Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil’e Avrupa Parlamentosu tarafından verilen “2016 Avrupa Vatandaşlık” madalyası bugün düzenlenen törenle takdim edildi.
Elcil, AB üye ülkelerden her yıl 50 kişi ve kuruluşa verilen ödüle, “Kıbrıslı Türk ve Rum öğretmenlerden oluşan iki-toplumlu ‘Birleşik Kıbrıs’ platformu aracılığıyla, iki toplumlu değerleri teşvik eden, bir arada yaşam kültürünü geliştiren ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi çabalarına katkıda bulunacak bir eğitim sistemi için yaptığı çalışmalardan ötürü” önerilmişti.
Güney Kıbrıs’ta Avrupa Komisyonu tarafından kullanılan Avrupa Birliği Evi’nde düzenlenen ödül törenine, eski Kıbrıs Rum Yönetim Liderleri Dimitris Hristofyas ile Yorgo Vasiliu da katıldı.
ELCİL: “1974, TÜM KIBRIS İÇİN GERİYE DÖNÜLMEZ BİR SÜRECİN BAŞLANGICI”
Şener Elcil, törende yaptığı konuşmaya, toplumlar arası çatışmaların başladığı, göçlerin yaşandığı dönemdeki anılarını dile getirerek başladı ve “İnsanların köklerinden sökülen bir ağaç gibi yüzyıllar boyu yaşadıkları yerlerden atılmalarını hiçbir zaman kabullenmedim. Bu altüst oluş, benim hayatımda hiç bitmeyen bir göçmenlik acısı bıraktı” ifadesini kullandı.
1974 olaylarının tüm Kıbrıs için geriye dönülmez bir sürecin başlangıcı olduğunu kaydeden Elcil, “Kıbrıs’ta yaşanan bu acı süreç aslında çıkarları uğruna, yüzyıllar boyu beraber yaşayan insanları birbirine düşman edip, savaştıran ve kendini uygar devlet diye tanımlayanların tezgahından başka bir şey değildir” dedi.
Elcil, milliyetçilik ve ırkçılığın da eğitim yoluyla adaya getirildiğini belirterek, barışın bir erdem olduğunu ve insanların bilinçlenmesiyle mümkün olduğunu kaydetti.
Kıbrıs sorununu çözmenin, siyasilerin atacağı bir imzayla mümkün olmadığını, esas yapılması gerekenin toplumların birleştirilmesi olduğunu kaydeden Elcil, çözümün “her iki toplumun yakınlaşması, birbiriyle işbirliği yapması ve birbirine sahip çıkarak, bugünkü statükoyu değiştirmesiyle” mümkün olabileceğini belirtti.
Şener Elcil, bu kadar acının yaşandığı bir adada Martin Luther King gibi kendisinin de bir hayali olduğunu belirtti. Elcil, hayalini, “Irkçılığın, milliyetçiliğin, ayrımcılığın, tüm silahların, yabancı askerlerin olmadığı, temel insanlık değerlerinin yerleştiği, silahlara harcanan paraların eğitime, sağlığa ve Kıbrıslılar’ın refahına harcandığı, insanların seyahat ederken kimlik pasaport göstermediği, barikatların kalktığı ve iki toplumun kardeşçe ortak bir yaşam sürdüğü Birleşik bir Kıbrıs” sözleriyle ifade etti.
AP PARLAMENTERLERİNİN KONUŞMALARI
Etkinlikte Avrupa Parlamentosu Rum milletvekilleri Neoklis Silikiotis, Takis Hacıyeorgiu, Kostas Mavridis ve Eleni Theoharus birer konuşma yaptı.
Neoklis Silikiotis, Şener Elcil’in, oluşturduğu platformla birleşik, özgür ve müreffeh bir Kıbrıs’a ulaşılabileceğini gösterdiğini belirtti. Silikiotis, eğitim sistemlerinde, “şovenizmi teşvik eden unsurlar” bulunduğunu ve bunların kaldırılması gerektiğini söyledi.
Takis Hacıyeorgiu ise Şener Elcil’in hak ettiği ödülün Kıbrıs’ta bir çözümü görmek olduğunu söyledi ve adada varılacak bir çözümde Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlara, tüm Avrupa Birliği vatandaşlarına tanınan tüm hakların sunulması gerektiğini belirtti.
Kostas Mavridis de Elcil’e atıfta bulunarak “özel kişilerden birisin” dedi. Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların güvenli için “yabancı” askerlere ihtiyaç duyulmadığını savunan Mavridis, “farklılıklarımıza rağmen bir arada yaşayabileceğimizi düşünüyorum” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.