KIBRIS KÜLTÜRÜ VE TARİHİ İLE İLGİLİ SESLİ KİTAP EKSİKLİĞİ GİDERİLECEK : KKTC Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay, engellerin ortadan kaldırılması ve engelli bireylerin günlük hayatta karşılaştıkları sorunlarla ilgili Detay Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, dernek bünyesinde kurulan seslendirme stüdyosunda özellikle eksikliği hissedilen Kıbrıs kültürü ve Kıbrıs tarihi ile ilgili kitapların seslendirileceğini dile getirirken, görme engellilerin evlerinden bu hizmete ulaşabilmesi için seslendirilmiş kitapların yer alacağı bir web portalı hazırlığı içerisinde olduklarını kaydetti.
MAKYAJA GEREK YOK: Sarı şerit uygulamasının gerekli bir uygulama olsa da zaruri olmadığını ifade eden Ömer Suay, “kaldırımlar olsa görme engelliler yine rahat hareket edebilir fakat ülke genelinde birçok caddede kaldırım bile yokken maalesef sarı şerit ikinci planda kalıyor” dedi. Engelli bireylerin karşılaştığı en büyük sorunlarından birinin de ülkemizde kaynaştırılmış eğitim sisteminin olmaması olduğuna değinen Ömer Suay, bedensel engelli bireylerin özel okullarda eğitim görmek yerine engelsiz bireylerle birlikte normal okullarda eğitim görmesi gerektiğini söyledi.
AHMET VAMIK
Kendiside aynı zamanda görme engelli bir birey olan KKTC Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay, engellilerin sorunlarını çözmek, engellilere ulaşmak ve engelleri ortadan kaldırmak için yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Dernek bünyesinde 2014 yılında kurulan engelli kütüphanesinin ardından geçtiğimiz aylarda seslendirme stüdyosu da hizmete girerek görme engelliler için kitaplar seslendiriliyor. KKTC Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay, engellerin ortadan kaldırılması için yapılan çalışmaların yanı sıra ülkemizde görme engellilerin karşılaştıkları sorunları Detay Gazetesi’ne aktardı. Sosyal devlet anlayışında sınıf ayrımı olmaması gerektiğini söyleyen Ömer Suay, “ben bir görme engelli olarak sokağa çıktığımda tek başıma hareket edemiyorsam bu benim engelimden dolayı değil, çevrenin ve sosyal devlet olamayan devletimin engelidir” dedi.
ÖNCE KÜTÜPHANE ARDINDAN SESLENDİRME STÜDYOSU
KKTC Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay, 2014 yılında dernek bünyesinde hizmete açılan engelliler kütüphanesinin ardından 29 Aralık 2015 tarihinde seslendirme stüdyosunun da devreye girdiğini ifade etti. Engellilerin kendilerini geliştirmelerinin yanı sıra eğitim ve kültürel ihtiyaçlarının karşılanması için gerçekleştirilen bu proje dahilinde kütüphanede Braille (kabartma) alfabesi ile yazılmış bir çok kitap seçeneği bulunduğunu belirten Suay, “elimizde bir çok seslendirilmiş kitap bulunmasına rağmen Kıbrıs kültürüne, Kıbrıs tarihine yani Kıbrıs’a ilişkin hiçbir kitap yoktu. Biz de bu ihtiyacı karşılamak için gönüllülerinde yardımıyla kitaplarımızı seslendirmeye başladık. Büyük uğraşlar sonucunda hayata geçirdiğimiz bu projeyle büyük bir eksikliği giderdiğimizi düşünüyorum” diyerek görme engellilere kabartma alfabeli kitapların yanı sıra sesli kitap hizmeti de verdiklerini dile getirdi. Birçok kişinin gönüllü olarak kitap seslendirme amacıyla derneğe başvurduğunu söyleyen Ömer Suay, bunun kendileri için mutluluk verici bir gelişme olduğunu da sözlerine ekledi.
GÖRME ENGELLİLER SESLİ KİTAPLARA EVDEN ULAŞABİLECEK
Gönüllülük esasıyla kitap seslendirmek için derneğe başvuran kişi sayısının oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Ömer Suay, kurulan seslendirme stüdyosunda çalışmaların başladığını belirtti. Görme engellilerin seslendirilmiş kitapları dernek kütüphanesinde dinleyebildiğini ya da dernekten istedikleri kitabın seslendirmesini CD olarak temin edebildiğini söyleyen Suay, “şu anda bir web sitesi hazırlığı içerisindeyiz. Tüm seslendirilmiş kitaplarımızı hazırlayacağımız bu portala yükleyip görme engellilerimizin üyelik sistemiyle evlerinde kolayca bu sisteme ve sesli kitaplara ulaşmasını hedefliyoruz” dedi. Türkiye’de ki gibi sabit telefon hattı üzerinden ücretsiz sesli kitap hizmetinin ülkemizde uygulanması gereken bir hizmet olduğunu da belirten Suay, şu an için böyle bir çalışma olmadığını da sözlerine ekledi.
KALDIRIM OLMADIĞI İÇİN SARI ŞERİT İKİNCİ PLANDA
Görme engellilere karşı duyarlılığın artırılması amacıyla hazırlanan kamu spotunda da rol alan Ömer Suay, engelsiz bireylerin engellemediği takdirde görme engellilerinde tek başlarına başka birine ihtiyaç duymadan dışarıda hareket edebileceklerini kaydetti. Kaldırıma park edilen araçlar, kaldırımlara konulan çöp konteynerleri ve çöp poşetleri gibi engellerle karşılaştıklarını dile getiren Suay, bu konuda toplumun bilinçlenmesi ve duyarlılığın artırılması gerektiğini söyledi. Ülkemizde bazı bölgelerde görme engelliler için kaldırımlara yapılan sarı şerit uygulamalarının da göstermelik ve standart dışı olduğunu vurgulayan Suay, “normal şartlarda görme engelli bireyin kullandığı beyaz bastonun ucu kabartmalı sarı şerit içerisine yerleştirilip görme engellenin o şekilde yolu bulması sağlanır. Fakat bizim ülkemizde yapılan sarı şeritler standart dışı olduğu için beyaz baston kesinlikle içerisinde durmuyor. Yani bir şeyleri göstermelik olarak yapmak doğru değil. Sırf yapmış olmak için değil gerçekten işe yarar bir iş yapmak gerekiyor. Zaten birkaç belediye hariç henüz böyle bir girişim yapan yok.” Sarı şerit uygulamasının gerekli bir uygulama olsa da zaruri olmadığını ifade eden Ömer Suay, “kaldırımlar olsa görme engelliler yine rahat hareket edebilir fakat ülke genelinde birçok caddede kaldırım bile yokken maalesef sarı şerit ikinci planda kalıyor” dedi.
EN BÜYÜK SORUNLARDAN BİRİ EĞİTİM
Engelli bireylerin karşılaştığı en büyük sorunlarından birinin de ülkemizde kaynaştırılmış eğitim sisteminin olmaması olduğuna değinen Ömer Suay, bedensel engelli bireylerin özel okullarda eğitim görmek yerine engelsiz bireylerle birlikte normal okullarda eğitim görmesi gerektiğini söyledi. Ülkemizde bedensel engelli bireylerin okullara kabul edilmediğini, okul yönetimlerinin sorumluluk almaktan kaçındığını ifade eden Suay, bazı okullarda pilot sınıflar seçilerek kaynaştırılmış eğitim sisteminin uygulanması ve engelli bireylerinde engelsiz bireylerle birlikte eğitim hakkından yararlanması gerektiğini aktardı. Engelli bireyleri özel okullarda dışlamak yerine sosyal birer birey olarak yetiştirilmeleri ve topluma kazandırılmaları gerektiğini savunan Suay, kendisinin de bugünlere gelmesinin en önemli sebeplerinden birinin kaynaştırılmış eğitim olduğunun altını çizdi. İlk ve ortaokulu Türkiye’de okuduğunu belirten Ömer Suay, liseyi Lefkoşa Türk Lisesi’nde tamamladığını ve üniversite eğitimini de Yakındoğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladığını kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.