• BIST 8885
  • Altın 3018.131
  • Dolar 34.3001
  • Euro 37.1624
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 27 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesi görüşülüyor

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Bütçesi görüşülmeye devam ediliyor.
Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesi görüşülüyor

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Bütçesi görüşülmeye devam ediliyor.

ATUN

Toplantıda, Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami’nin sunumunun ardından ilk konuşmayı yapan UBP Milletvekili Sunat Atun, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı döneminde kendilerinin “çok önemli ve son derece güçlü bir bakanlık görevi” yaptıklarını kaydetti.

Oluşan 4’lü koalisyon hükümetinde Bakanlığın kuruluşundaki alt dairelerin azaltılmasını eleştiren Atun, bakanlığın bu haliyle, yatırım değil daha fazla idari bir bakanlık pozisyonunda olduğunu söyledi.

2018 yılında yüzde 30’lar çapında büyüyen bir bütçede Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın daha da küçüldüğünü söyleyen Atun, Bakanlığın bütçeden aldığı payın düştüğünü, bu bakanlığın da yatırımlar yapan bir Ekonomi Bakanlığından çıktığını kaydetti.

Kobigem’in kendi döneminde hayata geçtiğini dile getiren Atun, çok büyük bir finansal akışı oluşturulan bu kurumun da Ekonomi Bakanlığı’ndan kopartılmasının çok büyük bir şansızlık olduğunu söyledi.

Para Kambiyo, Kobigem gibi önemli kuruluşların olmadığı bir bakanlığa, Ekonomi Bakanlığı denilmemesi gerektiğini söyleyen Atun, bakanlığın bundan böyle sadece sanayi ve ticaret bakanlığı olarak anılması gerektiğini kaydetti.

İhracatlar konusuna da değinen Atun, ihracat düzeyine ciddi şekilde önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Kendi dönemlerinde fuar ve toplantı ortamları düzenleyerek yerli ürünlerin tanıtımı için çok gayret sarf ettiklerini dile getiren Atun, bu tanıtımların devam etmesi gerektiğini söyledi.

2019 yılı içinde dış temas için iyi bir planlamaya ihtiyaç olduğunu dile getiren Atun, ithalattaki en büyük hakkın petrol ürünleri olduğunu vurguladı ve bunların da gaz, akaryakıt ve fuel oil olduğunu kaydetti.

Şirketler Mukayyitliği yasa tasarısının da kendi dönemlerinde hazırlanmaya devam edildiğini dile getiren Atun, yasanın Avrupa Birliği uyum yasa çalışması ile ilgili olmasından dolayı bunun hemen Meclis’e sevk edilmesi gerektiğini söyledi.

Atun, kendi döneminde çok gayret gösterdiklerini belirttiği Hal Yasasının da bir an önce Meclis’e getirilmesi temennisinde bulundu.

KKTC ile TC arasında imzalanan protokollerin önemine de dikkat çeken Atun, “şimdiki hükümetin herhangi bir plan içerisinde olmadığı görülüyor” dedi.

TC’den sağlanacak kaynakların kullanımı için imzalanan programın da icraatlara göre belirlenen takviminin yapılması gerektiğini, bu çalışmaların 2018 yılı bütçenin devamında başlanması, ekim kasım gibi de imzalanması gerektiğini dile getiren Atun, devamlılığı sürekli olan bu protokolün de hazırlanmamasını eleştirdi.

Atun, 2019 yılı için Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın bir büyüme planı olması gerektiği, 2019 ve 2020 yılı büyüme hedeflerinin ne olduğunun da sunulması gerektiğini söyleyerek, bunun da büyük önem taşıdığını kaydetti.

Atun, “Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, ülke ekonomisiyle ilgili, mevcut ekonomik konularla da ilgilenmesi gerekir” dedi.

Enerji konusuna da değinen Atun, şu anda sürdürülemez bir durum olduğunu, döviz ve petrol fiyatlarındaki artışın elektrikteki artışı ne kadar artırdığının görülmesi üzerine  kendileri döneminde kablo ile ilgili elektrik konusundaki çalışmaların da ne kadar önemli olduğunun görüldüğünü vurguladı.

Hükümette bulunan kişilerin muhalefetteki söylemlerini de eleştiren Atun, “arkadaşların bu söylemleri şu anda kendi ayaklarına sarıldı” dedi.

Kamu tüketiminin tarifesinin artırılmasını da eleştiren Atun, şu anda ülkede bu uygulama ile sosyal adaletin bozulduğunu belirtti.

Kablo ile elektrik getirilmesi konusunda daha somut bilgi isteyen Atun, Bakanlığın kablo konusuna sahip çıkmasından da memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Doğal gaz safhasında da önemli gelişmeler sağlandığını, kendileri döneminde kara ve denizlerde araştırmalar yapılmasının planlandığını söyleyen Atun, “sondaj platformunun gelerek çalışmaların yapılması gerektiğini, kendi döneminde takvimlendirme yapıldığını fakat şu anda bu takvimin biraz şaştığını” söyledi.

Atun, doğal gaz araştırılması çalışmalarının tamamının Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından yapılması gerektiğini de ekledi.

GÜNDÜZ

UBP Milletvekili Menteş Gündüz de, Serbest Limanın önemine vurgu yaparak, serbest limana giren malların kontrol edilmesi gerektiğini kaydetti.

Manifestolarda ciddi anlamda sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Gündüz, açık denizde malların satışı olduğunun bilindiğini belirtti.

Serbest limana giriş ve çıkışların kimin tarafından denetlendiğini soran Gündüz, serbest bölgenin denetiminin polis tarafından sağlandığının bilindiğini fakat buradaki mal girişi ve çıkışının nasıl denetlendiğinin de açıklanması gerektiğini kaydetti.

Gündüz, Serbest bölgede çalışanların da, ne tür şatlarda çalışıldığının denetimlerinin yapılıp yapılmadığını bilmek istediğini söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler