Gümrük Çalışanları Sendikası (GÜÇ-SEN), ülkeye sokulmayan hayvanların gümrüklerde bekletilmesiyle ilgili eleştirilerde bulundu; önlem alınmasını istedi.
Sendika yetkilileri, bugün saat 10:00’da Girne Gümrük Şube Amirliği önünde açıklamalarda bulundu. GÜÇ-SEN Başkanı Erol Emin bir konuşma yaparken; Sendika Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Müezzin de basın açıklamasını okudu.
EMİN “GÜMRÜK ÇALIŞANLARI AHLAKİ VE VİCDANİ ENDİŞE DUYUYOR”
GÜÇ-SEN Başkanı Erol Emin yaptığı konuşmada, hayvan sağlığıyla ilgili bir yasa ve buna bağlı olarak gümrüğe gelen hayvanlarla ilgili bir tüzük bulunduğunu anlatarak, bu çerçevede dış ülkelerden ülkeye getirilen hayvanların veteriner kontrolünden geçmesi gerektiğini, veterinerin onay vermediği hayvanın ülkeye girişinin mümkün olmadığını, bu durumdaki hayvanların gümrük alanında atıl vaziyette bırakıldığını belirtti.
Hava ve deniz yolu şirketlerinin ülkeye sokulmayan hayvanı geri götürmekle mükellef olmalarına rağmen bunun uygulanabilirliği olmadığını kaydeden Emin, gümrük çalışanlarının bu durumdan ahlaki ve vicdanen endişe duyduğunu kaydetti.
İlgili bakanlığa çağrıda bulunan Emin, gümrük çalışanlarının bu konuda hiçbir yükümlük ve sorumluluğu bulunmadığını vurguladı.
Erol Emin, ülkeye girişine izin verilmeyen hasta hayvanların gümrükteki kargo ambarı ile çalışanların yanlarında muhafaza edilmelerinin kabul edilebilir olmadığını ifade ederek, ilgili bakanlığın konuya çözüm bulmasını istedi.
MÜEZZİN: “TÜZÜK PRATİK OLARAK UYGULANAMIYOR”
GÜÇ-Sen Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Müezzin, okuduğu açıklamada, yasal düzenleme hakkında bilgiler verdi.
Kuralların pratik olarak uygulanmadığını ifade eden Müezzin, veteriner onayından geçmeyen evcil hayvanların gümrük sahasında atıl vaziyette mahsur kalmakta olduklarına dikkat çekti. Müezzin açıklamada şunları dile getirdi:
“Gümrük yasasına ve çıkarılan tüzüğe göre Gümrük Dairesi ve çalışanlarının bu konuda hiçbir sorumluluğu yoktur. Ancak Güç-Sen olarak bu konuda ses çıkarmayı bir ahlaki gereklilik sayıyor, hayvanlara herhangi bir zarar gelmesini önlemek istiyoruz. Mevcut durumun devamı halinde bu konu kapsamına giren hayvanların zarar görmesi biz gümrük çalışanlarının değil bu konuda hiçbir önlem almamış olan yetkililer olacaktır. Girne Turizm Limanı, Gazimağusa Limanı, Ercan Havaalanı ve tüm gümrük kapılarında bu sorun gittikçe büyümekte ve acil çözüm beklemektedir. Hayvanların aleyhine oluşacak kötü bir durum yaşanmadan Maliye Bakanlığı ve Veteriner Dairesi’ni bu konuda çözüm bulmaya çağırıyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.