Kaliteli bir yaşam için sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak gerekir. Bugün çeşitli egzersiz türlerinin vücudumuza sağladığı yararlardan bahsedeceğim.
Pilates: Joseph Pilates tarafından 20. Yüzyılın başlarında geliştirilmiştir. En küçük kaslara dahi etki edebilen iyi bir egzersiz türüdür. Kişinin kendi ağırlığını kullanarak yaptığı egzersizlerle, vücudunu ve zihnini kontrol altına almasına dayanır. Joseph Pilates,bu egzersiz için “ Sadece üç derste farkı hissedecek, on derste farkı görecek ve yirmi derste tamamen farklı bir vücuda sahip olacaksınız” demiştir. Kas ve iskelet sisteminde oluşabilecek sorunları engellemek için koruyucu olarak uygulanabileceği gibi bu sistemlerde meydana gelen problemler (bel fıtığı, boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, skolyoz, kifoz vs.) sonrasında doktor ve fizyoterapist tedavisinin ardından destekleyici amaçlı olarak uygulanabilmektedir. Omurgayı destekler ve bedenin dengesini sağlar. Konsantrasyon gücünü artırır. Karın kaslarının sıkı ve kuvvetli olmasını sağlar. Vücuda esneklik verir ve zihinsel odaklanmayı güçlendirir.
Yoga: Nefes, hareket ve meditasyonun bir araya gelmesiyle oluşur. Düzenli yapıldığında kilo kontrolü sağlamaya yardımcı olur. Hormonal dengeyi düzenler. Hamile olan kişiler de nefes teknikleri, gevşeme ve odaklanma tekniklerini kullanarak yoga yapabilir.
Zumba: Eğlenceli müzikler eşliğinde yüksek tempolu hareketler yaparak, vücuttaki kasların çalışmasını sağlayan bir fitness dans programıdır. Zumba ile saatte 500-700 kalori yakılır.
Squat: Alt vücut kaslarını ve bağ dokularını güçlendirir. Tek bir hareketle birçok kas grubunun çalışmasını sağlar. Squat yapıldığında nabız hızlanarak kan dolaşımı artar ve yağ yakımına yardımcı olur.
Kangoojumps: Bu egzersiz, uzayda zaman geçiren astronotların kemik ve kas kütlesi kaybını geri kazandırmak için NASA bilim adamları tarafından bulunmuştur. Kangoojump, eklemleri ve omurgayı korur. Kas iskelet sisteminin güçlendirilmesini sağlar. Lenf dolaşımına yardımcı olur. Kan kolesterolü ve trigliserit seviyelerini azaltır. Doku yenilenmesine yardımcı olur.
İp atlamak: Vücuttaki kasların çalışmasını sağlar ve bir saatte yaklaşık 600-800 kalori harcanır. Yavaş tempoda başlayarak hızı artırılmalıdır. Vücudun sıkılaşmasını sağlar. Kan dolaşımını hızlandırır ve lenf sisteminin verimli çalışmasına yardımcı olarak selülitlerin azaltılmasını sağlar.
Yüzmek: Kasların dayanıklılığını ve esnekliğini artırır. Kilo verme ve kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur. Harcanan kalori egzersizin yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Bir saatte yaklaşık 500-700 kalori yakılır.
Egzersiz yapmak metabolizmayı hızlandırır. Vücuda endorfin hormonunun salgılanması sağlayarak, strese iyi gelir.
Egzersiz yapan kişilerin; kas kütlesinin artması, yağ miktarında azalma sağlaması ve daha iyi bir verim alabilmeleri için düzenli beslenmeleri önem taşır. Egzersizin ara öğünden bir saat sonra yapılması; kan şekeri dengesinin sağlanması, kramp oluşmaması ve hareketlerin rahat yapılmasında önem taşır.
Sağlıklı beslenme ile birlikte egzersiz de yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.