• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 10 °C
  • Mağusa 11 °C
  • Girne 13 °C
  • Güzelyurt 9 °C
  • İskele 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 1 °C

Elektrikte zam yok!

Enerji Bakanı Sunat Atun açıkladı...
Elektrikte zam yok!

 Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, BRT’de yayınlanan Çerçeve programına katılarak, enerji alanındaki hedefleri, ekonomide orta ve uzun vadede planlananlara ilişkin soruları yanıtladı.

 

Atun, Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesine ilişkin hükümetin ne zaman adım atacağıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi: “Türkiye Ekonomi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile konuyu yeniden gözden geçirdik. Bakan Berat Albayrak ile karşılıklı olarak niyetimizi teyit ettik. Bayramdan sonra İstanbul’da Enerji Kongresi var ve büyük bir olasılıkla Bakan Albayrak ile enerji alanında işbirliği anlaşmasını imzalayacağız” dedi.

Enerji konusunda Türkiye ile işbirliğinin 3 temel nokta üzerinde olacağına dikkati çeken Bakan Atun, yenilebilir enerjinin de üç temel noktadan biri olduğunu söyledi.

 

Atun, “Yaptığımız Yenilenebilir enerji tüzüğünü bizden sonra gelen hükümet çok daralttı ve üretimi teşvik etme yerine yatırımın önünü tıkadı. Süratle yenilebilir enerji tüzüğünü değiştiriyoruz ve hane halkına teşvik vereceğiz. Hane halkı hem mahsuplaşabilecek hem de hibe alacak. Ticaret haneler de yaptıkları yatırımın karşılığında yıl sonu mali olarak da mahsuplaşa bilecekler. Ve yine 40 megavata kadar ihale ile ülkemize yatırım yaptıracağız”dedi...

 

KARADA VE DENİZDE PETROL VE GAZ ARAMA ÇALIŞMALARINA YENİDEN BAŞLANACAK

Sunat Atun, “Türkiye Cumhuriyeti ile Yenilenebilir enerjide bir işbirliği kapsamımız var. İkincisi denizaltından kablonun döşenmesine ilişkin karşılıklı olarak işbirliğini imzalayacağız. Üçüncüsü de deniz ve karada petrol ve gaz araştırmalarına geçmiş dönemde kaldığımız yerden devam edilmesi yönünde mutabık kaldık. Sayın bakanla oturup yeni bir strateji belirleyeceğiz. Denizde ve karada yapılacak olan yeni araştırma noktaları ve bunların ticari değerlendirmelerine ilişkin stratejilerimiz ne olacak bunları belirleyeceğiz. Temel 3 nokta bu ve bir de ortak çalışma grubumuz oluşacaktır” şeklinde konuştu.

 

Hükümetin kablo ile elektrik getirilmesi konusunda kararlı olduğunu vurgulayan Bakan Atun, “Bugün üretim maliyetlerimiz 40 kuruşların üzerinde Türkiye’de ise 13-14 kuruşlarda. En fazla buraya 10 kuruş aktarım ve dağıtım maliyetleri deseniz 25 kuruşlara halkımız evinde elektrik tüketecek demektir. Sanayi, eğitim, turizm ve tarım sektörlerimiz 25 kuruşa elektriğe sahip olacak, 10 kuruşta biz teşvik veriyoruz yani 15 kuruşa faydalanacaktır” dedi.

 

Bakan Atun, bir soru üzerine hükümetin KIB-TEK’i ortadan kaldırma, özelleştirme gibi bir düşüncesi olmadığını da vurguladı.

Sunat Atun, “KIB-TEK her zaman mevcut santrallerini ülkesel milli rezerv olarak korumak zorundadır. Görevleri KIB-TEK’in elbette devam edecek. Tek bir kişiyi bile işsiz bırakma niyetinde değiliz” dedi.

 

“ELEKTRİKTE ÖNÜMÜZDE ŞUAN GÜNDEMDE BİR ZAM YOK”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, elektrikte zammın gündem olup olmadığına ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi.

Atun, “Elektrikte önümüzde şuan gündemde bir zam yok. Ama akaryakıt fiyatlarında çok büyük bir sıçrama olur ise o zaman çaresiz otomatik fiyatlandırma mekanizması uygulanacak” diye konuştu.

 

Türkiye Ekonomi ile Gümrük ve Ticaret Bakanı’nın KKTC’ye çok yakın ilgileri olduğuna değinen Bakan Atun, “Kuzey Kıbrıs’a yönelik olarak en yüksek sahiplenmeyi gösteren bakanlıklar arasına girdi” dedi.

Bakan Atun, varılan mutabakatla KKTC’de üretilen içeceklerin Türkiye’ye daha kolay koşullarda girişinin sağlanmasıyla KKTC’nin bir yıllık ihracatında yüzde 20lik artış beklendiğine işaret etti.

 

Atun, “Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde tarımsal ürünlerin sanayi mamülüne dönüştürülmesi alanında, yerli ürünlerin meşrubatalar gözetimsiz sınıra tabii oldu. Dolayısıyla yılda en az yüzde 20 oranında ihracat artışı hedefliyoruz. Özellikle yerel sebze ve macunlar ihracatımızın önü açık. Süratle pazarlama yönüne gidilecek” dedi.

 

Eskiden Türkiye’den KKTC’ye her türlü kargo gelebilirken, KKTC’den sadece zarfların gidebildiğini ancak varılan anlaşma ile kargonun her çeşidinin Türkiye’ye gidilebileceğini söyleyen Bakan Atun, söz konusu uygulamanın yaklaşık 1 ay içerisinde hayata geçeceğini belirtti.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, 2017 yılında ihracat desteği kapsamına ulaşım ve hizmetler sektörü olarak bilişim de almayı hedeflediklerini açıkladı.

 

Eximbank kredilerin kapsamını genişleterek Türk iş insana tanınan olanaklardan KKTC iş insanın da yararlanabilmesi için görüşmeler olduğunu belirten Bakan Atun, “TC Ekonomi Bakanlığı bu kapsama bizi alma kararlılığında ve şu anda geri planda bürokratik çalışmalar var” dedi.

 

Bakan Atun, KKTC’nin rekabet edebilirlik puanın düşüşünün nedenlerini de anlattı.

Atun, “ Başlıca sebepler; Elektrik, yabancı yatırımda bürokratik engeller ve sendikal haklardır. Bunları dünya normları bir ülkenin gelişmişliği olarak görüyor. Ve bizim de bu noktalarda açılımlar yapmamız gerekiyor” dedi

 

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, bayramdan sonraki Bakanlar Kurulu toplantısından 31 yaş ve altı olan genç girişimcilere 100 Milyon TL’lik yüzde 6 faizle ilk 6 ayı ödemesiz 48 aya varan yeni bir destek programını hayata geçireceklerini açıkladı.

 

Bakan Atun, küçük esnafa yönelik kefalet sandığı programı oluşturduklarını da söyledi.

 

Sunat Atun,“ Özellikle küçük esnafa, iş hacminin küçüklüğünden dolayı ipotek verecek bir şeyinin olmaması veya kefil bulamaması nedeniyle kefalet sandığı oluşturduk. 2012 yılında Lefkoşa’ya uygulanan bu destek bu sene Güzelyurt ve Gazimağusa’ya birer birliğe kooperatifleşme yönünde 500 bin TL kaynak ayırdık” dedi.

 

GÜMRÜKLERDE ELEKTRONİK SİSTEMİN 2017 YILI BAŞINDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Sanayicinin üretebilmek için araziye de ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Bakan Atun, ülkede yeni sanayi tehsis edilmesine yöneldiklerini söyledi.

 

Atun, “Alayköy Sanayi Bölgesi 2 etabı tamamladık, dağıtım aşamasına geldi. Alayköy 3’üncü etap için de çalışmalara başlandı. Çatalköy Sanayi bölgesi komitesi kuruldu ve dağıtım çalışması tamamlandı. Güvercinlik ikinci etabının blokesi alındı inşasına başlanıyor. Bunun beraberinde Lefkoşa Büyük Sanayi Bölgesinin yanı başında yeni bir büyük sanayi bölgesini açmak üzere Bakanlar Kurulu kararı ile bakanlığımızın üzerine aldık. Lefkoşa Surlar içinde bulunan yaklaşık 140 kirli esnaf ve zanaatkarın Lefkoşa Büyük Sanayi’nin yanında blokesi alınmış yere taşınacak. Bu da yıl içinde gerçekleşecektir” dedi.

 

Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun, Sanayi arazileri arzında bir bolluk getirmekle geriye dönük rantı da ortadan kaldırmış olacaklarını belirtti.

 

Bakan Atun, gümrüklerde hayata geçilecek elektronik entegrasyonla ilgili de bilgi verdi.

 

Atun, “Öncelikle gümrüklerimiz elektronik sistem üzerinden online hale gelecek yani entegre olacak. Evrak olduğu gibi ortadan kalkmış olacak. Türkiye beyanname açıldığı zaman, sertifikalar, menşeler, faturalar olduğu gibi gümrük ekranından kendi limanlarımızdaki ekranlarda görünebilir olacaktır. Aynı şekilde buradan ihracata dönük işlem açıldığı zaman Türkiye’deki giriş kapısındaki ekranda görünebilecek. Bu da orijinal fatura sorununu ortadan kaldıracaktır. İhracat ve ithalat sürecimizi hızlandıracak, kolaylaştıracak ve gümrük kapılarında işlemler çok verimli ve üretken hale gelecektir” dedi.

 

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, gümrüklerde elektronik sistemin 2017 yılı başında yürürlüğe gireceğini söyledi.

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler