Prof. Dr. Osam, DAÜ’nün uluslararası değerlendirme kurumları tarafından değerlendirildiğinde dünya üniversiteleri ile aynı listede olduğunu vurguladı.  E- kitap konusunun bir neslin kapanıp bir neslin açılmakta olduğunun göstergesi olduğunu da aktaran Prof. Dr. Osam, dünyada değişimin başladığını ve ilköğretimde A’dan Z’ye teknolojik kullanımın kulanılması gerektiğini vurguladı. Daha öz, daha nitelikli ve teknolojiyi daha çok kullanabilen bir eğitim sistemine geçilmesi gerektiği üzerinde duran Prof. Dr. Osam, panel sonucunda eğitim sistemine yönelik önerilerin getirilmesi gerektiğine inandığını da vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Osam tarafından panel katılımcılarına, Kıbrıs Türk Kütüphaneciler Derneği’ne, Türk Kütüphaneciler Derneği ile sponsor firmalara teşekkür belgesi takdim edildi.

Okuma Kültürü Konuşuldu

Ardından, Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Yılmaz, “E-kitap: Okuma Kültürü, Eğitim ve Kütüphaneler Açısından Bir Değerlendirme” başlıklı sunumgerçekleştirdi. Sonrasında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı ve Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu (ANKOS) Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Çetinkaya’nın moderatörlüğünde panel gerçekleştirildi. Panelde Atılım Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Emre Hasan Akbayrak, İstanbul Teknik Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Göknur Aslan ve Gündoğan/Sam Yayınevi’nden Eren Gündoğan sunumlar gerçekleştirdi.

Söz konusu panele DAÜ Akademik İşler’den Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halit Tanju Besler ile çok sayıda akademik personel, yönetsel personel ve halktan katılım da gerçekleşti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler