• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bütçesi onaylandı

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi, Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Bütçesini oyçokluğu ile onayladı.
Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bütçesi onaylandı

Bakanlık bütçesi komitede 10 bin TL artışla 17 milyon 781 bin 400 TL olarak kabul edildi.

Komite bugün Hukuk Dairesi ve Milli Eğitim Bakanlığı bütçelerini görüşecek. Komite ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında DAÜ konusunu da ele alacak.

Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, komitede yaptığı konuşmada, Yeşil Hat Tüzüğü’nden bu mevcut hali ve ince kanallarıyla artık hiçbir şey olmayacağını, yeşil hat tüzüğünde sınırların kaldırılması gerektiğini ifade ederek, burada önemli olanın ticari sınırların ortadan kaldırılması ve karşılıklı olarak malların serbest satılması olduğunu söyledi.

Atun, Haspolat Sınır Kapısı’nın sadece iki taraftaki endüstriyel ürünlerin alım satımı  kapsamında açılmasını isteyeceklerini de ifade ederek, “Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında sınırsız her iki taraf da kendi ürünlerini alıp satabilmeli, mallar ürünler rahatça alınıp satılabilmeli,  tüzüğün kapsamı genişletilmeli, çünkü tüzük artık çağ ve küresel dünya anlayışıyla çelişiyor” diye konuştu.

SOYER

Komite Başkanı Soyer de, Ekonomi Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında söz alarak, şirketleşme konusunda yapılması gereken düzenlemeler olduğunu söyledi.

“Şirketlerimizin kurumsallaşması ve güçlenmesi şarttır” diyen Soyer, bunun için ivedi olarak Şirketler Yasası üzerinde çalışılması, şirket tüzel kişiliklerinin mevduatlarının sigorta kapsamına alınması ve bordroların şirket hesaplarından kesilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kardan öz sermayeye aktarılacak belirli bir miktardaki tutarlara vergi muafiyeti sağlanarak, şirket öz sermayelerinin güçlendirilmesi gerektiğini anlatan Soyer, hem kamu, hem özel sektör borçlarının oldukça yüksek olduğunu söyledi.

ATUN

Ekonomi Bakanı Sunat Atun, yeniden söz alarak, bütçe görüşmesinde tüm görüşlere teşekkür ederek, tüm görüşlere önem verdiğini belirtti.

Ülkenin, 2016-2018 orta vadeli programında yüzde 5’lik bir büyüme hedefi koyduklarını, DPÖ’nün de çok iyi bir çalışma yaptığını ifade eden Atun, büyümenin siyasi irade görevi olduğunu vurguladı.

Sunat Atun, dünyadaki hidrokarbon kaynakları üzerinde ciddi araştırmalar olduğunu ve bu araştırmalarda Kıbrıs’ın bulunduğu bölgenin de yer aldığını anlatarak, bu bölgelerde büyük rezervler bulunduğunu, bu yüzden bölge siyasetinin her gelişmeye açık olduğunu kaydetti.

Atun, ABD, Rusya, Çin, Suudi Arabistan gibi büyük ekonomilerin rekabet içinde olduğunu ve düşen petrol fiyatlarından büyük zararlar ettiklerini ifade etti. Atun, ülkedeki petrol fiyatlarıyla ilgili ileriye yönelik tahminler yapılamadığına dikkat çekti.

Dünyadaki büyük ekonomilerde ne zaman faiz artırımı yapılacağı veya ekonomik gelişmelerin nasıl olacağı konusunda tahmin edilemediğinden bunun ülkeye belirsizlik olarak yansıdığını anlatan Atun, 

Türkiye’nin de büyüme oranını yüzde 4 olarak belirlediğini, bu çerçevede kendilerinin de büyüme oranını yüzde 6-7 civarında olması hedefi öngördüklerini söyledi.

Ülkedeki işsizlik ve kayıt dışı yaşama değinen Atun, vergi kaçaklarının da bundan kaynaklandığını, bu yüzden bu konularda reforma ihtiyaç bulunduğunu ve sosyal güvenlik açığının kapatılarak, geleceğe katkı yapılması gerektiğini belirtti.

Atun, ülke ekonomisinin gelişimine yönelik uzmanların katılımı ile bir protokol hazırlığının şart olduğunu, bakanlık olarak görevi devraldıklarından sonra bu hazırlıkları sürdürdüklerini ifade ederek, örnek olarak 2016 bütçe ödeneğinde sanayi bölgelerine 5 milyon 600 bin TL, esnafa 4 milyon TL gibi Türkiye kaynaklı katkılar öngördüklerini kaydetti.

Rekabet Kurulu, Kıbrıs Türk Standartları, Şirketler, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi konularında çalışmaların sürdüğünü, vergi gelirlerinde artış öngördüklerini ifade eden Atun, “Yeşil Hat Tüzüğü’nden de artık hiçbir şey olmaz” dedi.

Atun, Yeşil Hat Tüzüğü’nde sınırların kaldırılması gerektiğini ifade ederek, burada önemli olanın ticari sınırların ortadan kaldırılması ve karşılıklı serbest satışlar olduğunu söyledi.

Haspolat Sınır Kapısı’nın da sadece iki taraftaki endüstriyel ürünlerin alım satımı  kapsamında açılmasını isteyeceklerini ifade eden Sunat Atun, “Her iki taraf da kendi ürünlerini alıp satabilmeli. Mallar, ürünler ve hizmet rahatça alınıp satılabilsin. Kapsamı genişletilmeli. Çağ ve küresel dünya anlayışıyla artık çelişiyor” diye konuştu.

Atun, kooperatiflerin sayısının artırılmasının da düşünülebileceğini ifade ederek, bunu yaparken de devlete borcu olanların ayrıştırılmaması ve amacın bu kişileri veya şirketlere “can suyu” vererek, sisteme yeniden kazandırılması olması gerektiğini kaydetti.

Sanayi bölgelerine yönelik Türkiye’den kaynak beklentilerinin de olduğunu ifade eden Atun, Haspolat, Güvercinlik ve Alayköy Sanayi Bölgelerinde 2. Etap çalışmalarının başlatılmasını öngördüklerini anlattı.

Atun, milletvekillerinden gelen çeşitli soruları yanıtlayarak, KTHY binası satışının ileriki aşamada yapılacağını, batık bankalarla ilgili gerekli çalışmaların gerçekleştirileceğini ve kredilerle ilgili yeni açılım adımları atılabileceğini kaydetti.

Daha sonra Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Soyer, Ekonomi Bakanlığı’na bağlı Rekabet Kurulu’ndan komiteye gelen, “davalar ve ödemeler”le ilgili ödeneğin artırılması ve kurula 3 sözleşmeli personel alınması talebini okudu.

Atun da bunu uygun bulduğunu belirterek, bu taleplerin gerekçelerini anlattı ve rakamın 40 bin TL’den 60 bin TL’ye çıkarılabileceğini anlattı.

Soyer de, bu rakamın 50 bin TL’ye yükseltilebileceğini ifade ederek, bu konudaki görüşlerini dile getirdi. Maliye Bakanlığı yetkilileri ise bu konuda bütçe artırımı yerine yıl içinde gerekmesi halinde bunu karşılayabileceği taahhüdü verdi, istihdam yetkisi verme konusunda ise yetkisinin olmadığını kaydetti.

Soyer, Rekabet Kurulu ödeme kaleminin 10 bin TL artırılması için komiteye sunulan öneriyi oyladı ve öneri oy çokluğuyla kabul edildi.

Ekonomi Bakanlığı Bütçesi de konuşmaların ardından 10 bin TL artışla 17 milyon 781 bin 400 TL olarak oyçokluğu ile onaylandı.

Komite bugün Hukuk Dairesi ve Milli Eğitim Bakanlığı bütçelerini görüşecek. Komite ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında DAÜ konusunu da ele alacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler