Milliyet'in edindiği bilgilere göre, Siber'i kabulünde önemli mesajlar veren Erdoğan'ın, "Avrupa Birliği'nin verdiği sözlere güvenilmemesi gerektiğine" vurgu yaptığı belirtildi. Erdoğan'ın Kıbrıs'ta 2004'te yapılan referandumda Rumların "hayır" oyları nedeniyle kabul edilmeyen Annan Planı'ndan geri adım atılmaması gerektiği üzerinde durduğu ve "Geri adım atmak yanlış olur" dediği ifade edildi. Annan Planı döneminde Rumlara verilecek yerler arasında bulunan Güzelyurt ilçesine yönelik de konuşan Erdoğan'ın, "Güzelyurt'un Rumlara verilmemesi lazım. Annan Planı kabul edilmediği için orada olanlar geçerli değil" sözlerini kullandığı bildirildi. Erdoğan'ın, "Rumlara verilmemesi lazım" dediği Güzelyurt, Ada'nın en verimli topraklarına sahip bölge.
Neden vatandaş yapmıyorsunuz?
KKTC'de vatandaşlık hakkı elde eden, ancak hâlâ vatandaş olamayan yaklaşık 10 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının sorununa da dikkati çeken Erdoğan'ın, KKTC heyetine, "Vatandaşlıkları neden yapmıyorsunuz? Bu konuda adım atılması gerekir" dediği kaydedildi. KKTC heyetinin ise, "Vatandaşlıklar için bir yasa çalışması var" dediği, ancak Erdoğan'ın da, "Biz Türkiye olarak 2 milyon 500 bin Suriyeli'yi ülkeye kabul ettik. Neden siz vatandaş yapmıyorsunuz ki? Niçin vatandaşlıktan korkuyorsunuz" ifadesini kullandığı belirtildi. KKTC'deki reform hareketlerinin yavaşlığına da dikkati çeken Erdoğan'ın, "Halkın refahı için gerekli adımların atılması lazım" diye konuştuğu öğrenildi.
Davutoğlu da tepkili
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da görüştüğü Siber ve heyetine "vatandaşlıklar" konusunda sitem ettiği belirtildi. KKTC'li bir milletvekilinin, "AB ve Rumların vatandaşlıklara karşı çıktığı" yönünde konuştuğu Davutoğlu'nun da, "başkalarına bakarak bu olmaz" dediği öğrenildi. Türkiye'li işadamlarına vatandaşlık verilmesi konusunda da Davutoğlu'nun, "Küçük devletsiniz, kapıları açın" dediği kaydedildi. Davutoğlu'nun Kıbrıs görüşmelerinde, "Toprak" başlığının önemli olduğunu da belirttiği ifade edildi. Ankara'nın görüşmelerde gündemde olan, "vatandaşlık sınırlamasına" da sıcak bakmadığı belirtildi.
Siber'in ise, "görüşmelerde iyimserlik havasının olduğunu" anlattığı bildirildi.
En zor vatandaşlık
KKTC'de yasal olarak 5 yıl çalışma izni olanlar vatandaş olma hakkı kazanıyor. Ancak ülkedeki mevcut CTP-UBP koalisyon hükümeti 12 yıl çalışma izinli olanlara vatandaşlık veriyor. Meclis komitesine gelen yasa taslağında ise bu rakam 15 yıl. KKTC Meclisi'nde bulunan yasa şuanki haliyle yasallaşırsa, KKTC dünyanın en zor vatandaş olunan ülkesi olacak. ABD ve İngiltere'de bile vatandaş olmak için 5 yıl şartı var.
Kaynak: Milliyet Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.