Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) fiyat artışı talebinde bulunduğunu ancak Bakanlar Kurulu’nun, bu talebin yeniden değerlendirilmek üzere Kurum’a geri gönderilmesine karar verdiğini açıkladı.
Yorgancıoğlu, “Bir taraftan elektrik fiyatlarının artırılması talebi hükümetin gündemine taşınırken, diğer taraftan istihdam yapılması doğru bir yol, izah edilir bir yol değildir. Bu nedenle kendilerini çırak olarak görmediklerini iddia edenlerin hükümeti de kendilerinin belirlediği fiyatı kabul etme makamı olarak görmemeleri gerekir” dedi.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basına yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu’nun, Elektrik Kurumu’nun fiyat artışı talebini de değerlendirdiğini ifade ederek, bu çerçevede Elektrik Kurumu ile ilgili bazı değerlendirmeler yaptı.
Yorgancıoğlu, CTP-BG/DP-UG hükümetinin 2013 yılının son çeyreğinde göreve geldiğini, bu dönemde Kıb-Tek’in borç batağında olduğunu, akaryakıt alma konusunda sıkıntı yaşadığını anımsatarak, bu kurumun yeniden yapılandırılması gerektiğini anımsattı.
“KIB-TEK İÇİN YÜZDE 20 ZAM YAPTIK”
Bu kapsamda o dönemin koşullarında ve öneriler ışığında hükümetin Kıb-Tek’in ayakları üzerinde durabilmesi ve özelleştirilme imkanının ortadan kaldırılması adına tüm eleştirilere rağmen yüzde 20’ye varan elektrik zammını onayladıklarını ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, o dönemden sonra yine Kıb-Tek’in yüksek faizli borçlarının yeniden yapılandırılması için bankalar arası piyasa ve bazı bankalardan düşük faizli borç alınması konusunda hükümetin kefil olduğunu anlattı.
“BORÇ YAPILANDIRILMASI İÇİN KEFİL OLDUK”
Yorgancıoğlu, ayrıca borçlu olan tüketicilerin borçlarının uzun vadeye yayılması için karar üretildiğini, bunun yanında mazot tasarrufu için led aydınlatma ve akım kaçağını önlemek için de akıllı sayaçlar alımını önerdiklerini ve onayladıklarını kaydetti.
Gelinen aşamada, geçen günlerde Elektrik Kurumu’nun yaklaşık 4-5 kuruşluk zam talebinde bulunduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, şunları kaydetti:
“FEDAKARLIK YAPIYORUZ”
“Biz bunu değerlendirdik ve maliyet analizi yapılmadığı, birim fiyatının mal oluş fiyatının neye denk geldiği tarafımıza bildirilmediği için yeniden değerlendirilmesi adına Elektrik Kurumu’na geri gönderilmesine karar verildi.
Hem hükümetimiz, hem devletimiz Elektrik Kurumu’nun sürdürülebilir bir yapıya sahip olabilmesi adına normalde 45 kuruş maliyeti olan enerjinin, devlet dairelerinde tüketilen kısmıla ilgili olarak 58 kuruş fiyat ödeyerek, Elektrik Kurumu’nun sürdürülebilir bir yapıda olması adına fedakarlık yapmaktadır.
Çünkü bu fark halkımızdan toplanan vergilerle ödenmektedir. Bir önceki dönemde ‘haksız yere enerji fiyatlarının düşürülmesini engelleyen’ konumda tanımlanan hükümetimiz, bugün ise ‘enerji fiyatlarının artırılmasını engelleyen’ bir anlayışla eleştirilmektedir. Bizim bunu kabul etmemiz, fiyat analizi yapılmadan bunu değerlendirmemiz mümkün değildir.
Üstelik bir taraftan fiyat artışı yapılırken, diğer taraftan kuruma istihdam yapılmasının da izah edilir bir yanı olmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle kendilerini çırak olarak görmediklerini iddia edenlerin, hükümeti de kendilerinin belirlediği fiyatı kabul etme makamı olarak görmemeleri gerekir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.